Jiří Hanzel

JIŘÍ HANZEL, 60 LET, KARVINÁ.

Výstavy: Světlo v krajině (2016), Pinhole (2017), Černobílé emoce (2018), Návrat ke kořenům (2019), Romský festival (2020)
K focení na romském festivalu mne inspirovaly fotografie Josefa Koudelky, jeho cyklus Cikáni mne uchvátil. Chtěl jsem to také zkusit, vzal jsem foťák, koupil jsem si lístek a s obavami vstoupil mezi Romy. Bylo to v roce 2017. Jelikož jsem neutrpěl žádnou újmu na zdraví a na majetku, pokračoval jsem i v dalších letech. Mé prvotní obavy se ukázaly naprosto neopodstatněné, Romům mé pobíhání s fotoaparátem nevadilo, ba mnohdy sami chodili: "Pane, nás jste ještě nevyfotil." Účastníci festivalu se přišli bavit a starosti nechali před vstupní branou. Tančí se všude, na pódiu, pod pódiem, v uličkách. Tančí děti, mladí, dospělí, letití. Emoce a atmosféra, ideální prostředí pro fotografa.
Po třech ročnících jsem zjistil, že se nashromáždily záběry, kterým by slušela tištěná podoba. Několik měsíců jsem věnoval výběru a úpravě, a v letošním červenci proběhla v Romském centru v Karviné, výstava s názvem Romský festival. Jejím mottem je romské přísloví: "O kham sitinel prekal sakoneste." - " Slunce svítí pro každého."
Tak se nemračme a radujme se spolu s Romy, vždyť slunce svítí i pro nás.

obr. 41

náhled 41. obrázku

Galerie obsahuje celkem 41 obrázků.
1-10   11-20   21-30   31-40   41