DIVOKÁ VINICE, aktuálně

16.03.2024 - 88. babybox jsme otevřeli v Ústavu pro péči o matku a dítě v den 70. narozenin ředitele doc. MUDr. Jaroslava Feyereisla, CSc.!

Blahopřeju doc. Feyereislovi.
Blahopřeju doc. Feyereislovi.

Ústav je znám jako Podolská porodnice. Ročně tu přichází... Více »

06.03.2024 - Jiří Žáček zve na křest své nové knížky!

... Více »

04.03.2024 - Petr Zemek vydal knížku. Co o něm napsal Jiří Žáček?

Těžko se mi takto s odstupem píše nějaká anotace mých básní. Proč a co jsem tenkrát napsal. Ty texty jsou totiž staré 25 a více let. Tvůrčí kapitolu jsem v sobě definitivně uzavřel před několika lety. A mnohem, mnohem dřív také svůj bouřlivý, až bohémský, život. Jenže před několika mě... Více »

28.02.2024 - 88. babybox je instalován v Podolské porodnici v Praze!

Zdeněk Juřica v pravo se svým asistentem vkládají babybox do rámu ve zdi.
Zdeněk Juřica v pravo se svým asistentem vkládají babybox do rámu ve zdi.

88. babybox ... Více »

Slovo úvodem

Moji milí, požádal jsem webmastera, který vkládá vaše umělecká díla na internet, zda by spočítal, kolik autorů od roku 2002 dodnes v padesáti číslech publikovalo. Mladý muž mi odpověděl:

Jestli jsem to správně spočítal, tak autorů bylo celkem 506. Z toho 348 mužů a 158 žen. Není to asi úplně přesně, protože dvě první čísla myslím v databázi nejsou, ale plus mínus to bude ono.
T. Z.


Jindřich Štreit

Je to málo nebo hodně, moji milí? Svědčí to o uzavřené společnosti nevpouštějící do svých řad cizince? Posuďte sami. Věřím, že mi odpustíte opakující se jména - Karel Sýs, Jiří Žáček, Jaroslav Holoubek, Dušan Spáčil. Přidám Pavola Janíka, tentokrát v angličtině. Kratinké přání do nového roku od Miloně Čepelky. Básničku o Viagře od Ľubomíra Feldeka, již mi poslal jeho český pobratim Jiří Žáček.
Senzační je návrat Terezky Šimůnkové, tvrdící, že vy, milí čtenáři, budete vědět, proč zaměňuje měkké „i“ za tvrdé „y“.
Skoro nový je v Divokém víně (ale ne úplně) i Daniel Strož, nositel ceny Unie českých spisovatelů za rok 2010.
Zaručeně nejstarším autorem je Stanislav Vávra se skvělou povídkou o Aničce. Věkem jej nahání Václav Bárta, zamilovaný do své Kateřiny.
Karel Sýs nabízí svoji knihu o Paříži ilustrovanou fotografiemi Františka Dostála.

Olbram Zoubek

Připomínám Oldřicha Damborského a Alenku Vávrovou, stojí za to.
Velkokníže českých výtvarníků Vilém Stránský mi poskytl ze své internetové aukční síně www.artbohemia.cz reliefní tisky a skulptury Olbrama Zoubka.
Nejlepší ze všeho v 51. čísle Divokého vína, trvám na tom, jsou fotografie Jindřicha Štreita. K fascinaci Jindrou ze Sovince jsem dospěl mj. i proto, že ilustroval svými fotografiemi knížku Chlévská lyrika, v níž mezi stovkou vybraných českých a světových literátů, je i jméno..?
Poslední ze všech jako vždy je následující ukázka z knížky samozvance L. H. Romance o klisničkách a balady o ženách.

L. H.

Ženy si Jaroslava vyměňují v rychlém sledu

(Kapitola šestá z knížky Romance o klisničkách a balady o ženách)

(následující text si můžete zde prohlédnout v knižní grafické podobě ve formátu PDF [597 kB])

Po gymnáziální a básnické lásce Heleně přišla na řadu vysokoškolská láska Naďa, stejně židovská a stejně zádumčivá jako Helena. Snad jen trochu víc než její předchůdkyně Helena vousatého a vlasatého Jaroslava milovala, a tak si ji rok po maturitě vzal za ženu. Nebylo mu ani celých dvacet. Psal se rok 1966, byl studený prosinec. Svatba se odehrála na radnici ve Vršovicích, ale pak se svatebčané přesunuli do hospody v Podkozí. Jaroslava kraj podél Kačáku přitahoval.
S Naďou si pořídili pejska – boxerku Creyu. Přesně řečeno – Jaroslav koupil štěňátko boxera a přivezl je vlakem v nákupní tašce. Když tašku v bytě ve Vozové ulici otevřel, Naďa byla štěstím u vytržení. Jak málo jim tenkrát stačilo.
Velmi nedávno, v březnu 2010, dostal Jaroslav email od chovatelky boxerky, dnes paní staré 63 let.
Jmenuji se Miluška Kubaňová a dnes žiju na Šumavě na samotě Červené dřevo. Jste ten pán, který bydlel v roce 1967 v Praze 2, Vozová 4 a pracoval jako redaktor literárního časopisu Divoké víno? Prosím Vás o pár informací o fence boxera jménem Creya ze Studeného vrchu, kterou jste ode mne koupil dne 4. 3. 1967. Prosím pár slov o průběhu jejího života – jaká byla, nemoci, kolika let se dožila a na co zemřela a jestli měla štěňata. Creya se narodila v Chřibské I v okrese Děčín. Vzpomínám, jak jsme se s mamkou tenkrát večer vyděsily, když se za oknem objevila Vaše vousatá hlava.
Stále chovám psy, kozy a jiná zvířata. Pokud by Vás někdy cesta vedla přes Nýrsko a měl jste čas a zájem, jste vítán.

Děkuju, milá Miluško. Creya byla nejmilejší a nejmilovanější pes mého života.
Ke Creye přibyl bernardýn Mojše a afgánský chrt Corvus. Jaroslav od kamaráda fotografa Pavla Jasanského koupil svoje první auto – dvouválec Aero 18 z roku 1932. Do dvousedadlového kabrioletu naložili své tři psy a jeli na výlet. Třeba na Berounku. Nebo do Kladna navštívit Honzu a Jirku Rothovy. Ubytovali se v hotýlku na Kožové Hoře, kam Jaroslav jezdil jako kluk se svým dědečkem Jaroslavem Matyášem na kolech.
Afgánský chrt byl neposlušný, utekl jim do lesa a myslivec jej zastřelil. Jaroslav a Naďa prožívali velký smutek.
Naďa vyměnila Jaroslava za drobného kunsthistorika Mojmíra Horynu a do Jaroslava se zamilovala básnířka a výtvarnice Zuzana. Porodila mu dvě holčičky – Dorotku a Markétku.
Jezdili spolu na chaloupku v Deštném v Orlických horách. Nejprve stařičkou Aerovkou, pak stejšnem značky Škoda. Jaroslav vydával Divoké víno a jeho tiskárna prosperovala. Pořídil si francouzský vůz Simca, pak druhý, třetí. Se Zuzanou si vyjeli na prázdniny do Itálie. První rok stopem, druhý rok luxusním autem.
Když Zuzana zjistila, že Jaroslava zajímá jeho dávná kamarádka Petra, sbalila mu svršky a jeho dva psy přivázala k zábradlí za dveřmi svého bytu. Jaroslav si je naskládal do žlutého sportovního coupé Fiat 124 a přestěhoval se na svůj hausbot v libeňské zátoce na Vltavě. Netrvalo dlouho a Petra si jej přivedla do bytu na Žižkově. Porodila mu holčičku Petru a odešla navždy.
Jaroslav už tenkrát choval čtyři koně, a tak není divu, že si jej přivlastnila koňařka Alena. Psal se rok 1972 a vydávání časopisu a soukromé tiskárně stát už nepřál. Jaroslava pochytali, tiskárnu zapečetili. Alena na něj krušné dva měsíce počkala.
Aby Jaroslav dokázal, že se z něj stává slušný občan, našli si práci v zemědělství. Jaroslav krávy krmil a Alena je dojila. Ke svým čtyřem koním to měli jen pár metrů, a tak nebyl problém hodit si pytel se šrotem na záda a odnést jej z kravína do pronajaté stáje.
Jaroslav se brzy oklepal, a domnívaje se, že se státním orgánům prací v zemědělství již dost zavděčil, ukryl se pod ochranná křídla svého mecenáše Františka Choutky, šéfa správy pražských parkovišť. Pro svoji Alenu našel místo v servisu stejné firmy. Koně chovali v pronajatém Fantově mlýně - samotě na potoce Botiči. Jaroslav připustil svoji klisnu Ujmu hřebcem Alarmem Ratajským a 19. září roku 1975 se mu narodilo první hříbě – klisnička Alma. Téhož roku ale 20. srpna se narodila Jaroslavova pozdější manželka Klára.
Konečně jsme se v ději dostali ke koním, čtenář už ví, proč se knížka jmenuje Romance o klisničkách ...
Alena předala Jaroslava další holce od koní Vendule. Na koni jezdila, jako když voda plyne, sama Alena to uznávala. Vendula porodila Jaroslavovi syna Jakuba a krátce nato jej opustila. O syna se přetahovali, až nakonec zůstal u Jaroslava.
Na místo paní Fantova mlýna nastoupila krásná a bláznivá Světlana, devatenáctiletá černovlasá dívčina, jež byla právě na útěku z vojenské školy. Jaroslavovi porodila dcerku Barboru a brzy se s ní vrátila k rodičům do rodného Jablonce.
Kamila nebo Klára? Otázka nikdy nezodpovězená. Dívčiny se na samotě Fantův mlýn střídaly i soužily. Rozuměj - společně žily s Jaroslavem. Nebo rozuměj, jak uznáš za vhodné. Někdy se soužily, jindy zase milovaly.
Při psaní těchto řádek si autor poprvé povšiml značné podobnosti slov soužít, soužit, souložit. Bývá tomu tak i se samotnou podstatou těch tří slov.
Kamila si chovatele koní za muže nikdy nevzala. Klára byla jednou z žen, jež si jej k oltáři odvedly. Skutečně tomu tak bylo – všechny manželky si Jaroslava na národní výbor a do svatebních síní přivedly za ruku samy. Nikdy to nebylo proti jeho vůli, ale taky to nikdy nebyl jeho nápad. Tak rychle, jako si jej braly, Jaroslava zase opouštěly. Opustila jej rychleji Klára nebo Michaela, jež zůstala opravdu jen kratinkou epizodou?
Po dlouhých osmnácti letech se roku 2003 Jaroslavovi narodil další potomek – druhý syn. Maminka Lucie jej pojmenovala Matyáš a jako druhé jméno přidala Jaroslav. Chovateli přišlo, že tím ctí památku kladenského dědečka Jaroslava Matyáše. V prosinci roku 2009 se Jaroslav stal otcem třetího syna. Jeho maminka Jana mu dala jméno Ludvík.

Ludvík Hess

Ostatní tvorba Ludvíka Hesse publikovaná v Divokém víně:
DV 130/2024: Úvod
DV 129/2024: Slovo úvodem
DV 128/2023: Slovo úvodem
DV 127/2023: Slovo úvodem
DV 126/2023: Slovo úvodem
DV 125/2023: Slovo úvodem
DV 124/2023: Slovo úvodem
DV 123/2023: Slovo úvodem
DV 122/2022: Slovo úvodem
DV 121/2022: Slovo úvodem
DV 120/2022: Slovo úvodem
DV 119/2022: Slovo úvodem
DV 118/2022: Fotografie
DV 117/2022: Slovo úvodem
DV 116/2021: Slovo úvodem
DV 115/2021: Slovo úvodem
DV 114/2021: Slovo úvodem
DV 113/2021: Slovo úvodem
DV 112/2021: Slovo úvodem
DV 111/2021: Slovo úvodem
DV 110/2020: Slovo úvodem
DV 109/2020: Slovo úvodem, Petr Novák z Jaroměře
DV 108/2020: Slovo úvodem. Divoké víno má pamětní desku na bráně Gymnázia U Libeňského zámku!
DV 107/2020: Slovo úvodem
DV 106/2020: Umřel Méla Machálek. Slovo úvodem
DV 105/2020: Slovo úvodem
DV 104/2019: Slovo úvodem a fotografka Martina Koubková
DV 103/2019: Slovo úvodem
DV 102/2019: Slovo úvodem
DV 101/2019: Slovo úvodem
DV 100/2019: Slovo úvodem, Jezdecké sochy a sochy koní v Čechách a na Moravě
DV 99/2019: Slovo úvodem
DV 98/2018: Slovo úvodem
DV 97/2018: Slovo úvodem
DV 96/2018: Slovo úvodem
DV 95/2018: Slovo úvodem
DV 94/2018: Slovo úvodem
DV 93/2018: Slovo úvodem
DV 92/2017: Slovo úvodem
DV 91/2017: Slovo úvodem
DV 90/2017: Slovo úvodem
DV 89/2017: Slovo úvodem
DV 88/2017: Slovo úvodem, Jezdecké sochy
DV 87/2017: Slovo úvodem
DV 86/2016: Slovo úvodem
DV 85/2016: Všichni mají narozeniny. Miloň Čepelka 80! Já nic – jsem nejmladší
DV 84/2016: Tři hvězdy divokého vína mají sedmdesát! Jen já pořád nic
DV 83/2016: Slovo úvodem
DV 82/2016: Slovo úvodem
DV 81/2016: Slovo úvodem
DV 80/2015: Slovo úvodem, Jezdecké sochy v zemi české
DV 79/2015: Slovo úvodem
DV 78/2015: Slovo úvodem
DV 77/2015: Slovo úvodem a další
DV 76/2015: Slovo úvodem a další
DV 75/2015: Slovo úvodem a další
DV 74/2014: Slovo úvodem a další
DV 73/2014: Slovo úvodem a další
DV 72/2014: Slovo úvodem
DV 71/2014: Slovo úvodem
DV 68/2013: Slovo úvodem
DV 67/2013: Slovo úvodem
DV 66/2013: Slovo úvodem
DV 65/2013: Slovo úvodem
DV 64/2013: Slovo úvodem
DV 63/2013: Slovo úvodem
DV 62/2012: Slovo úvodem, Kuře si podruhé žádá Jaroslavovu ruku a další
DV 61/2012: Slovo úvodem, Rozpadnou se v prach a další
DV 59/2012: Slovo úvodem, Strašné utrácení a další
DV 58/2012: Slovo úvodem, Klisny a hříbata a další
DV 57/2012: Slovo úvodem, Současnost a další
DV 56/2011: Slovo úvodem, Minulost
DV 55/2011: Slovo úvodem, Milena poprvé na koni, Uklízí stáje a vaří oběd
DV 54/2011: Slovo úvodem, Milena ve večerních úvahách a v ranním světle
DV 53/2011: Slovo úvodem, Jak kouše Milena
DV 52/2011: Slovo úvodem, O klisničkách a hřebcích, Milena
DV 50/2010: Slovo úvodem, Kapitola pátá
DV 49/2010: Slovo úvodem, Žákovská knížka
DV 48/2010: Slovo úvodem, Kapitola třetí - Honza a Jirka - kluci Rothovic
DV 47/2010: Slovo úvodem, Malý Jarda
DV 46/2010: Slovo úvodem, O klisničkách a hřebcích
DV 45/2010: Slovo úvodem, Kapitola z knížky Čtyřúhelník
DV 44/2009: Slovo úvodem, Čtyřúhelník
DV 43/2009: Slovo úvodem, Čtyřúhelník
DV 42/2009: Slovo úvodem, Romance o holkách
DV 41/2009: Slovo úvodem, Romance o holkách
DV 40/2009: Zemřel Pavel Verner a další
DV 39/2009: Slovo úvodem, Co jste se v novinách nedočetli o babyboxech
DV 38/2008: Slovo úvodem, Co jste se v novinách nedočetli o babyboxech (2. kapitola)
DV 37/2008: Slovo úvodem, Pohádka devátá a poslední
DV 36/2008: Slovo úvodem, Osmá pohádka
DV 35/2008: Slovo úvodem, Sedmá pohádka svatební
DV 34/2008: Slovo úvodem
DV 33/2008: Slovo úvodem
DV 31/2007: Slovo úvodem, Pohádka svatební - 4. díl
DV 30/2007: Slovo úvodem, Pohádka svatební - 3. díl
DV 29/2007: Slovo úvodem, Pohádka svatební - díl druhý
DV 28/2007: Fotografie
DV 27/2007: Slovo úvodem, Křest Antologie a další
DV 26/2007: Slovo úvodem, Opona padá
DV 25/2006: Fotografie z cyklu Cirkus
DV 24/2006: Slovo úvodem, Nadchnul nás Pavel Řezníček s Goldflamem
DV 23/2006: Slovo úvodem, Kdy začne přituhovat…?
DV 22/2006: Slovo úvodem, V roce 1970 jsme se měli všichni rádi!
DV 21/2006: Slovo úvodem, Markéta Hejná vzrušila mladé básníky…
DV 20/2006: Slovo úvodem, (Kapitola pojednávající o básnících…)
DV 19/2005: Slovo úvodem, Jak dopadl podnikatelský záměr, milý Hafede Bouassido?
DV 18/2005: Slovo úvodem, Zemřel Honza Čech
DV 17/2005: Slovo úvodem, Hara Kiri…??…
DV 16/2005: Fotografie
DV 15/2005: Vyvolávám staré filmy
DV 14/2005: Vyvolávám staré filmy
DV 13/2004: Vyvolávám staré filmy
DV 12/2004: Vyvolávám staré filmy
DV 11/2004: Akademický sochař docent Milan Vácha tvoří sochu Strážci (fotogalerie)
DV 10/2004: Slovo úvodem, Přistoupil Pavel Jasanský
DV 9/2004: Dům života i smrti
DV 8/2004: Vyvolávám staré filmy
DV 7/2003: Vyvolávám staré filmy
DV 6/2003: Slovo úvodem, Zemřel Václav Hrabě
DV 5/2003: Slovo úvodem, Inspirovali jsme Hrabala
DV 4/2003: Slovo úvodem, Mluvil jsem s Allenem Ginsbergem
DV 3/2003: Slovo úvodem, Přišel Petr Cincibuch a Ladislav Landa
DV 2/2003: (vešla jsi dunivými kroky…)
DV 1/2002: Radaně, Není činnost pro psa dělat lidem hopsa a další