Slovo úvodem

Takřka na hodinu přesně po 43 letech vychází můj dnešní editorial ode dne, kdy vyšlo v prvním čísle Divokého vína úvodní slovo, jež jsme v roce 1964 napsali s Mélou Machálkem na navigaci Vltavy tužkou do kroužkového bloku s drátěnou spirálou. "My, kdo píšeme poezii..." Jako bychom to dneska psali, vidím nás dva mladé básníky sedět na schodech vedoucích k hladině řeky, kolem níž jsme se za ruce vodili se spolužačkami z libeňského gymnázia Na Zámečku, horečně zvažujíce, zda už nadešel čas k pokusu o rozepnutí podprsenky. Na rozdíl od dnešních milostných her bývalo rozpínání velmi důležitým úkonem vyžadujícím značných zkušeností. Patenty byly nejrůznější a pro nezasvěcence někdy obtížně zvládnutelné - háčky, gumičky, knoflíčky... Jaképak asi patenty používají ženy dnes? Věřte nevěřte, čtenáři milí, já to vlastně nevím, léta jsem podprsenku nerozepínal. Právem se ptáte, zda jsem na ženy rezignoval. Nikoli, naštěstí v milostném životě nestrádám, jenom nerozepínám. Prostě rozepínat není třeba, v mé dubové posteli ta krásná ženská zvířata pobíhají a pasou se volně. Proboha, vraťme se k historii!

Po 43 letech vydávání Divokého vína jistím, že vychází-li dnes 31. novodobé číslo, sečteno s 57 vydanými čísly historickými, vyšplhala se suma na 88. Nabízí se plán vydat čísel celkem sto! Schází už jen dvanáct. Dva roky tedy ještě vydržet. Záleží na vás, moji milí autoři - nebudete-li psát a aspoň se tvářit jako "divocí", sbalím kufry a vyhlásím definitivní finále. Abych publikoval slova stokrát ošoupaná a omletá dešťovou vodou..? Ani nápad! Záleží i na vás, moji milí čtenáři. Abych vydával Divoké víno sám pro sebe..? Ani nápad!! Na www.divokevino.cz přichází denně kolem dvou stovek čtenářů. Přitlačte - prosím! Stačí je přece doporučit kamarádům v hospodě, recitovat milenkám před milováním, předčítat vnukům před spaním, vložit dětem do počítačů jako oblíbené!

Ať koukám jak chci, "divoké" autory 31. číslo nepřináší. Zato fungl nové básničky Karla Sýse, dosud nikdy nepublikované. A já s jeho tématem vzpomínání na babičku souzním. Jirka Žáček poslal Popěvek o zázračném víně. O Divokém..? Petr Cincibuch se zmátořil a taky napsal pár skeptických veršů.

Čtěte několik nových autorů - Jonáše Zbořila jmenuju za jeho verše a tři publikované povídky "Objevem čísla". Upozorním na patnáctiletou Martinu Plhákovou, jejíž básničky zdobí i fotografie hezké tvářičky. Nová je tu i Vladimíra Váňová - verše mladé básnířky ilustruju svými fotografiemi - snad napínavými.

Toyen - Dívčí sen před Toyen - Dívčí sen po Toyen - Princezna na hrášku Toyen - Rozverná tanečnice

Nade všechny ilustrace ovšem do písmene, doslova i ve skutečnosti ční a topoří grafiky Marie Čermínové známé jako Toyen. Publikuju je ve spolupráci s milým doktorem Vilémem Stránským, majitelem internetové aukční galerie www.artbohemia.cz, kde jsou tudíž všechny publikované grafiky ke koupi. K obrázkům mi Vilém Stránský poskytl svůj text, který je součástí galerie Toyen.

Ti z vás, kteří si dosud nekoupili knihu Antologie Divokého vína, pětiset stránkovou publikaci v pevné plátěné vazbě s ražbou a s přebalem, vytištěnou na matné křídě, v níž publikuje celkem 212 autorů našeho časopisu, máte zase příležitost - klikněte na www.slovart.cz - knihu vám pošlou na dobírku, aniž by připočítali tradiční balné a poštovné. Za pár babek máte čtení na celou zimu. Mnozí si stěžují, že se kniha nehodí do postele - dva kilogramy těžkou bichli držet nad hlavou vyžaduje totiž značnou sílu.

Obálka Antologie Divokého vína a jmenný rejstřík 212 autorů knihy

Opatrní kupci, aby nekoupili zajíce v pytli, mohou zajít do některého z dobrých knihkupectví, jejichž seznam přikládám, knihu v nich zaručeně prodávají.

Antologii Divokého vína jsem vydal vlastním nákladem i já na CD, jež opatřeno jmenným vyhledávačem, stává se dobrým pomocníkem těch starších a slabých čtenářů, kteří dvoukilogramovou knihu neudrží v rukou, nebo těch sociálně slabých, kteří na její zakoupení nemají dost oběžných prostředků. Těm pošlu CD, aniž bych očekával finanční úhradu. Předpokládám ovšem, že se vykážou lékařským potvrzením o fyzické slabosti nebo kopií daňového přiznání za minulý rok, kde vykázaný zisk bude činit méně než jeden milión kaček českých.

Ludvík Hess

Pohádka svatební. Díl čtvrtý, o dvou slokách. Jedna bez svatby, druhá se svatbou

Nacházím se v rozporuplném stavu - o další ženě se mi psát nechce. Ale je na řadě, co nadělám...

Vídal jsem ji dávno předtím, než jsme se seznámili. Nad ostatní ženy vynikala krásnou tváří. Krása může být tvrdá.

Psal se rok 1979, najednou byla na Fantově mlýně, aniž bych ji pozval - že jezdí a ráda by u koní zapomněla na minulost... Byla skutečně v sedle jako doma, koně pod ní pluli jako voda. Okouzlila mě. Svatba se nekonala, ale nelze ji vynechat. Stála na počátku mého životního štěstí a pak i neštěstí.

O čtyři roky později se o ohradu výběhu na Fantově mlýně opřela nádherná devatenáctiletá holka - Světlana. Byla na útěku z vojenské školy, kam ji zapsali rodiče, doufající, že pevná vojenská kázeň napraví paličku svéhlavé dcerky. Marně. Světlana ze školy po dvou týdnech prchla. Její kroky směřovaly do hlavního města. Našla si práci a bydlení v obrovské a nevlídné hostivařské ubytovně. Pár Světlaniných hadříků jsem snadno převezl z ubytovny na Fantův mlýn. Světlana se v roce 1983 stala ozdobou stáje i polozbořeného mlýna na Botiči mezi vesničkami Křeslice a Petrovice. Kromě toho, že byla krásná, byla taky prdlá. Jinak se to popsat nedá. Nemnozí už moji kamarádi, kteří ji pamatují, se smíchem vzpomínají na Světlaniny výstřelky.

Světlana svedla k výpadkům soudnosti i moji rodinu. Vyrazily ve třech s mojí vlastní dcerou Dorotkou a nevlastní Andrejkou na koních a dlouho se na Fantův mlýn nevracely. Až náhle se rozlehl údolím Světlanin zpěv: "Mám v kalhotách díru jako trám..." zněla slova písně, jež měla jediný verš a jediný refrén. Trojice dívek zpitá pivem se v sedlech koní vracela do stáje. Během vyjížďky je Světlana zlákala zajet do hospody. Pro laiky v oboru jezdectví připomínám, že jízda na nervních plnokrevnících je vždy dramatická. Zajet s nimi k hospodě, popíjet pivo a dojet do stáje je výkon hodný filmových kaskadérů.

Nedávno jsem vyslechl vzpomínku, již v mé hlavě už zasuly jiné mladší. Světlana si koupila velmi módní červený dámský klobouček ozdobený peřím. Přítomnost kloboučku na Světlanině krásné hlavince moje přátele ohromovala.

Krásná holka z Jablonce nad Nisou byla určitě hodná, ale její nervní chování přivádělo přítomné k smíchu a posléze k údivu. Jedna moje kamarádka z dětství ji dokonce označila za husu. Přítel lékař ji při jedné své návštěvě na Fantově mlýně naordinoval a hned aplikoval diazepham...

Světlana Hessová na MohanoviSvětlana Hessová na Mohanovi, Fantův mlýn 1984, foto Pavel Jasanský

Nedbaje varování přátel, podlehl jsem kráse Světlaniny tváře a těla a krátce po jejích dvacátých narozeninách pojal jsem ji za choť.

Narozeniny jsme se Světlanou oslavili v tehdy nejluxusnějším pražském podniku Opera grilu, pamětníkům ještě starším než jsem já známém jako Dudek bar. Světlana do vyhlášené restaurace vplula s kyticí dvaceti růží, na hlavě se jí natřásalo peří na červeném kloboučku. Ještě dnes si vzpomínám, že jsem byl tak unavený, až jsem v Opera grilu po večeři usnul...

Světlana svojí svatební aktivitou potvrdila, že ženy, které se o mne ucházely, zajistily ve všech případech ohlášky a všechny úřední náležitosti samy. Svatební svědky jsem ovšem v tomhle případě obstaral já. Kamarádil jsem se tehdy mimo jiné i z velmi praktických důvodů se dvěma úředníky pražského magistrátu. Sešli jsme se s nimi ve čtyřech na Staroměstské radnici, jež byla svědkem naší slavné neslavné svatby. Vzpomínáte, poctiví čtenáři mých pohádek svatebních? Předchozí svatba se odehrála taky ve čtyřech, svědky byli taky úředníci národního výboru, jenomže tehdy jsme neznali ani jejich jména.

Svatební hostina se odehrála v restauraci U Prince proti Staroměstské radnici, zaplatit v ní oběd pro čtyři mohl i chudý chovatel koní. Pravda, dnes bych si ve stejné restauraci nedovolil objednat ani sodovku. Z hostiny jsme s mojí novou chotí odjeli na Fantův mlýn, kde jsem tehdy žil ve třech teráskou spojených stavebních buňkách typu Monta 0.

Netrvalo rok a mladým manželům Hessovým se narodila holčička Barbora. Na kalendáři bylo datum 6. duben 1985. Dnes už vím, že maminka po porodu je zmítána psychickými běsy. Tehdy jsem se ovšem velmi podivil nervnímu chování mladičké maminky, už když jsem ji s Barunkou odvážel z porodnice. Divil jsem se i v následujících dnech, týdnech a měsících...

Doufaje v pomoc, obrátil jsem se několikrát na Světlaniny rodiče, učitelující v Jablonci. Ti ovšem bezradní již před lety poslali dceru na výchovu do vojenské školy.

Světlana se nakonec domluvila s mým kamarádem Láďou a ten ji svým wartburgem combi odvezl do rodného Jablonce. Benzín jsem zcela jistě zaplatil Láďovi já.

Ludvík Hess

Pozvánka na vernisáž
Kniha Tomáše Mazala je literárním cestopisem po stopách Škvoreckého Zbabělců - jeho kamarádů i lásek

Ostatní tvorba Ludvíka Hesse publikovaná v Divokém víně:
DV 130/2024: Úvod
DV 129/2024: Slovo úvodem
DV 128/2023: Slovo úvodem
DV 127/2023: Slovo úvodem
DV 126/2023: Slovo úvodem
DV 125/2023: Slovo úvodem
DV 124/2023: Slovo úvodem
DV 123/2023: Slovo úvodem
DV 122/2022: Slovo úvodem
DV 121/2022: Slovo úvodem
DV 120/2022: Slovo úvodem
DV 119/2022: Slovo úvodem
DV 118/2022: Fotografie
DV 117/2022: Slovo úvodem
DV 116/2021: Slovo úvodem
DV 115/2021: Slovo úvodem
DV 114/2021: Slovo úvodem
DV 113/2021: Slovo úvodem
DV 112/2021: Slovo úvodem
DV 111/2021: Slovo úvodem
DV 110/2020: Slovo úvodem
DV 109/2020: Slovo úvodem, Petr Novák z Jaroměře
DV 108/2020: Slovo úvodem. Divoké víno má pamětní desku na bráně Gymnázia U Libeňského zámku!
DV 107/2020: Slovo úvodem
DV 106/2020: Umřel Méla Machálek. Slovo úvodem
DV 105/2020: Slovo úvodem
DV 104/2019: Slovo úvodem a fotografka Martina Koubková
DV 103/2019: Slovo úvodem
DV 102/2019: Slovo úvodem
DV 101/2019: Slovo úvodem
DV 100/2019: Slovo úvodem, Jezdecké sochy a sochy koní v Čechách a na Moravě
DV 99/2019: Slovo úvodem
DV 98/2018: Slovo úvodem
DV 97/2018: Slovo úvodem
DV 96/2018: Slovo úvodem
DV 95/2018: Slovo úvodem
DV 94/2018: Slovo úvodem
DV 93/2018: Slovo úvodem
DV 92/2017: Slovo úvodem
DV 91/2017: Slovo úvodem
DV 90/2017: Slovo úvodem
DV 89/2017: Slovo úvodem
DV 88/2017: Slovo úvodem, Jezdecké sochy
DV 87/2017: Slovo úvodem
DV 86/2016: Slovo úvodem
DV 85/2016: Všichni mají narozeniny. Miloň Čepelka 80! Já nic – jsem nejmladší
DV 84/2016: Tři hvězdy divokého vína mají sedmdesát! Jen já pořád nic
DV 83/2016: Slovo úvodem
DV 82/2016: Slovo úvodem
DV 81/2016: Slovo úvodem
DV 80/2015: Slovo úvodem, Jezdecké sochy v zemi české
DV 79/2015: Slovo úvodem
DV 78/2015: Slovo úvodem
DV 77/2015: Slovo úvodem a další
DV 76/2015: Slovo úvodem a další
DV 75/2015: Slovo úvodem a další
DV 74/2014: Slovo úvodem a další
DV 73/2014: Slovo úvodem a další
DV 72/2014: Slovo úvodem
DV 71/2014: Slovo úvodem
DV 68/2013: Slovo úvodem
DV 67/2013: Slovo úvodem
DV 66/2013: Slovo úvodem
DV 65/2013: Slovo úvodem
DV 64/2013: Slovo úvodem
DV 63/2013: Slovo úvodem
DV 62/2012: Slovo úvodem, Kuře si podruhé žádá Jaroslavovu ruku a další
DV 61/2012: Slovo úvodem, Rozpadnou se v prach a další
DV 59/2012: Slovo úvodem, Strašné utrácení a další
DV 58/2012: Slovo úvodem, Klisny a hříbata a další
DV 57/2012: Slovo úvodem, Současnost a další
DV 56/2011: Slovo úvodem, Minulost
DV 55/2011: Slovo úvodem, Milena poprvé na koni, Uklízí stáje a vaří oběd
DV 54/2011: Slovo úvodem, Milena ve večerních úvahách a v ranním světle
DV 53/2011: Slovo úvodem, Jak kouše Milena
DV 52/2011: Slovo úvodem, O klisničkách a hřebcích, Milena
DV 51/2011: Slovo úvodem, Ženy si Jaroslava vyměňují v rychlém sledu
DV 50/2010: Slovo úvodem, Kapitola pátá
DV 49/2010: Slovo úvodem, Žákovská knížka
DV 48/2010: Slovo úvodem, Kapitola třetí - Honza a Jirka - kluci Rothovic
DV 47/2010: Slovo úvodem, Malý Jarda
DV 46/2010: Slovo úvodem, O klisničkách a hřebcích
DV 45/2010: Slovo úvodem, Kapitola z knížky Čtyřúhelník
DV 44/2009: Slovo úvodem, Čtyřúhelník
DV 43/2009: Slovo úvodem, Čtyřúhelník
DV 42/2009: Slovo úvodem, Romance o holkách
DV 41/2009: Slovo úvodem, Romance o holkách
DV 40/2009: Zemřel Pavel Verner a další
DV 39/2009: Slovo úvodem, Co jste se v novinách nedočetli o babyboxech
DV 38/2008: Slovo úvodem, Co jste se v novinách nedočetli o babyboxech (2. kapitola)
DV 37/2008: Slovo úvodem, Pohádka devátá a poslední
DV 36/2008: Slovo úvodem, Osmá pohádka
DV 35/2008: Slovo úvodem, Sedmá pohádka svatební
DV 34/2008: Slovo úvodem
DV 33/2008: Slovo úvodem
DV 30/2007: Slovo úvodem, Pohádka svatební - 3. díl
DV 29/2007: Slovo úvodem, Pohádka svatební - díl druhý
DV 28/2007: Fotografie
DV 27/2007: Slovo úvodem, Křest Antologie a další
DV 26/2007: Slovo úvodem, Opona padá
DV 25/2006: Fotografie z cyklu Cirkus
DV 24/2006: Slovo úvodem, Nadchnul nás Pavel Řezníček s Goldflamem
DV 23/2006: Slovo úvodem, Kdy začne přituhovat…?
DV 22/2006: Slovo úvodem, V roce 1970 jsme se měli všichni rádi!
DV 21/2006: Slovo úvodem, Markéta Hejná vzrušila mladé básníky…
DV 20/2006: Slovo úvodem, (Kapitola pojednávající o básnících…)
DV 19/2005: Slovo úvodem, Jak dopadl podnikatelský záměr, milý Hafede Bouassido?
DV 18/2005: Slovo úvodem, Zemřel Honza Čech
DV 17/2005: Slovo úvodem, Hara Kiri…??…
DV 16/2005: Fotografie
DV 15/2005: Vyvolávám staré filmy
DV 14/2005: Vyvolávám staré filmy
DV 13/2004: Vyvolávám staré filmy
DV 12/2004: Vyvolávám staré filmy
DV 11/2004: Akademický sochař docent Milan Vácha tvoří sochu Strážci (fotogalerie)
DV 10/2004: Slovo úvodem, Přistoupil Pavel Jasanský
DV 9/2004: Dům života i smrti
DV 8/2004: Vyvolávám staré filmy
DV 7/2003: Vyvolávám staré filmy
DV 6/2003: Slovo úvodem, Zemřel Václav Hrabě
DV 5/2003: Slovo úvodem, Inspirovali jsme Hrabala
DV 4/2003: Slovo úvodem, Mluvil jsem s Allenem Ginsbergem
DV 3/2003: Slovo úvodem, Přišel Petr Cincibuch a Ladislav Landa
DV 2/2003: (vešla jsi dunivými kroky…)
DV 1/2002: Radaně, Není činnost pro psa dělat lidem hopsa a další