Jiří George Bohdal

S Divokým vínem v srdci k Pacifiku a zpět

Klukovská léta a dospívání jsem prožil v Praze. Studoval jsem na Strojní průmyslové škole, ale především maloval a vystavoval. Výstavy bývaly především na Karlově mostě, který ovšem měl v šedesátých letech úplně jinou atmosféru. Bylo to místo vycházek Pražanů, turista prošel jen tu a tam. Bývali jsme tam tři čtyři, rozkládali jsme svá plátna podél zábradlí mostu na jeho malostranské straně. Pražané nám fandili a policie nás tolerovala. Žádné povolení, žádné placení někomu, kdo si z Karlova mostu udělal soukromý business, jak je tomu dnes.

Občas někdo přinesl neobvyklý časopis Divoké víno. A myslím, že jsme jej hltali všichni. Bylo to něco nového a avantgardního. Pěkná grafika a výborná poezie.

Přišel 21. srpen 1968. A jednoho dne přijel k mostu tank, vyskákalo z něho pár mladíků ozbrojených samopaly a ruským jazykem a my jsme nikdy nesbalili svoji výstavu tak rychle. Život se změnil. Aspoň pro mne. Půl roku nato jsem se procházel přírodou v tehdějším západním Německu. Vzpomínky na Prahu a na Divoké víno mě inspirovaly, že jsem se chopil tužky a tady je výsledek:

Jaro 1969

Loudal jsem se uličkami
Staronového hřbitova
A pozoroval
Jak se šlápoty plní
Třpytivou vodou tající zimy
Teplé krátké paprsky
Nového slunce
Se odrážely
Od trpících
Tváří Kristů
A já byl spolu s nadějí
Uprostřed té prchavé krásy
A neštěstí

Přiložený linoryt vznikl o pár let později.

Kristus

linoryt, 1972

Kristus, 100x125, linoryt, 1972

Z Německa do Kanady byl už jen skok. A tak se stalo. Během těch mnoha let v Severní Americe, od studia na univerzitě až po výtvarnou práci, mi Divoké víno zůstalo inspirací ducha.

A tak mi bylo velkou ctí, když jsem se po svém návratu do Prahy setkal s člověkem, který dal život tomuto časopisu, a mě tak svojí aktivitou dlouhodobě inspiroval – panem Ludvíkem Hessem. A vítám znovuzrození časopisu v internetové verzi.

Přestože si teď mohu Divoké víno přečíst kdekoli na světě, doufám, že nebudu muset Prahu opouštět tentokrát pro změnu kvůli americkým tankům.

Jiří George Bohdal vystavuje své nové obrazy spolu s kanadskou výtvarnicí Tatianou Volkovou od 19. června do 18. července v Café Bar Releve v paláci Metro na Národní třídě 25 v Praze 1. Vernisáž se koná 19. června v 18 hodin.

Jiří George Bohdal – Eva

100x125, olej na plátně, 2003

Eva, 100x125, olej na plátně, 2003

Tatiana Volková – Modré oči

155x140, olej na plátně, 2003

Modré oči, 155x140, olej na plátně, 2003

Ostatní tvorba Jiřího George Bohdala publikovaná v Divokém víně:
DV 27/2007: ...