Edita Zeithammerová

Okno

Pokud budete někdy chtít vejít do mého literárního doupěte, předem vás upozorňuji na nepředvídatelnou událost. Tou událostí je mé okno — vlastně oko do světa.

Bohužel nevím, kdo vložil tento ďábelský nástroj na dřevěný rám plný děr, cákanců od barvy i kusů starých, oschlých listů, ale rozhodně to byl necitelný člověk. Tak ušlechtilé sklo, do tak ošklivého rámu!! Nepřipadá vám to podivné??

Hlavní důvod, proč mi to sklo připadá fascinující, je výhled přes něj.

Výhled do zeleného dvorku uzavřeného mezi vysokými domy.

Když se trochu motivuji a vylezu na římsu, vidím pod povrch naší čtvrti. Vidím, co se skrývá pod usměvavými maskami. Lidé, kteří vypadají jako harmonická rodinka, se příšerně hádají. Bude to tím, že bydlí za černým oknem. Nebo paní, co chodí každé ráno do samoobsluhy pro rohlíky — celý den sedí za zeleným rámem a kouří. Přes kouzelné sklo vidím krutou pravdu.

Nejradši mám balkon visící přímo nade mnou. Jako by říkal, že mě nemá rád. V tom okamžiku mé okno zapraští v základech a já prchám pryč. Co kdyby čirou náhodou rám praskl??

Takhle užívat si bohužel mohu jen v létě a na podzim. Zbytek roku smutně sedím za svým okem do světa, ruce položené na římse, se zářící vzpomínkou na slunné dny plné energie. Ďábel usnul a okno vypadá unaveně. Zřejmě se těší na léto.

Abych však dovršila historii pravdivého oka, musím se zmínit o jedné nehodě.

Když ještě byla zima a jaro klepalo na dveře, zčistajasna se objevil pomatený holub a vletěl přímo do mého pokoje. Okno bylo zavřené.

Ten večer jsem si obrátila postel, abych viděla na obrovskou díru s okraji od krve. Celou dobu jsem se bála, že někdo ukradne schopnosti kouzelného skla.

Následujícího rána přišel sklenář a sklo vyměnil. Naštěstí je pořád zázračné.

Doufám, že jsem aspoň z poloviny vylíčila, proč se mi okno líbí. Kdyby zmizelo a zůstala jen prázdná zeď, co by se stalo?? Možná by můj život dostal jiný rozměr. Možná by to na mně nezanechalo následky. Kdo ví??

Bez oka do světa by byl život jiný. A jestli lepší, nebo horší, to už nechám na Vás.

(současná tvorba)

Ostatní tvorba Edity Zeithammerové publikovaná v Divokém víně:
DV 18/2005: (Zavržená dnešním ránem…)
DV 3/2003: Za moře…