Dopisy čtenářů

Karel Daňhel

říjen 2003

Ahoj Ludvíku,

nové číslo mě potěšilo, nejenom pro zviditelnění mých veršovánek ale hlavně proto, že je živé a je čteno. Ozvalo se mi pár lidiček — jednu lidičku-dívenku jsi prý ponouknul ty, aby mi udělala radost a to mi udělala a tak jsem ji přidal v odpovědi ještě veršovánku jednu. A tak mě napadlo, že bychom mohli udělat filiálku Divoké víno — Veršotepectví a k autorovi bychom mohli přidat e-mailovou adresu — a komu by se co líbilo, napsal by si o další a tím by je vysvobodil ze šuplíku.S balónem jsem lítal naposledy přede dvěma týdny někde u Kunžaku, ale jenom na laně 80 m, aby mě to neodneslo do Rakouska, což by mohlo narušit sjednocování Evropy a nad hranicemi by mi nikdo nemohl dát razítko, že jsem přeletěl. Ostatně se mi někdy kolem devadesátého roku stalo, že jsem startoval v Rakousku a vítr mě nesl bez celního a pasového odbavení domů, takže jsem málem narušil hranice z druhé strany. To by bylo unikum. Přistál jsem pár metrů na poli před čárou.Výstavu fotek z balónu mám teď v Prachaticích a 22. tam mám povídat jakej jsem na obloze frajer. Ač nejsi dívka posílám ti veršovánku, kterou jsem dnes ráno vyvedl na druhou stranu pozvánky na jakési ouřední zasedání a pak jsem ji dlouho hledal — tedy tu pozvánku.

Ahoj

Karel Daňhel

* * *

Umíněná
minulost.
Schovává si.
Už má dost?
Pořád spěchá.
Ať nám nechá
z přítomnosti
aspoň kost.

Umíněná
už je méně.
Podobá se
trošku ženě.
Vlastně
je to
celá žena
teď už ale
uméněná.

Jako svíčka.
Jako bytí.

Z minula si
chvíli svítí.

* * *

Tvé verše jsou mizerné plavčíku.
To proto, že chybí průvod flétny,
pane kapitáne. Jules Verne

* * *

Tvé verše jsou mizerné Daňheli.
To proto, že chybí illustrace
Máši Valterové, Ludvíku.

Hanka z Domku

23. října 2003

Ahojda Luďku,

píšu Ti z domova, z Josefovy adresy, ale našla jsem to! Hurrráááá! Našla jsem tu básničku Landovu, která má věčnej fór, výzvu, smutek, pochopení, utrpení a sarkasmus, a nemá název, protože by byl stejně zbytečnej, hele:

* * *

A tak
s rukama zkříženýma za
hlavou
jde Kristus
pohvizduje si vesele
krucifix nese krucifix
je samá legrace
bodejť ne
když chce někdo vstát
z mrtvejch
musí se dát přibít na rantl

Tak to je něco, co mi pasuje do stejný hodnoty jako Gellnerova Perspektiva nebo Nezvalova Smuteční hrana za Otokara Březinu. Ono je tam totiž Fšecko.

Pa, pa,

Hanka z Domku