Pavlína Novotná

FOTOGRAFIE

…chalupa s hliněnou podlahou, místnosti plné věcí, které ničemu a nikomu neslouží. Umělé květiny, staré potraviny, kabele oblečení, nefunkční rádia a gramofon. Fotografie neznámých lidí a spousta vynálezů, na který je Karel náležitě pyšný. Odpojená elektřina, voda neteče.
V místnosti se z rádia na baterky linou lidové písničky a na okně vrní jednooký kocour. Malá kamna jsou rozpálená a z pánvičky začíná vonět nějaká konzerva.
Zvláštní kousek jiného světa. Klidu, pohody a nic nedělání. Spokojenosti a hlubokých filozofických myšlenek.
Pandemie, strach, napětí, vládní opatření…šustí někde za špinavým oknem. Do tohoto světa nijak nepronikají. V tomto světě se nic nemění….

… svět za oponou. Malé chodbičky kolem divadelních šaten a vůně líčidel. Na neosvětleném jevišti za zavřenou oponou si baletky v teplých papučích soustředěně rozhýbávají svá pružná těla. Kulisáci na sebe pokřikují a začínají nosit zrcadla a kulisy starého hradu. Všude kolem pódia se začínají rozmisťovat rekvizity potřebné během představení.
…nádvoří plumlovského zámku, který tvoří kulisu na postaveném jevišti. Práce osvětlovačů je famózní, barevnými kombinacemi světel vytvářejí atmosféru jiných světů, ve kterých se pohybují bytosti, které svými ladnými a lehoučkými pohyby vytvářejí příběhy.

…vesnice uprostřed zelených Karpat. Konec světa, silnice dál nevede. Klid, ticho, občas zabučí pasoucí se kráva. Do kostela stojícího uprostřed vesnice se schází ženy ve slavnostních suknicích a nažehlených šátcích. Tentokrát přijede pan farář z nedaleké rumunské vesnice a bohoslužbu bude číst lámanou češtinou. Pár mužů, kteří ještě ve vesnici žijí, diskutují na lavičce před kostelem. Nedělní sváteční atmosféra.

Tři světy. Tři jiné světy? Kolik takových světů existuje?

obr. 1

náhled 1. obrázku

obr. 2

náhled 2. obrázku

obr. 3

náhled 3. obrázku

obr. 4

náhled 4. obrázku

obr. 5

náhled 5. obrázku

obr. 6

náhled 6. obrázku

obr. 7

náhled 7. obrázku

obr. 8

náhled 8. obrázku

obr. 9

náhled 9. obrázku

obr. 10

náhled 10. obrázku

Galerie obsahuje celkem 50 obrázků.
1-10   11-20   21-30   31-40   41-50  

Ostatní tvorba Pavlíny Novotné publikovaná v Divokém víně:
DV 129/2024: Divadlo
DV 125/2023: Češi odjinud
DV 121/2022: Mlj fotografický deník
DV 116/2021: Koně nám propůjčují křídla, která postrádáme.
DV 110/2020: Fotografie
DV 100/2019: Fotografie
DV 98/2018: Fotografie