Naďa Radvanová

Byla jsem vyzvána, abych něco napsala o své práci. Není to až tak jednoduché něco nebo cosi napsat o tom, co člověk dělá a co tím „básník chtěl říci“, aby to nevyznělo jako nabubřelost nebo chvástání se silnými pojmy.

Spíš mne napadá, že bych raději chtěla nějak řešit otázku, kterak se přistupuje k nazírání na výtvarná díla. Myslím si, že kolem onoho „nazírání“ se utvořila „intelektuální bublina“, která velmi často diváky od děl odežene, místo aby je přibližovala. Fundovaní kritici používají velmi erudovaný slovník, který diváka vyleká a uvede jej ve zmatek. Přitom podle mne je to velmi jednoduché. Stačí, aby člověk, který sleduje nějaké výtvarné dílko, zapomněl na všechna možná či nemožná omezení, která bohužel získáváme ve velké míře ve školách, v životě, a zkusil se vrátit v čase do dětského vnímání, plné fantazie a obrazotvornosti. Následně se nesnažil zkoumat obsah a takzvaně číst a hledat pouze poznané, ale nechal se vést svými vnitřními pocity, které se objevují při pohledu na umělecký objekt. Podle mne jednoduchá poučka pochopení či přiblížení zní prostě vypnout mozek a nechat vnímat srdce, duši, emoce nebo jak to chcete nazvat. Dovolte autorovi pouze říct základní myšlenku, proč a čím se zabýval, ale prosím nehledejte ji. Nedovolte omezovat vaše vnímání nějakými byť krásnými slovy. Důležité je to co vnímáte vy vnitřkem, ne hlavou. Když se nedostaví žádná odezva, nikdo nenese vinu, ale došlo pouze k té známé zkušenosti ze života, a to je „míjení se v čase i prostoru“.

Takže teď můžete pokračovat ve čtení dál nebo ne. Jestliže jste se rozhodli pokračovat, nepřeceňujte má slova vyřčená k mým obrazům, ale pouze z lidské zvědavosti prohlídněte a jděte dál svou vnitřní cestou.

Obrazy které vám zde představuji, jsou z cyklu Voda. V nich jsem měla úmysl zachytit její proměny, tvary a plynutí. Není to pohled na hladinu vody, ale do hlubin jejího toku, kde se jednotlivé proudy proplétají, neustále se mění, kde vzniká tvarově bohatý nový svět. Něžné zrcadlení, světelné záblesky nás přesvědčují o hřejivé proměnlivosti, která stále kamsi někam směřuje. Tato tématika mne upoutala svou proměnlivostí a tolik těsnou podobností s lidským životem.

Co k tomu dodat? Jen to, že vás srdečně zvu k prohlídce obrazů a prosím, dejte se jimi vésti, mnohdy až do imaginárního světa plného fantazie. A přeji vám mnoho krásných vnitřních prožitků.

(autorka je akademická malířka)

galerie


Warning: preg_split(): No ending delimiter '/' found in /www/doc/www.divokevino.cz/www/include/standfce.php on line 14

Křížení

náhled 1. obrázku

Plynutí

náhled 2. obrázku

Rodina II

náhled 3. obrázku

Souvislosti I

náhled 4. obrázku

Souvislosti II

náhled 5. obrázku

Galerie obsahuje celkem 5 obrázků.

Plynutí

2. obrázek

100x110, olej, 2002

(současná tvorba)