Archiv divoké vinice

Vladimír Stibor zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Tomáš Mladějovský zve!

 

Miloň Čepelka má 85! Ať žije Miloň!

Milý Lu, děkuju Ti, že chceš v Divokém víně připomenout mé zářijové kmetství. Chceš ode mne básničku, ale kde nic není, ani smrt nebere. Jen při nedávných procházkách po Špilberku přišel ke mně u hlavy Jana Skácela tenhle Sonet s kočárkem. Zvláště Tobě může být vhod. Miloň.

Procházeje se po Špilberku
v předzářijovém Brně,
potkal jsem ženu plnou šperků.
V kočárku vezla mrně.

Tvářila se, že není její,
že nejvýš - juvá, juvá -
je ve službě jen jako chůva.
A pohledy mé že ji hřejí.

Jenže já řek si, milá dámo,
z téhle tvé hry nebude drámo,
vždyť obrůstá tě jinovatka!

Tak ty se stydíš, že jsi matka?
Když srdce máš tak okoralé,
nenalákáš mě na korále.

 

Jan Nedoma pokřtil svoji další knihu Miláček národa!

Spisovatel a geodet pokřtil svoji knihu v malostranské A&A GALERII. Přestože o knize nic nevím, věřím, že se mi stane totéž co u přechozích autorových knih - úři čtení se budu hlasitě smát.
L. H.

Fotografie Antonín Václav Hess.
Fotografie Antonín Václav Hess.
 

226. děťátko v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří, dvacáté v Brně, dvanácté letošní!

Babybox se ohlásil v neděli 19. září ve 3:37. Z displeje se na mne dívalo děťátko zabalené ve fialovém ručníku. Vytočil jsem Brno: „Dan Wechsler“, ozval se z telefonu hlas nového primáře doprovázený dětským křikem. „Je to holčička, na první pohled zdravá, zcela čerstvě narozená, ještě nevykoupaná, pupečník nemá podvázaný. Váží 2782 gramů a měří 49 cm. Jmenuje se Anetka po sestřičce, která ji vyzvedla z babyboxu,“ podal mi primář Wechsler vyčerpávající informaci. Sestřička Anetka vyzvedla děťátko za 82 vteřin, spočítal jsem si na mobilu. Jen to jméno má malý zádrhel, od první chvíle jsem měl pro holčičku připravené jméno Světlana. K tomu jménu patří příjmení Witowská. Slíbila, že dnes odpoledne odhalí jezdecké sousoší mého nejúspěšnějšího koně Marco Polo. Bude se tedy jmenovat Anetka-Světlana, rozhodl jsem se. „Je to dvacáté brněnské děťátko, gratuluju, pane primáři!“ „A moje třetí,“ sdělil mi primář.
Anetka-Světlana dostane od České mincovny do kolébky tradičně zlatý novorozenecký dukát s číslem 226. Děkuju České mincovně a jejím marketingovému manažerovi Jaroslavu Černému.
Ať žije Anetka-Světlana, dvacáté brněnské děťátko!

Babydědek Lu, 602 305 139, www.babybox.cz

 

Dílo doc. Milana Váchy, jezdeckou sochu hřebce Marco Polo s ž. Klučkou, odhalili Světlana Witowská a Petr Vichnar!

V můj významný den, 19. září 2021, 57 let ode dne, kdy jsem s Mélou Machálkem vydal první číslo Divokého vína, a 46 let ode dne, kdy se v mém chovu narodila klisnička Alma, první hříbě, odhalili Světlana Witowská a Petr Vichnar jezdecké sousoší hřebce Marco Polo, vítěze Velké jarní ceny v roce 1985, mého nejúspěšnějšího dostihového koně. Sousoší je dílem akademického sochaře Milana Váchy, mého přítele, který je vysekal do kvádru hořického pískovce. Je to jeho mnohaměsíční práce. Děkuju, Milane!
Mým přátelům zahrála jako vždy harfistka orchestru Opery Národního divadla Ivana Pokorná a zazpíval jim a na kytaru zahrál Josef IX. Děkuju, Ivanko a Josefe!
L. H.

Milan Vácha, Světlana Witowská se synem Filipem, Petr Vichnar s chotí.
Milan Vácha, Světlana Witowská se synem Filipem, Petr Vichnar s chotí.
Ivana Pokorná.
Ivana Pokorná.
Josef IX.
Josef IX.
 

Jezdecké sousoší hřebce Marco Polo s ž. Milanem Klučkou akademického sochaře Milana Váchy!

Děkuju doc. Milanu Váchovi, akademickému sochaři a svému příteli, za mnohaměsíční odhalování podoby jezdecké sochy do hořického pískovce. Na zahradě mého domu připomíná od 19. září můj největší chovatelský a dostihový úspěch - vítězství hřebce Marco Polo s žokejem Milanem Klučkou ve Velké jarní ceně. Podařilo se mi telefonicky mluvit s Milanem Klučkou, který žije v Německu a letos v únoru oslavil 70. narozeniny. Na dostih si vzpomíná: "Dostal jste zaplaceno?" zeptal se mě narážeje přitom na moji kolizi s pořadatelem dostihů Státním závodištěm, které mi odmítlo jako soukromému chovateli vyplatit chovatelskou prémii. Dostal jsem ji nakonec až po rozhodnutí soudu.
L. H.

 

Karel Sýs a Petr Žantovský posílají pozvánku!

Kliknutim zvětšíš!
Kliknutim zvětšíš!
 

Vladimír Stibor zve na výstavu!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Jan Nedoma zve na křest své knihy!

 

225. děťátko je celkově čtvrté kolínské a v Kolíně druhé letošní!

V 8:08 mi zamával pravou ručičkou nahý chlapeček z kolínského babyboxu. Byl vykoupaný a do nového života vstoupil vybavený plenkou a starým modrým ručníkem. Sestřička Marcela Krumichová, která klučíka vyzvedávala z babyboxu, se pochlubila: „Má jistě 50 cm a tři a půl kila, na první pohled je v pořádku! Už jsem vyzvedávala z babyboxu první kolínskou holčičku!“
Za třináct let své existence prošla kolínským babyboxem čtyři miminka, z toho letos dva kluci. První byl Vojta Novák 22. února a tomu druhému jsem dal jméno Cyril. K Cyrilovi se hodí zcela jistě příjmení Svoboda. Sedminásobný ministr je velkým protagonistou babyboxů a ke každému novému děťátku mi posílá gratulaci. Věřte, že jsem jinak zcela apolitický.
Cyril je jedenáctým letošním děťátkem a 103. klučíkem celkem. Zdá se, že původní vedení holčiček oproti chlapečkům nebylo statisticky významné.
Cyril dostane do kolébky jako všechna předchozí děťátka tradiční zlatý dukát od
České mincovny, a. s.! Děkuju Jaroslavu Černému, marketingovému manažerovi České mincovny, jenž s nápadem přišel.
Ať žije Cyril Svoboda Kolínský!

Babydědek Lu, 602 305 139, www.babybox.cz

 

Jindřich Štreit slaví 75!

Jindřich Štreit je totéž co Jindra ze Sovince. Sovinec je hrad, pod nímž Jindřich sídlí. Je o něm známo vše, a tak jen doporučuji prolistovat jeho fotografie na www.divokevino.cz a na www.jindrichstreit.cz. Ať žije Jindra ze Sovince, nejpracovitější fotograf, kterého znám!
L. H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

224. děťátko bylo odloženo do babyboxu v Nemocnici Přerov!

Je to holčička, asi šestidenní, vzorně oblečená, s čepičkou s fialovými pruhy, zabalená ve fusaku s obrázky zvířat. Pojmenoval jsem ji Zoe podle vnučky velkého mecenáše babyboxů Petra Bečičky z brněnské počítačové firmy 100MEGA Distribution, s. r. o. Zoe byla prvním děťátkem, které jsme při slavnostním otevření babyboxu nové generace v roce 2019 odložili, samozřejmě jenom na několik vteřin. Holčička Zoe potvrdila moji zkušenost, že děti do babyboxu jsou často odkládány vzápětí po sobě. Tentokrát to byl chudý ženich Jaroslav v Pelhřimově 23. srpna, následovala jej 24. srpna oblečená, tedy bohatá nevěsta Barbora v Prostějově, a do třetice 27. srpna ve 13:36 v Přerově odložená Zoe. Kromě dudlíku k ní dárci přiložili i papírovou dokumentaci. Ví bůh, co se v hlavách nešťastných rodičů odkládajících děti děje…
Zoe dostane do kolébky dárek od České mincovny, a. s. – tradiční zlatý dukát, jímž naše spřátelená společnost obdarovává všechna odložená děťátka. Holčička Zoe je desátým letošním děťátkem, čtvrtým přerovským a 122. holčičkou. Ať žije Zoe! Vivat, crescat, floreat!
Babydědek Lu, 602 305 139.

 

Český zářez do svědectví o pandemii

Knih na téma pandemie je jako máku. I těch, které jsou společným dílem hned několika tvůrců. Americká antologie Global Insides je ale trochu jiná. Její stvořitelka Debra Leea Glasheenová v ní propojila desítky autorů z celého světa. Za Česko pak oslovila žurnalistu a spisovatele Ivana D. Hladíka.

Text: Lucie Lipská

„Ano, pořád se budeme urážet, nadávat, ale taky zase dotýkat a smát, potkávat, jen tak si povídat, líbat se a svírat cizí dlaň. Vytřepeme ticho z koberců a záclon, zaplníme ulice. Budeme víc sami sebou. Vlastně postačí, že 'budeme víc'. Budeme jako motýli, kteří až uzavřeni před vším tak samozřejmým do kukel poznali, jak křehcí jsou,“ zní závěr povídky Motýli českého autora Ivana D. Hladíka, jíž přispěl do třetího dílu antologie Global Insides vydaného začátkem prázdnin v USA. Kromě něj se na knize podíleli básníci, spisovatelé i fotografové z Belgie, Brazílie, Dánska, Francie, Spojeného království, ale třeba i Botswany, Ománu, Palestiny, Nikaraguy a dalších koutů světa.

Všechny propojila bývalá učitelka a současná spisovatelka z amerického Wiskonsinu Debra Leea Glasheenová, autorka dystopického román pro mladé s názvem Backbiters. „Oslovila mě na jaře s tím, že některé mé práce našla na internetu a líbily se jí. Nabídla mi možnost zapojit se do knihy s podtitulem The Vaccine,“ řekl Hladík. Glasheenová v ní potřetí mapuje dojmy autorů z období, o němž všichni doufáme, že končí. „Máme za sebou dlouhé a úmorné měsíce lockdownů, smutných zpráv, omezení a řada lidí také bohužel ztrát blízkých. Na každého z nás ta doba měla jiný vliv. Mnoho lidí přišlo o práci, téměř všichni o kontakt s rodinou, přáteli a kolegy. I o pocit samozřejmosti v různých ohledech našich životů,“ míní Hladík.

Právě tento pocit ve svém příběhu zmiňuje. Týdny osamění, kdy nám dělaly společnost jen věci, které jindy coby vybavení bytů nevnímáme. Vzpomínky a opatrná setkávání. Na první dojem melodramaticky pak Hladík přirovnává každého z nás ke křehkým motýlům. „Věřím, že v určitý okamžik jsme se křehce cítili všichni. Nevěděli jsme co bude, dlouho jsme se obávali i o život. Nepoznané děsilo lidi vždycky a s koronavirem jsme něco takového okusili,“ řekl. „Běžné věci, jako zajít si do restaurace, do kina nebo divadla nebo jen tak někam vyrazit s přáteli, to bylo najednou pryč a museli jsme to zvládnout. S o to větším očekáváním se teď vracíme k normálu a doufáme, že tentokrát už konečně pandemii porazíme.“

Jak ale autoři mnoha podobných děl tvrdí, zapomínat na to období bychom neměli. Každý takový titul je svědectvím o složitých časech, které si nikdo z nás neuměl ještě před dvěma lety ani představit. „Ta kniha není fňukáním ani nějakou ‚černou kronikou‘. Je prostou zpovědí různých lidí prožívajících stejné či podobné věci v různých koutech světa, kulturách a podmínkách,“ dodal Hladík.

Debra Leea Glasheen a autoři z celého světa
Global Insides, The Vaccine
Vydal: Chalant Publishing, 2021
Počet stran: 202

Česká verze povídky Motýli
https://www.ivandachshladik.cz/l/motyli-global-insides/

Foto: Archiv D. L. Glasheen, Jakub Poláček

Ivan D. Hladík
Ivan D. Hladík
Debra Leea Glasheen
Debra Leea Glasheen
 

Karel Sýs vydal novou knihu!

Tato kniha šla do sazby 15. 12. 1988. Měla vyjít v roce 1990 v nakladatelství Československý spisovatel. Ihned po převratu však /staro/nové vedení rozhodlo knihu nevydat. Snad o to více má co říci právě dnes.
Knihu právě vydalo nakladatelství FUTURA, Praha 1, Politických vězňů 9.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Karel Sýs vydal novou básnickou sbírku!

Nová básnická sbírka Nepřijatý hovor, která s neobvyklou otevřeností tepe lidskou lhostejnost, jak ji přináší konzumní společnost.
Autor vydal vlastním nákladem v Nakladatelství Jan Weber.

 

223. děťátko je holčička v babyboxu Nemocnice Prostějov!

Prostějovská holčička odložená 24. srpna ve 13:15 potvrdila, že děti se odkládají do babyboxů vzápětí po sobě. Navázala na Jaroslava odloženého 23. srpna v 10:26 v Pelhřimově. Holčička je prvním děťátkem odloženým do prostějovského babyboxu otevřeného od roku 2013, v roce 2021 je devátým děťátkem v babyboxu a skóre holky versus kluci zvýšila na 121:102 ve prospěch holčiček.
Pojmenoval jsem ji Barbora podle dcery hlavního dárce prostějovského babyboxu Petra Bečičky, šéfa brněnské počítačové firmy 100MEGA Distribution, s. r. o. www.100mega.cz. Petr Bečička je služebně nejstarším mecenášem babyboxů. Poprvé přispěl v roce 2007 na zřízení babyboxu ve Zlíně.
„Je krásná! Váží 2 700 gramů a měří 48 cm. Byla pečlivě oblečená, celá v bílém, zabalená v plyšové dece. Pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů,“ řekla mi primářka dětského oddělení Nemocnice Prostějov Lenka Šigutová.
Dukáty do kolébky od šéfa marketingu z České mincovny, a. s., ceskamincovna.cz/ Jaroslava Černého se jen sypou, novorozená Barbora dostane další z nich! Snad to Českou mincovnu finančně nezruinuje.
Zítra, tj. ve čtvrtek 26. srpna instalujeme babybox nové generace v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj. Původní bedýnka tam za jedenáct let pomohla vstoupit do života třem děťátkům.
Ať žije Barbora z Prostějova! Ať žijí Barbora a její tatínek Petr Bečička, šlechetný dárce!

Babydědek Lu

 

222. děťátko je klučík Jaroslav odložený do babyboxu v Pelhřimově 23. srpna!

Jaroslav vstoupil do světa v červené cestovní kabele zabalený do ušmudlané deky, nevykoupaný, čerstvě narozený, s pupečníkem podvázaným gázou. „Je vitální, ale byl trochu podchlazený, tak jsme ho dali do inkubátoru,“ referoval mi zástupce primáře dětského oddělení Nemocnice Pelhřimov Karel Medek. Jaroslav navázal jako druhé pelhřimovské děťátko na mediálně velmi známého Karla Spěváčka, odloženého 2019, rok a půl starého chlapečka, který po nemocnici běhal a chtěl rohlík.
Klučíka jsem pojmenoval podle šéfa marketingu České mincovny, a. s., Jablonec nad Nisou, ceskamincovna.cz/Jaroslava Černého, autora nápadu obdarovat všechna odložená děťátka tradičním zlatým dukátem do kolébky.
Jaroslav je osmé letošní děťátko. Skóre odložených klučíků versus holčiček posunul na 102:120, holčičky samozřejmě vedou.
Ať žije Jaroslav Pelhřimovský! Sláva! Ať žije Jaroslav Černý z České mincovny, a. s.! Ať žije Karel Medek, lékař, který malého Jardu ošetřuje!

Babydědek Lu, 602 305 139

 

Jana Reichová Galerie Nový Svět zve na výstavu!

 

Karel Hvížďala má 80!

Opakovat, že Karel Hvížďala je známý spisovatel a novinář, by bylo nošením dříví do lesa. Takřka neznámé je, že Karel publikoval svoje básničky už v roce 1965 v tištěném Divokém víně. Gratluji, Karle! A přidávám Tvé básničky staré 56 let.

Slova do dýmky
Jako děti si sice leháme na vítr,
ale teprve jako staří odlétáme,
kdežto život je někde uprostřed.
Připadalo mi to,
jakoby děda ta slova na zápraží vymlčel do dýmky:
Vidíš, lidé jsou krásní
a zaslouží si člověka!
Podívej, ta hezká dívka
mi ukazovala na Václaváku podprsenku...
Nebo ten starý výměnkář ještě za humny křičí,
kam ty kachny neletí...
Snad jedině faráře jsem viděl
vysvěcovat kostel nenávistí.
On totiž nevěřil, že lidé věří,
neboť taky nevěděl, že k tomu, aby začalo jaro,
stačí dívčí prs.
Já vím, velebníčku,
už vás slyším, co mi na to řeknete,
že i socha má někdy tak hebká ňadra,
že by se dala souložit.

Ale, velebníčku, vidíte...

Klukovské motýly
Na divadle
promítají
tykadla reflektorů
hazardní hru vějířů
blednoucích stínů člověka
do běloby
chtivých zálivů duší
kde
třeba
zablikají
nedožité květy vzpomínek

Proměnily se v klukovské motýly

 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >