Archiv divoké vinice

177. děťátko v babyboxu v Neratovicích!

Ve středu 10. října v 5 hodin ráno pomohl babybox v Městské nemocnici Neratovice nechtěnému lidskému mláděti – holčičce, kterou jsem pojmenoval Daniela po pracovnici společnosti SCHOTT CR, s. r. o., Lanškroun, Daniele Markové. Holčička Daniela je prvním děťátkem odloženým do babyboxu v neratovické nemocnici, letošním patnáctým a celkově 102. holčičkou proti 75 klučíkům.
Holčička byla odložena i s placentou, nahá, ale zcela zdravá a donošená. Váží asi 3 000 g. Připomínám, že je to druhá holčička odložená včetně placenty. První byla v Ústí nad Orlicí Lucinka
27. 7. 2009.
V Jesenické nemocnici otvíráme v úterý 16. října ve 12 hodin 75. babybox. Ve čtvrtek 18. října instaluje Zdeněk Juřica babybox nové generace v Nemocnici Slaný, který nahradí původní bedýnku z roku 2011. Slánský babybox slavnostně otevřeme 1. listopadu ve 12 hodin (stane se tak na paměť Patentu o zrušení nevolnictví 1. listopadu 1781 vydaného císařem Josefem II. To je dobrá záminka k oslavě, viďte?) Následovat bude montáž 76. babyboxu ve Vsetínské nemocnici 22. listopadu. Slavnostního otevření se vsetínský babybox dočká 12. 12. ve 12 hodin. Zdůrazňuji, že babybox Vsetín dobýval pět let a ke konečnému zdolání došlo za pomoci starosty města Jiřího Růžičky.
Ať žije Daniela! Ať žijí zdravotníci neratovické nemocnice! Ať žije Jiří Růžička, starosta Vsetína!

 

Alice Horáčková vydala novou knížku Neotevřené dopisy

Alena je hezká holka s vyřídilkou a výtvarným talentem. Když po osmašedesátém utíká kvůli tisku protikomunistických letáků do Paříže, tak jí otec – zlatník, který skončil v Jáchymově – dá do podpatku diamant. Alena ho neprodá a vrátí se do Prahy. Nikdy se nechce vdávat, ale nakonec si vezme Járu (je v sedmém měsíci). Její manžel je sice význačný výtvarník, ale praktický život nezvládá. Během normalizace Alena finančně táhne tříčlennou rodinu a pomáhá svému muži překonat psychické propady.
Po manželově smrti však najde v jeho psacím stole svazek neotevřených dopisů. Písmo je ženské, agresivní, ale proč je její muž nikdy neotevřel? Chce si je přečíst?
Dopisy však nejsou jedinou záhadou jejího života, i paní Alena má svoje tajemství.



Alice Horáčková (1980) studovala v Praze a Berlíně, pracovala jako literární redaktorka deníku MF Dnes. Debutovala biografickou knihou Vladimíra Čerepková – Beatnická femme fatale (Argo, 2014), která byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera pro objev roku. Je autorkou knížky 7x ve vedlejší úloze, v níž osm sourozenců sedmi výjimečných lidí vypráví o tom, jaké to je, být celý život ve stínu (Argo, 2016).

Titul knihy, která vás zaujme!
Titul knihy, která vás zaujme!
 

176. děťátko v babyboxu v Benešově u Prahy!

V sobotu v 5:47 mě probudil klučík, který se dral do nového života babyboxem v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově u Prahy. Pomohla mu sestřička Renata Bílková, která mi po telefonu řekla: "Byl neumytý a nahý, jenom v peřince. Váží 4,25 kg a je čerstvě po porodu. Pupečník měl převázaný provázkem od brambor." Když jsem se ptal, jak vypadá provázek od brambor, vysvětlila mi, že je to silonová šňůra, jaká se dává na pytlík s bramborami. Sestřičky jej pojmenovaly Toník na počest bývalého primáře. Měl jsem v plánu jiné jméno, ale Tonda se jmenuje můj nejmladší syn, a tak zůstane u Antonína.
Klučík změnil skóre holčičky versus kluci na 101:75 a je čtrnáctým letošním děťátkem a třetím benešovským.
V duchu jsem klučíka pojmenoval Vladimír po svém příteli Ing. Vladimíru Laštůvkovi, který zemřel minulý týden - aby počet Vladimírů v české zemi zůstal stejný.
Ať žije Tonda z Benešova! Ať žije sestřička Renata Bílková! Ať nepohasne vzpomínka na Vladimíra Laštůvku!
Babydědek Lu

 

Jindra Štreit zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Zemřel básník Josef Šimon!

Černá růže pro Ikara
(za Josefem Šimonem)


Černá magie poezie
je jako Kirké
čarodějka trýzně
klovající kos na černé túji
slovo které pod kůži se vpije
tak přece vypadá
tak křičí
v srdci pocit žízně
a dvanáct modrých taktů které se v ní opakují

Bílá magie poezie
jako nevěsta
a za ní
bílá vlečka Halleyovy komety
z které
padají hvězdy jako
vystřílené konfety
vystříhané z kosmických krajek
horký protonový vítr tiše vane
asfaltové pírko darované
tápajícímu Ikarovi
taje

Och, naše madam Poezie!
Ty krásná děvko Poezie!

Někde v hrudi Keith Moon
vykopává velkým bubnem
zpěv
ochraptělý
přerývaný v dechu
černý
vraní
poslední vítr s tělem škubne
na kameni ztuhne asfaltová krev

Žít s křídly
je nejlepší způsob
umírání

Rostislav Opršal

 

Jan Duběda, autor Divokého vína, byl oceněn v soutěži Seifertovy Kralupy!

Kliknutím zvětšíš
Kliknutím zvětšíš
 

Karel Sýs zve!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Poslední milostná byla první

Letošní básnickou soutěž Seifertovy Kralupy vyhrála talentovaná Kateřina Václavů s Poslední milostnou, náročnou (a dlouhou) poémou o lásce i nelásce. Když jsem autorku požádal - jsa předsedou poroty - aby řekla něco o tom, jak tato básnická skladba vznikala, vysvětlila, že to napsala "aby svému partnerovi ukázala, že není jen mamina na mateřské!" Vida, jak ta emancipace může být inspirativní. A koho dalšího jsme ocenili? Druhou cenu si odnesl Bohumil Ždichynec a třetí Michal Kvirenc. Cenu za nejlepší sonet jsme dali Zdeňku Hledačovi. Taky se tu uděluje Cena města Kralupy, tu si z rukou pana starosty převzal Adam Závodský.
Zbývá dodat, že naše porota vystavila také dvě čestná uznání - Jindře Lírové a Janu Dubědovi - a že v kategorii do osmnácti let zvítězila Johana Filipová (první cenu jsme ovšem neudělili, Johanka dostala druhou). Mezi mladými byly oceněny ještě Evelina Kolářová (třetí cena) a Markéta Plíšková (čestné uznání). Ano,i pro porotce to byl zajímavý zážitek, včetně toho, že jsem se mohl seznámit s dcerou pana Seiferta, Janou Seifertovou Plichtovou, okouzlující starší dámou, která mimochodem svého slavného tatínka rozhodně nezapře. Celkový dojem z celé akce nám s Evou Frantinovou (další hodnotící) a možná i s některými diváky ale trochu kazil fakt, že tu s námi nějakým technickým nedopatřením nebyl nejslovutnější člen poroty Karel Sýs. Ale jak jsme zjistili, jeho ani naše chyba to nebyla.

Dušan Spáčil

Jana Seifertová-Plichtová
Jana Seifertová-Plichtová
 

Česky a německy s vestou humoru

Festival Literární Františkovy Lázně před časem úspěšně resuscitovala básnířka a organizátorka Alenka Vávrová, takže se loni ve zdraví dožil dvacetin. Letos bude trvat celých jedenáct dní! Proběhne ve „Frantovkách“ od 1. do 11. listopadu a k už tradičním hostům (například německá autorka Sabine Dittrich, spisovatelka a harfistka Zbyňka Šolcová či básník Dušan Spáčil) přibude řada dalších osobností, včetně skutečných současných literárních hvězd (Jiří Slíva, Jaroslav Rudiš či Martin Reiner). A protože festival se zdárně vyvíjí do podoby česko-německé, objeví sa něm i řada německých spisovatelů ( Wilhelm Müller, Rolf Stemmle, Angela Kreuz či Marita A.Panzer). Čestným hostem bude také jedna z nejlepších českých recitátorek, herečka Hana Maciuchová. Kuriozitou bude vystoupení Richarda Šulky, který je prý posledním autorem píšícím v egerlandském nářečí. Festival, který letos zřejmě proběhne ve zvlášť rozmarném duchu (motto má Záchranná vesta humoru), opět uzavře Happeningový vlak literátů a muzikantů z Chebu do Hofu a zpět.
(mk)

Alenka Vávrová s maskotem festivalu
Alenka Vávrová s maskotem festivalu
 

V sobotu 15. září ve 22:05 se mostecký babybox otevřel pátému nechtěnému děťátku.

Za třináct a půl roku je to 175. odložené dítě, v Mostě čtvrtá holčička a pouze jeden klučík! Letošní třinácté nechtěné lidské mládě. Děvčátko zvýšilo skóre holky versus klučíci na 101:74
Protože včera měla svátek Jolana, dostala tohle exotické jméno i čerstvě narozená a pouze v ručníku zabalená holčička vážící 3 330 g a měřící 48 cm. Informaci jsem dostal od vlídné a vstřícné primářky Marie Váchové, jež vystřídala v Mostě úhlavního nepřítele babyboxů Jiřího Biolka. Ujistila mě, že holčička je na první pohled zdravá. Připomínám, že v Divokém víně číslo 1 vydaném 19. září 1964 byla otištěna básnička Michala Třeštíka Jolaně.
Ať žije Jolana! Ať žije primářka Marie Váchová a pracovníci dětského oddělení Nemocnice Most.
Babydědek Lu

 

Jindra Štreit zve na výstavu!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Obec Lomnice se stala výstavní síní pro Jindřicha Štreita!

polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000013990/obec-lomnice-se-stala-vystavni-sini-pro-jindricha-streita

 

Jindra Štreit zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Tereza Boehmová zve na křest své knížky!

Klliknutím zvětšíš!
Klliknutím zvětšíš!
 

Hesla, aby byla vesla

Je zábavné, jak před volbami politici slíbí voličům skutečně všechno - ať je to rozumné nebo ne! U nás na osmičce například hned dvě partaje slibují, že zruší "Autobusák v Ládví."(myšleno u stanice metra Ládví) Ano, asi před rokem, tady pár aktivistů vyvolalo kampaň,aby se z Ládví nedělalo autobusové nádraží. Nikoho ale nezajímala - zjevně byli tito snaživci přímo z baráku, před kterým je autobusová zastávka - jinak to totiž nedávalo smysl. Provoz (a rámus) je totiž po přidání pár meziměstských linek prakticky stejný jako byl předtím! Život 99 procent lidí z okolí to nijak neovlivňuje! Navíc rozumný člověk si řekne- sakra, ale odněkud ty autobusy přece jezdit musí! A Ládví je na to docela dobré místo. Zkrátka volební heslo "pryč s autobusákem" je nejen populismus, ale navíc populismus, který nemůže fungovat, Stejně tak považuji za hloupé další místní volební heslo: Zrušíme drop in centrum v ulici Bulovka!
Samozřejmě potkávat feťáky, kteří si jdou pro metadon, není žádná radost. Ale kde jinde by takové centrum mělo být, než v ohyzdné ulici, kde skoro nikdo nebydlí a je vedle nemocnice? Prostě štvou mě lokální politici, kteří sází na lidské sobectví - a ještě to dělají blbě.
(ds)

 

1968 - 1945 Přetížené váhy historie

I když teď žijeme jiným výročím, připomeňme si – v roce 2015 uplynulo sedmdesát let od konce 2. světové války. Skončil obrovský konflikt, jehož poslední evropské dějství se kromě Německa odehrálo zejména u nás.
Osvobození Československa spojeneckými armádami bylo grandiózní vojenskou operací, při níž zahynulo (dle wikipedie) 351 Američanů, 1302 Poláků, 11700 Čechů a Slováků, 66495 Rumunů a 140000 tisíc Sovětů.

Sedmdesát roků, které od této kampaně uběhlo v roce 2015, představovalo to nejkulatější výročí - a ztráty, zejména Sovětů a Rumunů (!), byly opravdu obrovské. Slušelo se tedy tuto historii náležitě připomenout. A to včetně klíčové úlohy Sovětské armády, samozřejmě se všemi výhradami ke Stalinovi a komunistům. Stalo se to?

Posuďte sami.Abych to zjistil, podíval jsem se do elektronické výstřižkové služby Newton, která archivuje články a relace z drtivé většiny českých médií. A zjistil jsem, že zadám-li do hledacího okénka v rozmezí březen 2015 až červen 2015 slova „osvobození“, „1945“ a „Sovětská armáda“, vyskočí mi 847 článků.

Bylo to dost, nebo málo, nebo přiměřeně? Jak se to vezme. Pomiňme teď fakt, že minimálně padesát procent těchto mediálních výstupů sovětský přínos na osvobození naší země zpochybňovalo a Rumuny zmiňovalo okrajově a soustřeďme se na kvantitativní stránku věci. Chtěl bych totiž jen srovnat publicitu, kterou česká média věnovala padesátému výročí osvobození ve srovnání s mediální pozorností, které se dostalo padesátému výročí okupace Československa armádami Varšavské smlouvy. Podotýkám, že nijak nezpochybňuji, že v potlačení Pražského jara sehrála Sovětská armáda úplně jinou, velmi negativní roli. Nepopírám, že šlo o nespravedlivou okupaci a že přinesla utrpení a nespravedlnosti. Ze zdrojů vím, že během roku 1968 zahynulo na následky okupace kolem 130 lidí – a většině z nich způsobila smrt Sovětská armáda. Výročí potlačení Pražského jara bylo proto opravdu potřeba náležitým způsobem připomenout. Podívejme se ale tedy kolik bylo tragickým událostem roku 1945 věnováno místa a jak se to jeví ve srovnání s publicitou konce války.

Opět jsem si v Newtonu zadal tříměsíční období - nyní ovšem červen, červenec a srpen 2018. Tentokrát jsem zadal frázi „okupace 1968“ a netrpělivě jsem čekal jak srovnání dvou významných výročí dopadne.

Výsledek je tento: o okupaci Sovětskou armádou bylo publikováno 5355 článků a skoro všechny (až na pár výjimek) byly jen opakováním a dalším a dalším rozmíláním antiruské propagandy. Musím říci, že při vší úctě k obětem roku 1968 a s vědomím toho, že okupace Sovětskou armádou přispěla k následné normalizaci a tisícům příkoří, které toto období pro nás znamenalo, nemůžu se nepozastavit nad tak obrovským nepoměrem publicity obou výročí. A nemohu se nezamyslet ani nad mírou jednostranné propagandy, kterou jsme nyní, podobně jako za totality, jen s opačnými znamínky, zahrnuti. Mrzí mne to, doufal jsem, že po padesáti letech už můžeme zacházet s vahami historie rozumně.

Matěj Kouba
(vyšlo na blogu idnes)

 

174. děťátko je holčička Lea v babyboxu ve Slezské nemocnici Opava! Jubilejní stá holčička

Dětská lékařka Soňa Krejčí v 19:05 vyzvedla z babyboxu zcela čerstvě narozenou holčičku, zabalenou, podle doktorčiných slov, v nevzhledném ručníku. Nešťastná maminka jí dokonce ani nepodvázala pupečník. Čtvrté opavské děťátko, druhá opavská holčička je na první pohled zdravá. Pojmenoval jsem ji Lea po paní Lee Vašendové z firmy Perfect Outdoor z Krnova, která nám sponzorsky vyvěsila billboardy v Moravskoslezském kraji. Malá Lea zvýšila skóre holčičky versus klučíci na 100:74! Stala se jubilejní stou holčičkou odloženou do babyboxu. Ať žije Lea! Malá i velká. Ať žije doktorka Soňa Krejčí! Zpráva mne zastihla na cestě z Jeseníku, kde jsem se Zdeňkem Juřicou a náměstkem nemocnice Lubomírem Prachařem domlouval technické parametry instalace nového babyboxu v jednom z posledních okresních měst v české zemi dosud bez bedýnky na nechtěná lidská mláďata. Babydědek Lu

Jesenická nemocnice, okno, které vybral technický náměstek Lubomír Prachař k instalaci babyboxu. Foto Matyáš Hess
Jesenická nemocnice, okno, které vybral technický náměstek Lubomír Prachař k instalaci babyboxu. Foto Matyáš Hess
Lubomír Prachař v místnosti s oknem, Zdeněk Juřica vyměřuje, cestou z Prahy znavený babydědek. Foto Matyáš Hess
Lubomír Prachař v místnosti s oknem, Zdeněk Juřica vyměřuje, cestou z Prahy znavený babydědek. Foto Matyáš Hess
 

Fotoobrazy 2017-2018 Fotografická výstava Vladimíra Stibora

Zcela prostý titulek přibližuje již desátou samostatnou výstavní kolekci fotografií Vladimíra Stibora /59 let/. Je synem novináře Štěpána Stibora z Počepic, který nikdy nepodepsal, že souhlasí se vstupem sovětských vojsk v srpnu 1968 na území naší vlasti.
Autor pochází z Nechvalic u Sedlčan, kde prožil krásné dětství a kam se po dvacetiletém působení v Praze znovu vrátil. Je otcem již dospělých dcer Diany a Luciány, patnáctiletého syna Štěpána. Věnuje se reportážní a umělecké fotografii, snímky této expozice spadají časem svého vzniku do období posledních dvou let.. Výstava přibližuje nezvyklé pohledy na přírodu a stavby zdejšího kraje lidí a kamenů, které unikají běžnému návštěvníku zdejší poetické krajiny, o nichž však cizinci mluví s nadšením. Několik fotografií zachycuje atmosféru v Bratislavě pár dní před Vánocemi 2017. Pár portrétů zajímavých žen výstavu doplňuje a zkrášluje.
Na své pouti za hledáčkem objektivu měl Vladimír to štěstí potkat se
s mistry české současné fotografie. Osobně se seznámil s fotografem Janem Reichem, který pobýval řadu let na chalupě v blízké Křemenici. Na odpoledních čajích v Neoluxoru sedával s pražským umělcem Františkem Dostálem, několikrát velmi rád spolupracoval a potkával se
s litoměřickém tvůrcem fotografie Stanislavem Ladou. Několikaleté přátelství jej spojilo i s moravským mistrem Jindřichem Streitem.
Dosud nejdelší – od dubna 2017 - a současně probíhající Stiborova výstava poetických snímků je již přes rok k vidění v modlitebně Husitů v Praze 8 ve Vítkově ulici 13, kde pod názvem Sakrální stavby Sedlčanska představuje cca patnáct fotografií nejzajímavějších a nejvzácnějších církevních památek Sedlčan a nejbližšího okolí. Ve výhledovém plánu 2018 se objevuje nabídka vystavovat na konci letošního roku v metropoli Slovenska.
Výstava zahrnuje cca čtyřicet nejnovějších obrázků. Pod úvodní slovo vernisáže se podepisuje pražská spisovatelka PhDr. Františka Vrbenská.


kontakt na autora: E-mail: stibor.vladimir@centrum.cz
15. srpna 2018, Slovenský dům, Soukenická 3, Praha 1

 

173. děťátko je kluk Pavel v Nemocnici Břeclav!

První břeclavské děťátko z babyboxu se zcela jistě narodilo dnes časně ráno. Do babyboxu vstoupilo v 7:27 minut, zcela nahé, zabalené v bílém prostěradle, s pupečníkem ošetřeným sponkou do vlasů. Váží 2 200 gramů a měří 46 cm a kromě toho, že byl lehce podchlazený, je zcela v pořádku. Zavolal mi to doktor ve službě Pavel Vajčner, který klučíka z babyboxu osobně vyjmul. Na oplátku jsem mu sdělil, že se chlapeček jmenuje Pavel, samozřejmě po něm. Milý doktor měl radost a prý by se nebránil, ani kdyby to byl Pavel Vajčner.
Pavel je jedenáctým letošním děťátkem, skóre kluci versus holky posunul na 74:99, kluci beznadějně prohrávají. Připomínám, že dnes slaví 15. narozeniny můj synek Matyáš Jaroslav Hess. Ať žije Pavel! Ať žije doktor Pavel Vajčner! Ať žije Matyáš Jaroslav Hess!
V pátek 27. července jsme byli vlídně přijati v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi ve Vsetíně, posledním moravském městě dosud bez babyboxu. Vsetínská nemocnice zřízení babyboxu několik let urputně odmítala, a tak jsme se snažili s pracovníky Azylového domu a především se starostou Vsetína Jiřím Růžičkou najít náhradní místo. Jiří Růžička byl dlouholetým ředitelem vsetínské společnosti ELIM nabízející pomoc lidem na okraji zájmu společnosti. Platí-li naše dohoda se starostou, bude vsetínský babybox v Azylovém domě otevřen ve čtvrtek 27. září ve 12 hodin. Ať žije starosta Vsetína Jiří Růžička!


 

Zdá se, že vyznamenat prezidenta nepomohlo.

To je ubohost, která se Kralupům brzy vrátí.s obrovskou ostudou.
Chápu, že za to nemůžete.


Jitka Košťálová napsal(a):
>
>
>
>
>
>
>
> Dobrý den, pane Sýsi.
>
>
>
> Mnohokrát děkuji za skvělou práci při vyhodnocení letošní autorské
> soutěže. Naše účetní vám pošle odměnu za vykonanou práci.
>
> Mám nemilou povinnost poprosit vás o vaši neúčast na sobotním
> slavnostním vyhlášení vítězů autorské soutěže. Tento krok vedení města
> je podmíněn kauzou, která nyní kolem vás probíhá. Děkuji.
>
>
>
> Mějte krásné léto.
>
> S pozdravem Jitka Košťálová, KD Vltava Kralupy

 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >