Archiv divoké vinice

Jiří Žáček zve na křest své knihy ŠANSONY & SPOL.! A 6. 11. oslaví své 71. narozeniny!

Gratuluju, milý Jirko! Jsem v závěsu. Lu

 

Píše mi Vladimír Stibor.

Milý pane Lu,
přeji dobré a brzké ráno...
Dovoluji si poslat dva snímky ze slavnostního předávání literárních cen z Lidic 27. října 2016. Cenu Petra Jilemnického dostal almanach českých básníků 2015 Rybáři odlivu, jehož jsem měl tu čest byl editorem i spolutvůrcem... Můžete-li tuto malou zprávu pověsit do aktualit, určitě byste potěšil všechny básníky, kteří se loňské antologie zúčastnili. Mockrát děkuji, Váš Vladimír S.

Vladimír Stibor a nakladatel Milan Hodek
Vladimír Stibor a nakladatel Milan Hodek
Cena Petra Jilemnického
Cena Petra Jilemnického
 

Milan Kuzica pracuje na jezdeckém sousoší sv. Martina pro Vyšehrad!

A já se mu snažím radit, jak vypadá kůň a jaký je správný jezdecký sed. Patronkou sochy je starostka Prahy 2 Jana Černochová. Protagonistou ředitel NKP Vyšehrad František Stádník a jeho kolegyně Hana Martínková. L. H.

Socha bude stát v blízkosti rotundy sv. Martina v areálu Národní kulturní památky Vyšehrad
Socha bude stát v blízkosti rotundy sv. Martina v areálu Národní kulturní památky Vyšehrad
Milan Kuzica se synem Jonatánem v ateliéru s modelem koně z hlíny
Milan Kuzica se synem Jonatánem v ateliéru s modelem koně z hlíny
 

144. děťátko - holčička v babyboxu v Ústí nad Labem!

Tušení jsem měl okamžitě, zavolal jsem milé vrchní sestře Markétě Svobodové z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a ta mou předtuchu potvrdila. Ústecká bedýnka zřízená v roce 2009 pomohla dnes dopoledne vstoupit do nového a snad lepšího života holčičce, kterou jsem nemohl pojmenovat jinak než Markétka. Děvčátko je zdravé, ne zcela novorozené a na rozdíl od většiny děťátek z babyboxů oblečené a umyté.
Malá Markétka je šestým ústeckým děťátkem, čtrnáctým letos a skóre holky versus kluci zvýšila na 84:60 ve prospěch holčiček.
V pondělí 7. listopadu ve 12 hodin slavnostně otvíráme babybox nové generace v pardubické nemocnici. V pátek 11. 11. v 11 hodin pokládáme základní kámen k jezdeckému sousoší sv. Martina na Vyšehradě poblíž stejnojmenné rotundy. Sochařem je Milan Kuzica, patronkou starostka Prahy 2 Jana Černochová. Požehná Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský.

Babydědek Lu

 

Alenka Vávrová zve na Literární festival!

Srdečně zdravíme z Františkových Lázní Divoké víno a posíláme všem čtenářům a tvůrcům tohoto krásného časopisu pozvánku na náš literární festival. Budeme mít letos po ,,velké přestávce“ již 19. ročník Literárních Františkových Lázní, který navazuje na předešlé LFL. Letošní ročník je festivalového charakteru a je otevřen nejširší veřejnosti. Není cílený jen do řad literátů, je pro všechny milovníky kultury, literatury obzvlášť. Datum konání 4. – 19. 11. 2016 ve Františkových Lázních. Prosíme, sledujte naše nově vznikající webové stránky - www.literarnifrantiskovylazne.cz.
Těšíme se na vaši účast.
S láskou Alenka Vávrová , za přípravný výbor LFL

logo
logo
 

Stanislav Vávra mi poslal dvě své nové knihy!

Stanislav Vávra (83), jeden z mladičkých autorů Divokého vína, letos vydal knížku poetických próz Kapitoly u utopeném jablku a knihu veršů Píseň listu. Obě ilustrovala Eva Čapková. Stanislav Vávra se prochází Libní podél říčky Rokytky, zajde do kina Svět nebo Družba, dříve U Ferklů, které bylo jen 300 metrů od našeho sklepního Klubu poezie v Krejčího 4. Na začátku téhle ulice, jen několik desítek metrů od mnou vyvěšeného transparentu s nápisem Klub poezie, Stanislav Vávra bydlel. Děkuju Ti, Stanislave! Nejen za knížky.
L. H.

 

Helena Rytířová mi darovala tři své knížky!

Protože nejsem lakomec, chci vám, moji milí, nabídnout aspoň jejich tituly. Koupit a přečíst si je už musíte sami.

L. H.

 

Almanach české poezie 2017

Připravuje se k vydání nový almanach české poezie 2017, navazující volně na předchozí antologie z posledních čtyř let. Výběr z nejlepších básní lze posílat na adresu editora, kde se dozvíte i všechny důležité informace ohledně vzniku této knihy. Kontaktní adresa: stibor.vladimir@centrum.cz
Slavnostní křest se uskuteční na začátku léta 2017 v pražské galerii Portheimka.

 

Jaroslav Svěcený gratuluje k 143. děťátku!

Milý Ludvíku,
gratulace k ústeckoorlickému opusu 143, řečeno hudební terminologií!!!
Níže posílám odkaz na můj videoklip s hudbou z pohádky Radúz a Mahulena, který se k Tvému snažení a tématu hodí- je to nádherně napsaná hudba. V příloze Ti posílám obal mé publikace Slavné evropské housle (je česko-anglická) a trochu informací o tom, co dělám. Budu se těšit na viděnou!!!

Jarda
JAROSLAV SVĚCENÝ - VIOLIN SOLO FROM RADÚZ AND MAHULENA TALE- J.SUK ( official video )

https://www.youtube.com/watch?v=vGv7uL1450s

 

Klára Klose zve na výstavu!

 

Miloň Čepelka děkuje za přání k osmdesátinám!

Vážení a milí,

všude po celé republice,
děkuji vám - co mohu více -
za všechna vaše blahopřání
působící mi červenání.
Vím, že by po mně bylo veta,
kdybych se cítil pupkem světa,
k čemuž ta vaše přízeň svádí.
Jsem šťasten, že mě máte rádi,
zůstávám ale při zemi,
kamarád s vámi se všemi,
a nadějí se dobrou kojím,
že coby kmet to nepohnojím.

Váš Miloň Čepelka.

 

143. děťátko v babyboxu v Ústí nad Orlicí!

V neděli 25. září po sedmé hodině večerní mi přišla do mobilu zpráva o odložení 143. děťátka v Ústí nad Orlicí. Holčička, čerstvě narozená, zabalená jen do ručníku, s pupečníkem podvázaným žlutou tkaničkou je třetím děťátkem, kterému pomohl orlickoústecký babybox vstoupit do nového života. Děvčátko jsem pojmenoval Martina po paní doktorce Martině Gieciové, která holčičku ošetřila. Příjmení Zakálová dostala malá Martinka po primáři Orlickoústecké nemocnice a mém příteli Dinovi Zakálovi, s kterým jsem v roce 2008 otvíral orlickoústecký babybox jako sedmý v pořadí a v roce 2014 jsme spolu starou bedýnku vyměnili za babybox nové generace. Martina je třináctým letošním děťátkem a skóre holky versus klučíci zvýšila na 83:60.
Původní babybox i babybox nové generace jsme pořídili za korunky od našeho největšího dárce Nadace Komerční banky, a. s. - JISTOTA, a tak jsem její předsedkyni Sylvě Floríkové sdělil zprávu jako první.
Ať žije Martinka! Ať žije Sylva! Ať žije Dino Zakál!
Babydědek Lu

 

Stanislav Vávra představí novou knihu!

 

Jindřich Štreit vystavoval pod Hlávkovým mostem v Praze!

Fotografie bezdomovců zapadly ve správném prostředí - pod mostním obloukem. Kromě Štreitových obdivovatelů přišli na výstavu i lidé bez domova.
L. H.

 

Jindra Štreit zve na pražskou výstavu!

 

141. a 142. děťátko v babyboxu v pondělí 5. září!

Radost? Smutek? Zadostiučinění… Dvě nechtěná lidská mláďata, dvě nešťastné maminky! Ve 13 hodin našli zdravotníci holčičku Mirku v Pardubicích, v 19 hodin v nemocnici v Chebu byl odložený klučík, asi dvoudenní 3580 g, zdravý, oblečený. Na počest Ondřeje Čapka, dětského primáře, jsem jej pojmenoval Ondřej. Je dvanáctým letošním děťátkem, 60, klukem oproti 82 holkám. Ondřej potvrdil, že nechtěné děti - věřte nevěřte - bývají odkládány po dvou až tříčlenných skupinkách. Ať žije Ondřej!
V Liberci otvíráme 3. října babybox nové generace a v Pardubicích slavnostně otevřeme vyměněný babybox 7. listopadu. Děkuju dárcům, bez nichž by nebyl babybox ani jeden.
Babydědek Lu

 

Profesor Jindřich Štreit, doctor honoris causa, alias Jindra ze Sovince, má 70!

Jindra ze Sovince slaví své jubileum řadou výstav. Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci probíhá výstava Držme spolu, Ve Vrbně pod Pradědem Kde domov můj, v Národním divadle v Ostravě Domov bez domova, v galerii Auritus v Táboře výstava Romské děti, v Šenově probíhá prezentace nové knihy. Křest publikace Kde domov můj se odehrál na hradě Sovinec.
V den svých narozenin 5. září obdrží fotograf čestné občanství rodného města Vsetína. Ať žije Jindra ze Sovince!
L. H.

 

140. děťátko v babyboxu se jmenuje Aleš!

Tatínkem děťátka je podle zaručených zpráv prof. MUDr. Aleš Roztočil, přednosta gynekologie a porodnice v Jihlavě. Nešťastná maminka zůstává v anonymitě. Malý Aleš je zcela zdráv, pečlivě oblečený včetně klobouku a není zcela novorozený. Je 23. děťátkem v hloubětínském babyboxu v Praze, v babyboxu Zakladateli. Nalezl a první vyšetření malého Aleše provedl hloubětínský gynekolog Richard Jandejsek: ,,Je to moje páté nalezené děťátko,“ povídá Richard. Na děťátko se přijel podívat vedoucí lékař Petr Pícha. Díky jeho osobní statečnosti byl první babybox v Hloubětíně v roce 2005 zřízen.

Ať žije malý Aleš i jeho tatínek! Ať žije Petr Pícha a Richard Jandejsek!

 

Zorka Wildová má sedmdesát? Gratuluju!

Zorka Wildová byla a je tajnosnubná, a tak jsme ji v 60. letech nikdo nepoznali. Ještě dneska toho lituju, když si po padesáti letech čtu její básničky. Tu níže uvedenou umím skoro zpaměti, jak jsem ji recitoval holkám všech generací.
Zorka se po letech objevila a posílá mi své básničky do Divokého vína dodnes. Jsem přesvědčený, že Zora Wildová je největší česká básnířka. Přečtěte si její verše zdobící Divoké víno a povězte - znáte snad lepší?
Ludvík Hess


Hle jsme Géricaultovi Milenci
a Kristovi svědci
a naši rodiče nejsvětější
nás do světa vyvedli po kruhové dráze
my jsme se však odklonili
a kloužeme po spirále na zem
jak anemický list na podzim
a zrovna tolik znamenáme
ale kdo ví
kým jsme byli zrozeni
vždy jsme stáli pod srdcem
a dál jsme nesměli
svět je jeden veliký nalitý prs
a všichni pokorně chodíme
tam kde mléko teče
a jen Bůh k tomu potřebuje mleče
nedbale poklekáme
a v kleče přijímáme
podobojí
tělo i vášně Páně
a děkujeme přemnohými slovy
a ženy jsou dnes tak zralé
že těhotní pouhým pohledem
neptejte se jich na nic
neboť vědí mnohem víc
a jsou realistické jak vévodkyně
když si do vlasů berou zlaté příčesky
jsou prostě přespanilé
i s archaickými přívěsky

Hle jsme Géricaultovi Milenci
a Kristovi svědci
a ničím nejsme tak uchváceni
jako svými dětskými tílky
na nichž se dospělá místa skvějí
a chlapci bloudí kostely
v nichž znějí varhany
jak temné ženské orgány
a milují ten den
jenž jim přinesl první starosti
nebo jimi chtějí opět trpěti
čím vším jsme nakonec okouzlení
ležíme v poli
jak v pase utažené snopy
a zrním nám popraskaly boky
jež slunce jednou zcela vydrolí
jsme sami sebou vyprahlí
a chtěli bychom se vrhnout do matčina náručí
však stud nám v tom zabrání
že jsme již vše poznali
a nevědomost nás nechrání
Hle jsme Géricaultovi milenci
a Kristovi svědci
ach Bože jenž jsi na nebesích
uveď nás v království své nejněžnější
my prostě sejdem´lidem s očí
jak se vítr rázem stočí
aneb zbav nás všeho pozemského raději
a naše čela požehná něco nezemského novou nadějí
neboť tvé je Bože vše i naše viny
ty jsi nás svedl v pokušení
a v nás už není nic k vykoupení
byli jsme vyhnáni z citů svých
a nedopusť více abychom si zoufali
ach Bože na nebi
zachyť nás v dlaních svých

(publikováno v Divokém víně 5 / 1968)

ZA MLADÍČKY PŘEJE DUŠAN SPÁČIL!
"V celém mém životě jenom sníh, a to ještě jen tu a tam za tuhých zim, a pouze kratičce, na mně lpěl. On jediný na světě!" napsala jednou Zora Wildová. Jak se může tak dobrá básnířka mýlit, co? Všechno nejlepší, Zorko, divila byste se, kolik nás je, co máme rádi Vaše básničky… Dušan Spáčil

 

Karel Sýs oslavil sedmdesátiny!

V budově ÚV KSČM v ulici Politických vězňů jsem s Karlem slavil již potřetí - padesáté, šedesáté a sedmdesáté narozeniny. Ty dnešní byly jistě nejkrásnější a Karel nejzralejší. Spolu se mnou přál i můj synek Ludvík Hess junior, ten tu byl poprvé.
Kájovi jsem věnoval stejně jako už před dvaceti lety uzený jazyk s přáním "by jeho jazyk neshnil v hrobě". Rozhodně ode mne pochází i startovní číslo 70, jež měl Karel připevněno na hrudi. Zbývající dárek nechť zůstane mým a Kájovým tajemstvím. Blahopřeju, milý Ká! Lu

Na gratulaci dohlíží Julius Fučík z piedestalu v rohu zasedací místnosti.
Na gratulaci dohlíží Julius Fučík z piedestalu v rohu zasedací místnosti.
Vyměnili jsme si s Dušanem Spáčilem místa. Ludva Hess ml. pro jistotu zůstal.
Vyměnili jsme si s Dušanem Spáčilem místa. Ludva Hess ml. pro jistotu zůstal.
Čeští básníci a novináři zapíjejí Karlovy narozeniny.
Čeští básníci a novináři zapíjejí Karlovy narozeniny.
 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >