Jindřich Buxbaum

FOTOGRAFIE

Ač vzděláním technik, od dětství tíhne k umění a obzvláště k fotografii.
Narodil se 30. 8. 1953 ve Šternberku a celoživotním vzorem mu byl milovaný tatínek, který, jako Žid, zažil hrůzná léta genocidy v terezínském ghettu a posléze v Osvětimi. Svůj život má úzce spjatý s malebným podhůřím Jeseníků, v Nové Hradečné žije ve starobylém domě již po celé generace předávaném členům rodiny.
Židovství je pro něj dominantním uměleckým motivem a sám se k němu plně hlásí. S radostí se aktivně účastní všedních i svátečních chvil své komunity jak u nás, tak v zahraničí a je jejich přirozenou součástí. Proto mu je umožněno fotografovat na místech, kam je běžným lidem vstup zapovězen. Svou přítomností nijak neruší hloubku ticha ješivy při studiu Talmudu nebo komentářů Tóry, stejně tak jako každodenní život komunity zakotvené v tisícileté tradici pevné víry, soudržné navzdory prožitému bezpráví a rozptýlené ve světě.
I když je mu fotografování nezbytností, vystavovat začal teprve nedávno, před deseti lety, a to souborem „Šalom Izrael“, který se mu při opakovaných výpravách do jeho milované země plynule rozrůstá. Postupně navázal „Vzpomínkou“ na Osvětim a Treblinku, pokračoval „Židovskou školou dnes“ a „Židovskou svatbou“. Jako uznávaný dokumentarista této komunity mapuje její současný život nejen u nás, ale i v rámci Evropy. Tyto cesty daly vzniknout cyklům „Ješiva v Kyjevě“,„Židé v Antverpách“, „Život Židů v Londýně“. S tímto niterním poutem souvisí i jeho dlouholetá práce při dokumentování života přeživších šoa, dnes už i víc jak stoletých krásných lidí. V posledních letech se aktivně věnuje zejména tématice světa tradičního ultra-ortodoxního judaismu v současnosti, a to prostřednictvím slavení jahrzeitů.
Soubor fotografií „Židé v diaspoře“ s texty Daniela Soukupa byl vydán i knižně. Je autorem úvodních i doprovodných fotografií publikace Jaroslava Achaba Haidlera „Židovské hřbitovy a pohřbívání“, jakož i titulů „Bílá paní z ghetta“ a „Treblinka“.
Dalším oblíbeným tématem v hledáčku jeho fotoaparátů je kultura, ať už jsou to divadelní představení, hudební produkce různých žánrů nebo jeho oblíbené festivaly flamenga. Za zmínku jistě stojí i cykly z prostředí nemocnic, operačních sálů nebo oceláren.

obr. 1

náhled 1. obrázku

obr. 2

náhled 2. obrázku

obr. 3

náhled 3. obrázku

obr. 4

náhled 4. obrázku

obr. 5

náhled 5. obrázku

obr. 6

náhled 6. obrázku

obr. 7

náhled 7. obrázku

obr. 8

náhled 8. obrázku

obr. 9

náhled 9. obrázku

obr. 10

náhled 10. obrázku

Galerie obsahuje celkem 32 obrázků.
1-10   11-20   21-30   31-32  

Ostatní tvorba Jindřicha Buxbauma publikovaná v Divokém víně:
DV 130/2024: Jahrzeit
DV 129/2024: Poslední svatba v Lošticích
DV 128/2023: Václav Neckář 80 let
DV 126/2023: Fotografie
DV 119/2022: Fotografie
DV 115/2021: Fotografie a další
DV 108/2020: Jindřich Buxbaum a Daniel Soukup vydlai knihu Sedmero požehnání!
DV 107/2020: Fotografie
DV 106/2020: Fotografie