Jan Gabler

GALERIE

(1952)
Malíř a grafik. Vystavoval v řadě galerií doma i v zahraničí (například ve Francii, Německu, Švýcarsku, Nizozemí a USA). Je zastoupen ve veřejných i soukromých sbírkách. Graficky upravil více než čtyřista knih a publikací, za své práce obdržel několik mezinárodních cen. V renomovaných časopisech pracoval jako art director a významně ovlivnil grafickou podobu řady českých médií. Je členem Jednoty umělců výtvarných.


Warning: preg_split(): No ending delimiter '/' found in /www/doc/www.divokevino.cz/www/include/standfce.php on line 14

obr. 21

náhled 21. obrázku

obr. 22

náhled 22. obrázku

obr. 23

náhled 23. obrázku

obr. 24

náhled 24. obrázku

obr. 25

náhled 25. obrázku

Galerie obsahuje celkem 25 obrázků.
1-10   11-20   21-25  

* * *

21. obrázek

V Janu Gablerovi každý obraz zraje dlouhou dobu. Nic neponechává náhodě. A přináší svébytné příběhy, které citlivý pozorovatel při setkání s obrazem postupně rozkrývá. Jsou to příběhy prostoupené nostalgií po dobách dávno minulých, ale i nevolí nad tím, jak je čas nemilosrdný a jak rychle zanáší stopy, které na zemi při své omezené pouti zanechali lidé. Při častých návštěvách v antikvářských obchodech objevuje staré fotografie, dokumenty, rodinné památky, jež někdo bohorovně prodal a zbavil se tak kusu své identity. Tyto zlomky komponuje do svých obrazů, doplňuje je dalšími výtvarnými prvky a nechává rozehrát alespoň takovouto formou už zapomenutá dramata. "Mám neblahý pocit, že tato doba se vyznačuje nevšímavostí k osudům jiných a k hlubokému nezájmu o minulost," říká Jan Gabler.
Tomuto obecnému nezájmu se brání po svém: elegantními kresbami, serigrafiemi, akrylovými obrazy, kolážemí nebo asamblážemi, v nichž se uplatňují i trojrozměrné objekty. Jde o obranu neokázalou, intimní, o to však důvěryhodnější.
Petr Volf (2001)


"Ráda se projdu výstavou obrazů Jana Gablera. Mám tohoto malíře ráda. Je to můj kamarád a já vím proč. Těším se na dobrodružství pátrání jeho vidění světa. Třeba co ho váže k "Lásce z Fügnerova náměstí?" (To je obraz, který mám doma). Ale nikdy se ho nezeptám. Je to štědrý dárek mé fantazii. A za to společné tajemství mu děkuji. Dnes i do budoucích výprav k jeho duši.
Jiřina Jirásková (2006)


"Řekli mi v dětství, že dobrý obraz se pozná, když se na člověka dívá. Když se za ním otáčí do všech úhlů a nespustí ho ani na okamžik z očí. A protože na mě z obrazů Honzy Gablera nejen kouká, ale i dýchá nehynoucí naděje, bláznivá vášeň, něžná láska, zdravý selský rozum i boží jiskra, tak Honzu Gablera nespustím z očí!
Halina Pawlowská (2006)

Ostatní tvorba Jana Gablera publikovaná v Divokém víně:
DV 117/2022: Obrazy