Archiv divoké vinice

Jirkovi Žáčkovi se líbí chorvatská prezidentka.

Tak nevím, nemáme Chorvatům tu prezidentku odloudit? Anebo z ní chlapi zblbnou ještě víc než jsou teď? :-)

 

172. děťátko v babyboxu v nemocnici v Havlíčkově Brodě!

Dvířka babyboxu v Havlíčkově Brodě se otevřela dnes ve čtvrtek 26. 7. v 10:30 a bedýnka pomáhající nechtěným mláďatům přijala do svého klimatizovaného a ventilovaného prostoru páté nechtěné lidské mládě od otevření 13. 11. 2012. Babybox v Havlíčkově Brodě se stává proti očekávání dětské primářky MUDr. Mgr. Magdaleny Chvílové Weberové jedním z nejvyužívanějších. Dnešní děťátko je holčička, kterou jsem pojmenoval Verunka na počest dcery tiskové mluvčí nemocnice Petry Černo, jež má právě dnes narozeniny. Verunka upravila skóre holčičky versus klučíci na 99:73, v Havlíčkově Brodě je třetí holčičkou oproti dvěma chlapečkům. Mezi letošními děťátky nese číslo 10. Holčička je na první pohled zdravá a zcela novorozená. Ať žije Verunka! Ať žije Verunka Černo!

 

FAMU mele prázdnou slámu

Vyslechl jsem debatu dvou renomovaných filmařů o tom, co bylo důvodem nedávné "revoluce na FAMU" (studenti se snažili odvolat děkana). Podle těchto pánů spor tkví prostě v tom, že studenti si zvykli na studium - nestudium. A když se to děkan pokusil dostat alespoň trochu do normálu, prostřednictvím všemocného studentského senátu se vzbouřili. Na této renomované škole například před časem zrušili i dějiny umění! Studenti z minulých klasiků znají jen Formana, z jiných tvůrců si vzpomenou jen na toho "komunistu Vávru", fuj. (radikální "svazáci" z řad studentů i profesorů znemožnili i nové vydání ryze praktických Vávrových skript, ze kterých se rádi učili Chytilová či Menzel)
Prakticky se prý na škole neučí řemeslo, studijně se nesledují ani neprobírají klasické filmy, místo toho, se v hodinách jen donekonečna diskutuje. Profesoři nemají žádnou autoritu - částečně je to dáno tím, že žádné výrazné osobnosti, za nimiž je vidět filmařský úspěch, na FAMU dnes neučí (renomovaní režiséři obvykle po pár měsících prchají), částečně tím - co je bohužel obvyklé i na jiných současných humanitních školách - studenti si zvykli, že vyučující je jen jejich, kdykoli kritizovatelný a odvolatelný, parťák. A čím je to dané, že studenty podpořili i mnozí vyučující? Problémem je, že poté co se před patnácti lety stal na pár let děkanem bezvýrazný Bregant, postupně filmovou školu, proslavenou právě kvalitní praktickou výchovou, obsadila kasta v praxi zcela neschopných "filmových vědců". Podobně jako studentům i jim vyhovovalo nekonečné teoretizování a minimum skutečné tvůrčí práce. Současný děkan, byť také spíše teoretik, pochopil, že toto směřování je cesta do pekel. Vzepřel se, začal mluvit o změnách včetně personálních - což pochopitelně impotentní profesorský sbor vyděsilo až k výkřikům, jak je na FAMU ohrožena svoboda tvorby. Jenže nejde o svobodu, jde o to, že na FAMU zapomněli, že mimořádný film se dá udělat, jen když máte povědomí historických souvislostí a kromě nápadu umíte i praktickou stránku profese. Tolik názor lidí od filmu.
ds

 

Jindřich Štreit zve na výstavu!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Pavel Jasanský zve na svoji výstavu!

Fotograf Gallery
Pavel Topáš Jasanský
vernisáž ve čtvrtek 28.6.2018 od 18.00

Pavel Jasanský (*1938) během dlouhé a bohaté kariéry fotografa spolupracoval s mnoha výtvarníky i hudebníky a jako nezařaditelný solitér obsáhl žánry dokumentu, portrétu i radikální a osobité intermediální fúze. Těžištěm jeho komorní jubilejní retrospektivy je cyklus Nová krajina, noví obyvatelé (1985-90), zachycující přeludnou skutečnost skomírající totality. Ten je doplněn o průkopnickou instalaci Divák (1989), která kombinuje velkoformátové přemalované fotografie a videoartovou sochu. Výstavu uzavírá dlouhodobý projekt Podepsaných portrétů, který shrnuje Jasanského celoživotní vazby do úctyhodně rozsáhlého alba souputníků a přátel.

 

Rekviem za rybičku

V akváriu mi chcípla rybka. Respektive najednou nebyla.Zároveň přestal fungovat elektrický filtr.Myslel jsem si, ze tu nebožačku nasál,ale nebyla tam- nakonec jsem ji našel zalezlou pod dekoraci.Ale proč to říkám.Filtru nic nebylo, když jsem ho znovu zapojil, rozběhl se! A já si uvědomil, ze jsem byl přítomen stejnému divu,jako když někdo říká:" Představte si, přesně ve chvíli, když mi umřela babička, se zastavily hodiny!" Neboť,"z božího hlediska",proč bychom měli mít vetší nárok na zázraky než červená rybička?
DS

 

Vladimír Stibor zve!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Jiří Žáček mi napsal moudrost, kterou budu používat!

Oplotit Česko a velením pověřit zkušeného psychiatra!
Jiří Žáček

 

Co mi ke Karlu Sýsovi napsal Michal Černík

Milý Ludvíku,

pro Vaši informaci Vám v příloze posílám návrh na státní vyznamenání K. Sýse, který jsem vypracoval se souhlasem předsednictva UČS. Můžete ho otisknout, když budete mít chuť. Je tam vyjádřen můj názor na tvorbu K. Sýse.

Zažil jsem inkvizitory v 50. letech, dopadlo to na naši rodinu, zažil jsem je v 70. letech, o tom mluvím ve svých dvou rozhovorech, zažívám je v 90. a následných letech.
Která doba vlastně byla normální?

Dost vážně marodím a ničeho se již nezúčastňuji. Ale pošlu Vám nějaké básničky. Hlavně píšu pro děti, teď kratičké pohádky.


http://www.michalcernik.cz/nesmiritelnosti.htm


http://www.michalcernik.cz/nebe_mych_snu.htm


Zdravím Vás pěkně
Michal Č.





Návrh na udělení státního vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury básníku Karlu Sýsovi


Karel Sýs patří k nejpřednějším a nejoriginálnějším současným českým básníkům. Vydal přes dvacet básnických sbírek, několik básnických próz, publicistické knihy politických glos a komentářů, knihy esejů o výtvarném umění a literatuře, řadu historických knih, epigramy, ale i poetické knížky pro děti a překladové knihy, převážně francouzské poezie. Sýsovo dílo čítá na sedm desítek knižních titulů různých literárních žánrů. Jeho verše byly přeloženy do více než dvaceti jazyků.

Karel Sýs se narodil před sedmdesáti dvěma lety 26. 7. 1946 v Rychnově nad Kněžnou. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze, avšak většinu života pracoval a pracuje jako časopisecký redaktor v různých funkcích v kulturních a literárních týdenících jako Tvorba a Kmen, v současné době řídí literární přílohu Haló novin nazvanou Literatura - Umění - Kultura (LUK). V roce 1999 inicioval s několika dalšími spisovateli založení Unie českých spisovatelů a dodnes je jejím předsedou. Unie českých spisovatelů spolu se Spolkem slovenských spisovatelů ho v prvním desetiletí našeho století několikrát navrhly na udělení Nobelovy ceny za básnické dílo.

Sýs zaujal už svou básnickou prvotinou Newton za neúrody jablek (1969) velmi osobitými a smyslově bohatými verši. Po ní následovaly další básnické sbírky, které se zapsaly do čtenářského povědomí: Pootevřený anděl (1972), Dlouhé sbohem (1977), Nadechni se a leť (1977), Americký účet (1980), Kniha přísloví (1985), Ztráty a nálezy (1989). Neodmlčel se ani po roce 1990, kdy byl on i jeho básnická generace zavržen a z literatury vyděděn, a své knihy si většinou financoval, distribuoval a prodával sám. Z tohoto období je třeba vyzdvihnout básnické sbírky Píšu báseň, zatímco za oknem padá muž (1992), Pět let v mrtvém domě (1994), Básně až na zem (2006), Pouhý jen básník (2009), Apokalypsa podle Joba (2013), Tři vzkazy spáčům (2015) a Básně všeho druhu (2015). Ve všech výše uvedených knihách zaznívá básnicky pojatá kritika naší polistopadové reality.

Obsáhlá sbírka básnických skladeb Apokalypsa podle Joba patří k vrcholům Sýsovy tvorby, ale také k vrcholům moderní české poezie posledního století, hodnotově ji můžeme řadit do kontextu nezajímavější evropské i světové moderní poezie. V tom nejlepším slova smyslu se jedná o politickou poezii kriticky smýšlejícího básníka, který v gejzíru překvapivých metafor vyslovuje nelíbivé pravdy o dnešní době a jako vždy jde proti pravicové uniformitě myšlení.

Sýsovi je dán dar poezie, schopnost dávat do souvislostí zdánlivě spolu nesouvisející věci, jevy a děje a nabízet tak překvapivé poetické analogie, nádherné, originální metafory a obrazy, zmocňovat se všednosti a vytvářet z ní novou krásu, vyslovovat jedinečné básnické pravdy.
Nenechává se svazovat racionalitou, ale naprosto svobodně, s asociativní lehkostí a smyslovou fantazií se odpoutává od reality. Přitom výsledným tvarem jsou realistické verše, které si při svém výsostném jazykovém mistrovství udržují vnitřní logiku a srozumitelnost pro čtenáře. V poezii často vzdává hold technickému umu, vynálezům a vědě minulého století, s erotickou otevřeností píše o lásce, o vztahu k ženám, jeho častým inspiračním zdrojem je dětství. V mnohých verších (ale především v glosách a komentářích) zaznívá jeho levicová orientace, zůstává věrný ideálu sociálně spravedlivé společnosti. Pečetí celé básníkovy tvorby je humanismus.
Jako jeden z mála českých literátů si zachoval kritické myšlení k současnému politickému dění u nás i ve světě - například patřil k několika spisovatelům, kteří veřejně odsoudili válečnou agresi proti bývalé Jugoslávii a proti Iráku. Za své nekompromisní postoje je osočován a literárně umlčován především kulturními snoby tzv. pražské kavárny a pravicovými redaktory českých veřejnoprávních a soukromých sdělovacích prostředků. Sýs je pro ně personou non grata. Nikdo však, pokud není ovládán mimoliterární předpojatostí a politickou nesmiřitelností, nemůže Sýsovi upřít, že patří k nejvýraznějším žijícím básníkům a osobnostem české literatury. Státní ocenění Sýsovy básnické tvorby by se dalo chápat i jako akt rehabilitace už více než čtvrt století zakazovaného a dehonestovaného básníka a bylo by rovněž i posílením sebedůvěry dnes v Čechách stále embargovaných nezávisle myslících a levicově orientovaných spisovatelů a intelektuálů.
Za předsednictvo Unie českých spisovatelů návrh sepsal


Michal Černík

místopředseda UČS,

básník, autor knížek pro děti a publicista



V Praze, dne 20. února 2018

 

Dušan Spáčil se ke Karlu Sýsovi vyjádřil vtipně!

Je úplně jedno, jestli Karel Sýs dostane vyznamenání nebo ne. Skvělým básníkem, a nápaditým objevitelem těch nejpozemštějších zázraků zůstane vždy - nehledě na politické rozmíšky, nehledě na to, jestli dal Zemanovi diplom nebo ne. Čtěte Karlovy knihy, nečtěte články o tom, co si zaslouží a co ne.

 

Jindra Štreit zve!

 

Převzato z www.irozhlas.cz : Zeman dostal cenu od Unie spisovatelů. Její předseda Karel Sýs je nominován na státní vyznamenání

Unie českých spisovatelů v čele s Karlem Sýsem ocenila ve středu prezidenta Miloše Zemana za občanskou odvahu. Cenu prezidentovi na Pražském hradě předal Sýs osobně.
Fotografii zveřejnil na svém twitteru mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Levicový spisovatel, básník a novinář je sněmovnou nominován na státní vyznamenání. Na medaili Za zásluhy ho koncem května navrhli poslanci, proti tomu se ohradila řada politiků a třeba i český PEN klub.
„Pan prezident obdržel na Pražském hradě Cenu Unie českých spisovatelů za občanskou odvahu,“ informoval na svém twiitteru mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.
Předsedou unie je levicový spisovatel, básník a novinář Karel Sýs, který ocenění na Pražském hradě prezidentovi osobně předal.
„Moc děkuji, vážím si toho!“ uvedl následně prezident Zeman na svém facebooku. Unie českých spisovatelů uděluje cenu každoročně od roku 2006. Mezi oceněnými je například zpěvák Jožo Ráž, režisér Zdeněk Troška, novinář Petr Žantovský nebo šéf Jazzové sekce Karel Srp.
Medaile Za zásluhy pro Sýse?
Sýs je ale zároveň letos nominován na státní vyznamenání, které by mohl dostat 28. října na Pražském hradě. Poslanci ho koncem května navrhli na medaili Za zásluhy.
„Patří k nejpřednějším a nejoriginálnějším současným českým básníkům,“ píše se mimo jiné v odůvodnění, proč by měl vyznamenání získat.
A poslední slovo, zda ho Sýs skutečně obdrží, bude mít právě prezident Zeman, který může, ale nemusí nominacím sněmovny, Senátu a vlády vyhovět.
Zda mu vyznamenání skutečně předá, zatím není jasné. „Platí zlaté pravidlo, že až do 28. 10. se k jakýmkoliv dotazům tohoto typu vůbec nevyjadřuji,“ reagoval Ovčáček na dotaz serveru iROZHLAS.cz, zda už se prezident rozhodl.
Vyjádření Karla Sýse redakce zjišťuje.
Spor o Sýse
Nominaci Karla Sýse na medaili Za zásluhy v uplynulých týdnech kritizovala jak řada politiků, tak například i český PEN klub. Levicový spisovatel už před listopadem 1989 dostal od tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka titul zasloužilý umělec.
Nyní šéfuje literární příloze Haló novin spojených s KSČM a za komunisty také v roce 2002 kandidoval na Praze 1 do Senátu.
Kritika se snesla především na místopředsedu sněmovny Vojtěcha Pikala z Pirátů, který je zároveň předsedou podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, jenž jména před poslance přináší. Pikal přiznal, že nevěděl přesně, o koho jde, a pro Sýse by prý už znovu nehlasoval. Jako omluvu pak poslal 50 tisíc korun na účet Paměti národa, která sbírá vzpomínky pamětníků historických událostí.
Nebyl ale sám, kdo udělal chybu. Sociálnědemokratická poslankyně a exšéfka Senátu Alena Gajdůšková přiznala, že si Karla Sýse spletla se spisovatelem, ilustrátorem a filmařem Petrem Sísem.
Nominaci Karla Sýse na státní vyznamenání přinesl do sněmovny komunistický poslanec Leo Luzar, osvojili si ji ale i Stanislav Berkovec z ANO a Antonín Staněk z ČSSD, který je kandidátem sociální demokracie na ministra kultury. „Oceňuji zejména literární tvorbu pana Sýse. To vyznamenání bude za zásluhy v oblasti kultury, nikoliv za zásluhy v oblasti politiky," vysvětlil před časem Staněk v rozhovoru pro Aktuálně.cz, proč nominaci Sýse podpořil.
A co na kritiku říká samotný Sýs? Jediné vyjádření poskytl serveru Parlamentní listy, které stejně jako další desítky stránek označila studie think-tanku Evropské hodnoty za dezinformační.
„Zřejmě jsem příliš narušil jejich pohodlné kruhy. Většinou nemají ani ponětí, kdo jsem. Nic ode mne nečetli. Nevědí, čím jsem nebezpečný, ale říkali to v televizi," uvedl levicový spisovatel.

Anna Kottová

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Zeptal jsem se Evy Kantůrkové, co říká zprávě uveřejněné na www.irozhlas.cz

Dík za informace. Dalo se čekat, že se kolem Karla Sýse strhne vřava, netušila jsem, že tak velká. Pokud jde o cenu prezidentovi, nekomentuji to, Petr Žantovský i Karel Sýs museli vědět, proč to dělají. Vy znáte dopis jistě skupiny spisovatelů, kteří se zastali Sýsovy poesie, zdánlivě se tím dostáváme do politického mlýna, ale dohodli jsme se, že dopis pošleme; jde v něm o stanovisko zásadní, a ne pouze o dajli či nedajli medajli.
E.K.

 

Byl Einstein rasista?

Skandální pověst získala čerstvě vydaná kniha Travel Diaries of Albert Einstein. Jsou to skutečné soukromé deníky A. E. z cest po Asii. O problematickou popularitu knihy ve světě, tedy hlavně o zdvižená obočí feministek a jiných nových moralistů, se postaral její editor Zeev Rosenkrantz, který privátní zápisky slavného vědce opatřil omáčkou o tom, jak tento svazek přináší důkazy o tom, že autor teorie relativity a příkladný humanista byl vlastně rasistou a misogynem! A v čem by Einsteinovo provinění mělo spočívat? Dovolil si – čistě pro pro svou soukromou potřebu - učinit třeba takovéto poznámky. O Číňanech: "...dokonce i ti, kteří jsou zvyklí pracovat jako koně, nikdy nevyvolávají dojem uvědomělého utrpení. Zvláštní stát podobný stádu [...] kde lidé jsou častěji víc automaty než lidmi." O lidech v Colombu na Sri Lance: "...žijí ve velké špíně a je cítit značný zápach na nejzákladnější úrovni..“ Nebo ještě jednou o Číňanech: „Všiml jsem si, jak malý je rozdíl mezi muži a ženami; Nechápu, jakou osudovou přitažlivostí disponují Číňanky, které zaujmou příslušné muže do takové míry, že se tito nemohou bránit proti hrozivému požehnání potomstva...
No, fuj, jak se ten Einstein přetvařoval a hrál si na lidumila, co? Jestlipak si ale Rosenkranz a jeho „followers“ uvědomují, že jim je houby do toho, co si Albert psal sám pro sebe, že mu nechutně lezou do soukromí? A navíc, že postrádají smysl pro ironii a humor, kterého měl geniální fyzik vrchovatě?
(ds)

 

Zpráva Karla Sýse!

Vyšla mi nová kniha vlastním nákladem - pokračovatel Bordelů - U snědeného státu. Zdraví Karel Sýs

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Narodilo se u mne 176 hříbat, vydal jsem 153 čísel Divokého vína a do babyboxů bylo odloženo 171 děťátek

Za 43 let, kdy chovám koně, se u mne narodilo 176 hříbat. Za 13 let, kdy provozuju babyboxy, bylo do nich odloženo 171 děťátek. Mohlo by se zdát, že vydávat Divoká vína je nejpracnější a nejsložitější. Navíc je vydávám už 54 let. Pokud bych ovšem z Divokého vína vytvořil týdeník, rychle by se dostal na špici. Vypadá to, že sbírat nechtěná děťátka je snazší. Nemýlím-li se, v roce 2018 překročí počet odložených dětí počet narozených hříbat. Ach jo.

 

Píše mi Olin Damborský!

Milý Lu, čtu v Divokém víně o básníku Karlovi Sýsovi... Piráti se zalekli nemístné kritiky na Karla... Je to škoda, že nedostane vyznamenání, rozhodně si to za svou skvělou tvorbu zaslouží. Vždy to byl můj velký vzor a rád jej čtu! Jeho básně jsou skvělé, metafory neotřelé a sugestivní... A že má jiný politický názor? To přece může mít každý a kolik je tady politických stran a každá má jiným program a stanovy. Proto jsme demokratický stát, že uznáváme i jiné politické názory druhého... i když se to děje málo... Srdečně Olin Damborský.

 

Všechno jinak! Za 13 let 171 děťátek! Malá Marie v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří

Holčička se v brněnském babyboxu objevila ve 22:47 ve čtvrtek 31. května. Na přiloženém lístku je „Marie 17. května“, tedy zřejmě datum narození. Pupek nic moc a smrdí od cigaret, oznámila mi sestřička, jež děťátko vyjmula z babyboxu. Zdeněk Juřica mi poslal video, na kterém Maruška mává ručičkama, a sestřička mě ujistila, že vypadá zdravě. Na sobě měla bodýčko a byla zabalená v peřince. Marie je sedmnácté brněnské děťátko a posunula skóre holčičky v. kluci na 98:73. Marušku viděl už i lékař ve službě Petr Lavický, jenž byl ve chvíli nálezu u porodu, holčička je v pořádku. Petr Lavický je absolutním rekordmanem v počtu ošetřených odložených děťátek. Z brněnských sedmnácti jich osobně jako první lékař vyšetřil 15. Ať žije Marie! Ať žije doktor Petr Lavický! Babydědek Lu

 

Roštěnky a čudlíky


Nedávno jsem byl na koncertě Jana Buriana. Zazpíval tam i svou starou písničku, o tom jak s potěšením kouká na holky v tričku. Tu, jak v ní v refrénu hlesne „a všechny bez !!!.“ Současné mladé publikum se přiměřeně frivolně zasmálo a to včetně několika dívek ve velmi sexy tričkách. Ale ani jedna Honzu úplně nepotěšila – na módních přehlídkách sice chodí teď modelky klidně „do půl těla“ , erotické stránky na webu už nejspíš znají i žáčci v čtvrté obecné – ale nosit T-shirt s půvabně trčícími „čudlíky“ (termín jednoho kolegy novináře) to si zřejmě žádná současná roštěnka netroufne. Jo milé děti – vy máte určitě představu v jak sterilně úzkoprsém světě jsme v našem mládí žili. V jistém směru je ale opak pravdou. Vážení puberťáci – dovedete si vůbec představit jak eroticky inspirativní bylo v takovém horkém červnu 1985, kdy všechny krásky byly v mini nebo šortkách a v tričku „bez“ ,třeba jen cestovat metrem?
(ds) Foto Ludvík Hess

 

170. děťátko v babyboxu ve Slaném!

Slánský babybox na své první děťátko čekal přes sedm let. Sloužící doktorka Veronika nebyla příliš sdílná, a tak jsem se z důvěryhodných zdrojů dozvěděl, že holčička je na první pohled zdravá, zřejmě novorozená, oblečená do bodýčka a místo plenky dostala na cestu utěrku. Výjimečné je, že holčička není úplně bílá, rozumíte-li mi. Děvčátko je osmým letošním děťátkem a skóre holky versus kluci zvýšila na 97:73.
Ke slánskému babyboxu mám osobní vztah. Otevíral jsem jej 3. února 2011, v den 90. narozenin své maminky Jaroslavy, která se narodila pouhých 10 km od Slaného – v Libušíně. Ze Slánska pochází taky mí předkové – Durasové a Dundrové. Otevíral jsem jej s primářem dětského oddělení MUDr. Oldřichem Doubravským, který už odešel do důchodu. Tak jsem mu radostnou zprávu zatelefonoval. Aha, jak jsem holčičku ze Slaného pojmenoval? Přece Jaroslava!
Babydědek Lu

 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >