Archiv divoké vinice

Loutkářka Šárka Váchová slaví narozeniny! Gratuluju!

 

Milan Kuzica odhalil novou sochu.

Dobry den Vazeny pan Hess,
prikladam informaciu o soche Harmony, ktoru som odhalil v sobotu 1.8.


(Bronin text vznikol pri procese navrhovania sochy, pred rokom, takze tento budem aktualizovat)
Socha Harmony (Harmonie) odkazuje k řeckému slovu „harmos“ vyjadřující soulad, rovnováhu protichůdných sil, vzájemné spojení nitra s vnějším světem. Podle řecké mytologie byla Harmonia dcerou dvou protikladných božstev – Area, boha války a Afrodité, bohyně lásky. Pro čínskou filozofii je pak vyvážením kosmických původních sil jing a jang.
Přestože je navrhovaná socha svou zcela zjednodušenou formou a materiálovým zpracováním odlišná od svého přírodně rozmanitého okolí, vytváří s ním harmonický celek. Její leštěný povrch odráží a zároveň přijímá krajinu a dění kolem sebe. Barevnost bude určována přirozeným světlem, měnit se v zeleni nebo jiskřit ve sněhových dunách. Nedominuje, naopak vychází z proporčních měřítek dohledných vrcholů, které jí zase dopřávají vyniknout při pohledu na ně. Dílo zobrazuje téměř androgynní bytost vyváženou lidskou přirozeností, sjednocující v sobě ženské i mužské vlastnosti, jemné i silné linie. Do jisté míry přesto převažuje ženský element – metafora přirozenosti, čistoty, přírodní jednoty. Gesto pozdvižených rukou směrem k příchozím připomíná vždy otevřenou náruč a k nebi meditaci. V hotelu Harmony budou novou sochou symbolicky vítáni všichni, kteří hledají odpočinek klidnou relaxací i fyzicky náročnou aktivitou v Krkonošském národním parku.


Socha je z Nerezu, vysoka je 6 m.

Prajem Vam zdravie a prijemne dni,
Milan Kuzica


„Harmony“ sculpture relates to the Greek word „harmos“, which expresses a concord and balance of antagonistic powers, and a mutual connection between the inner and the outside world. According to Greek mythology, Harmonia was the daughter of two opposing deities – Ares, the god of war, and Aphrodite, the goddess of love. In Chinese philosophy it is a counterpoise of archetypal cosmic powers yin and yang. Although the designed sculpture in its completely simplified form and material differs from surrounding landscape diversity, together they create a harmonious unit. The mirrored surface of the sculpture reflects and simultaneously accepts surrounding landscapes and events. The colour scheme will be determined by the natural light and will change in the greenery or glitter in snow dunes. It is not dominating; on the contrary, it is based on the scale of nearby hills, which, on the other hand, enable it to come out when looking at them. The work depicts an almost androgynous creature balanced with human nature, unifying in itself women´s and men´s features, gentle and strong lines. In a way, though, the woman´s element is still predominant – a metaphor of casualness, cleanliness, and natural unity. The gesture of uplifted hands towards the visitors reminds of ever open arms and towards the skies of meditation. In the hotel Harmony, all who seek rest through calm relaxation, as well as physically demanding activity in the Giant Mountains National park, will be in a symbolic way welcomed by this new sculpture.

 

221. děťátko je holčička Lenka v Pardubické nemocnici! Sedmé letošní!

Holčička vstoupila do nového života dvířky pardubického babyboxu 30. července v 9:14. Stala se sedmým letošním děťátkem, devátým pardubickým a 120. holčičkou. Pardubice postoupily na třetí místo v počtu odložených děťátek za Prahu a Brno. Lékařka ve službě mi řekla: "Je vitální, dnes narozená." Vlasatá holčička příliš oblečená nebyla, ale dárce ji zabalil do látkové pleny.
Holčičku jsem pojmenoval Lenka podle pravé ruky Vojtěcha Nováka, šéfa Květiny Novák Praha, a. s., Lenky Barákové. Květiny Novák Praha, a. s. právě obdarovaly spolek Babybox mimořádně velkorysým darem a staly se tak hlavním dárcem babyboxu v Rokycanské nemocnici, který otvíráme v říjnu 2021 s pořadovým číslem 81.
Doufám, že odložení Lenky v pardubickém babyboxu podpoří moji snahu otevřít babyboxu v Nemocnici Chrudim, jež je součástí Nemocnic Pardubického kraje.
Lenka byla odložena přesně 13 let po otevření babyboxu v Pardubicích, který jsme již vyměnili za babybox nové generace. Při otvírání bych nikdy nevěřil, že právě v Pardubicích bude odloženo tolik dětí.
Česká mincovna, a. s., obdaruje tradičně Lenku zlatým dukátem do kolébky! Děkuju České mincovně a jejímu marketingovému šéfovi Jaroslavu Černému!
Ať žije Lenka! Ať žije Vojtěch Novák, šéf Květiny Novák Praha, a. s., třetí největší dárce babyboxů!
Babydědek Lu

Zlatý dukát od České mincovny, a. s.!
Zlatý dukát od České mincovny, a. s.!
 

Dušan Spáčil přeje Karlu Sýsovi!

Na dalších třicet!

Jedna ze zásadních opor Divokého vína (první verše tady - dle Ludvíka - otiskl už v roce 1965!), šéfredaktor LUKu a hlavně skvělý básník Karel Sýs se dožívá pětasedmdesáti. Přál jsem mu na oslavě v ulici Politických vězňů dvacet dalších aktivních let, ale Karel byl nespokojen. Trval na třiceti. A řeknu vám – on to dá! Přesvědčil o tom i dalšího z gratulantů - spisovatele a básníka Luboše Y. Koláčka (na snímku s Mistrem).
Dušan Spáčil.
Foto: L.Y. Koláček

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Karel Sýs slavil 75!

Slavilo se tradičně v jedné ze zasedacích místností ÚV KSČM v pražské ulici Politických vězňů. Vlastní narozeniny se konají 26. července. Osobně jsem si Káju vychutnal při společném obědě s Jirkou Žáčkem na pražském Nebozízku. Karel je v dobré kondici a srší vtipem a šarmem. Gratuluju, milý Ká! Lu

Karel Sýs s malířem Vojtěchem Kolaříkem.
Karel Sýs s malířem Vojtěchem Kolaříkem.
 

Marco Polo sochaře Milana Váchy roste do krásy!

Milan Vácha pracuje na konečné podobě jezdecké sochy mého úspěšného dostihového koně Marco Polo. Socha má už připravenou i bronzovou tabuli. Obdivovali ji i Antonín Hess a Ludvík Hess junior. Děkuju, Milane!

L. H.

 

Jiří Žáček a Karel Sýs vydali nové knížky.

Kdo učí ptáky zpívat se jmenuje knížka Jiřího Žáčka. Rudolf Faukner - český Verne se jmenuje knížka Karla Sýse.
Oba mi své knížky věnovali a oslavili jsme je společným obědem v restauraci Nebozízek na Petříně. Taky jsme si připomněli 75. narozeniny Karla Sýse. Gratuluju, milý Kájo.
L.H.

 

Dušan Spáčil zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Sousoší Jana Žižky na koni se skrývá ve Všenorech.

Zcela neznámou jezdeckou sochu Jana Žižky můžete najít ve Všenorech na Berounce. Hledání není snadné, a tak vám napovím, že nejprve musíte najít krásný domek se zahradou a rybníčkem v majetku vlídného a vstřícného inženýra Milana Kříže. Vlídný muž mi umožnil projít přes svou zahradu ke stráni, na níž umístil někdy před sto lety Edmund Teyrovský, majitel pražských čistíren a barvíren, hledanou sochu. Ze zahrady Milana Kříže k ní vede schodiště střežené dvěma lvy. Všechny plastiky jsou vyvedeny v betonu. Jan Žižka a jeho kůň jsou v nadživotní velikosti. Na objevení tohoto jezdeckého sousoší jsem velmi pyšný.
L. H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Milan Vácha umístil jezdeckou sochu. Zatím papírovou

Marco Polo v pískovci se každý den pod údery Milanova dláta přibližuje podobě. Sochař přijel na Hájek s papírovou skicou sousoší a rozhodl, kde bude umístěna. Pod sousoším bude masivní betonový základ.
L.H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Protiruské panely na Praze 6.

Projížděje Vítězným náměstím, řečeným Kulaťákem, v pražských Dejvicích, věnoval jsem pozornost několika velkým panelům s protisovětskou tématikou. Na Kulaťáku bývala v letech 1972-1990 socha Lenina sochařů Boženy a Ludvíka Kodymových. Sochaři tvořící svá díla jistě tuší, že sochy nejsou nesmrtelné, zvláště, když jsou poplatné době. Na Kulaťáku jsou kromě protiruských panelů také Housenka Kurta Gebauera a Meteorit Michala Gabriela. Kulaťák nemá na plastiky štěstí. Můj desetiletý synek Antonín panely vyfotografoval, a tak vám je přináším, abyste z nich také něco měli. Nevím, kdo je zbudoval, ani nevím za čí peníze. Je zcela jisté, že nejsem obdivovatel Ruska, ani jsem nebyl přívržencem Sovětského svazu.
L.H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Otevřeli jsme 80. babybox v SEKO Aerospace, a. s., Louny!

Ve středu 30. června ve 12 hodin byl slavnostně otevřen 80. babybox. Po mnoha letech mohu prohlásit, že jsem dobyl staroslavné město Louny! Kdybych věděl, že mám požádat Tomáše a Vlastimila Sedláčkovi, majitele a ředitele společnosti SEKO Aerospace, a. s., Louny, ušetřil bych si spoustu času. Jednání s oběma pány bylo vstřícné a korunoval je úspěch. Babybox je u vchodu do jejich společnosti v ulici 5. května 2940 a střeží jej 24 hodin pracovníci ve službě. Ti zavolají záchranku. Pro případ, že by odložené děťátko nebylo oblečené, připravili si Sedláčkovi oblečky a čepičky.
Sdělil jsem přítomným, že spolek Babybox podpořil částkou 40 000 Kč obec Stebno v okrese Louny a další v Jihomoravském kraji.
Vlastimil Sedláček mi nabídl tykání a byl velmi bezprostřední. S Vlastou jsme si připili a pronesli jsme úvodní projevy. Vlastimil Sedláček založil společnost před třiceti lety, nyní má šest závodů, z toho jeden v Indii, jeden v Brazílii a 600 zaměstnanců. SEKO Aerospace, a. s. uvádí, že 97% všech letadel má alespoň nějakou součástku z jejich továrny.
Velbloudi skutečně přišli, přesněji řečeno, velbloudice Zdeňka a velbloud Kamil spořádali všechnu mrkev, kterou Zdeněk Juřica, výrobce babyboxů, nakoupil.
Otevření se zúčastnil soukromý mecenáš inženýr Ladislav Riziky, hlavní dárce. Mnohonásobně podpořili spolek Babybox majitelé firmy CEPS, a. s., zastoupení ředitelem inženýrem Petrem Crhou. Mezi místními dárci jednoznačně dominoval spolek Dobroděj následován Autobusovou dopravou, s. r. o. z Podbořan, jehož šéfová inženýrka Radka Janáčková podpořila babyboxy opakovaně.
Na otevření přišel místostarosta Vladimír Hons a předal mně a Vlastimilu Sedláčkovi vyznamenání města Louny.
Vlastimil Sedláček nás dovedl k největšímu kolu na světě a stali jsme se aktéry jeho zápisu do Guinnessovy knihy rekordů.
Ať žije SEKO Aerospace, a. s. a její majitelé Vlastimil, Tomáš, Ondřej a Josef Sedláčkovi!
Babydědek Lu

Zleva Zdeněk Juřica, Ladislav Riziky a Petr Crha.
Zleva Zdeněk Juřica, Ladislav Riziky a Petr Crha.
Vlastimil Sedláček.
Vlastimil Sedláček.
Petr Crha.
Petr Crha.
 

Vladimír Stibor zve na křest.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Herec Igor Bareš v roli psa Egona je děsná psina

Český rozhlas loni zaujala kniha Egon: Děsná psina Petry Baďurové, kterou vydalo koncem roku 2019 pražské nakladatelství Titanic. Během první vlny epidemie koronaviru z ní na ČRo Dvojka předčítal jednadvacet vybraných kapitol Igor Bareš. Role psího seniora Egona, který vypráví svérázným psím jazykem historky o své nesnesitelné paničce a shovívavém páníčkovi, se ujal bravurně. Rozhlasová četba měla u posluchačů velký úspěch a mnoho ohlasů, a Radioservis ji tedy vydal letos v červnu jako audioknihu. Můžete si ji pořídit na CDmp3 nebo je ke stažení ve formátu mp3 v e-shopu www.radioteka.cz.
Petru Baďurovou, která pro náš časopis píše již rok zajímavé rozhovory se zajímavými kynologickými osobnostmi, provázeli psi od dětství. Jsou jejím koníčkem přes půl století. Vyhledávala je, vlastnila je, hlídala a cvičila je i mnohým přátelům. Je odpůrce polidšťování zvířat a byla dvanáct let i paničkou svého dosud posledního psa, německého ovčáka Egona Ort Bohemia s neobyčejným pohledem. Na přání přátel zřídila facebookovou stránku Egon – z mýho deníčku, kde tento již starý ovčák „vyprávěl“ o tom, jaké to je být opečovávaným domácím mazlíčkem. Záhy blog získal tisíce příznivců a když pak jednoho brzkého letního rána před sedmi lety Egon odešel „za duhový most“, Petra chtěla blog, kam se lidi chodili zasmát a pobavit, smazat. Nakonec ho ale fanouškům na internetu pro potěšení nechala a vyhověla i jejich naléhání, aby příběh vydala knižně. Tak předloni světa spatřila již několikrát dotiskovaná kniha Egon: Děsná psina.
Knížku si můžete koupit u svého knihkupce, v e-shopu Kosmasu či na pražské veterinární klinice Vetcentrum. A pokud si chcete pořídit knihu a CD naráz, dvě mouchy jednou ranou zabijete v prodejně Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské ulici, kde prodávají i titul tištěný.

Klinutím zvětšíš!
Klinutím zvětšíš!
Igor Bareš.
Igor Bareš.
 

Václav Engler tvrdí, že publikoval v Divokém víně. Sice si nevzpomínám, ani nemohu jeho texty najít, ale proč bych mu nevyhověl.

Hezký den, pane Hessi, mockrát Vám děkuji za ochotu. V příloze posílám titulní stránku knihy v jpg - s ohledem na to, že jsou v ní použity mé autorské kresby mohu případně poslat i nějaký další jpg. Níže uvádím oficiální anotaci publikace, ke které snad ještě dodám, že jednou z linií příběhu je také hledání cesty k sobě samému a svému protějšku a ve zktratce nastíněná post apokolyptická civilizace v novele je karikaturou tzv. "společnosti zábavy": "Humoristicky laděný postapokalyptický road trip z blízké budoucnosti s tempem a poetikou japonské mangy. Divadelní herečka Michiko, profesionální návštěvník divadla Paul a jeho alter ego, hybridní pohádková bytost Králík, se vydávají na společnou cestu neznámou fantaskní krajinou, zabydlenou postavami dobře známými z naší každodennosti, ale také nadpřirozenými či mýtickými tvory." Děkuji a přeji Vám pěkný víkend S pozdravem Václav Engler

 

220. děťátko v Šumperské nemocnici!

V pátek 11. června 2021 v 7:20 vyplnil prostor babyboxu v Šumperské nemocnici čtyřměsíční kluk jménem Vít, oblečený v šedém plyšovém overalu s kapucí opatřenou oušky, v puse modrý dudlík. Na prvním záběru kamery snímající interiér babyboxu vidím dva páry nohou - mužské a ženské. Soudím tedy, že rozhodnutí odložit děťátko, udělali maminka a tatínek společně. Ptáte se jistě, jak vím, že kluk se jmenuje Vít a že jsou mu čtyři měsíce. Rodiče nechali u Víta mimo jiné rodný list a očkovací průkaz. Jsou seriózní? Asi ano, ale dámy z OSPODu je asi stihnou navštívit ještě před víkendem.
Paní doktorka ve službě mě ujistila, že Vít je na první pohled zdravý, je to čtvrté děťátko odložené v šumperském babyboxu od roku 2009, kdy jsme jej poprvé otvírali. Dnes už mají v nemocnici babybox nové generace a ten přivítal do života teprve první děťátko. Dvě holčičky, dva kluci, to je bilance šumperského babyboxu.
Šesté letošní děťátko je 101. kluk versus 119 odloženým holčičkám.
Pro Víta jsem měl připravené jméno Cyril po protagonistovi babyboxů Cyrilu Svobodovi. Připadá mi ale, že přejmenovat čtyřměsíční děťátko se nehodí, takže jméno Cyril si nechám pro příštího kluka.
Malý Vít dostane od České mincovny tradiční zlatý dukát do kolébky! Ať žije Vít!
Babydědek Lu

Zlatý dukát do kolébky od České mincovny.
Zlatý dukát do kolébky od České mincovny.
 

Milan Vácha přivezl kámen na sousoší hřebce Marco Polo!

Hořice v Podkrkonoší zrodily pískovec na jezdecké sousoší hřebce Marco Polo s žokejem Milanem Klučkou. Dvoutunový blok je připraven před ateliérem docenta Milana Váchy, aby odhalil, co skrývá pod hlatí.
Bronzovou tabulku pocházející z dílny Stanislava Mihala ve Velké Bíteši, připevnil Milan Vácha na kamený model sochy.
L. H.

 

219. děťátko v babyboxu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady!

Sedmnáctý rok své existence zahájily babyboxy už čtvrtý den. Pouhých 39 minut po půlnoci 4. června se ozvala signalizace hlásící, že ve služebně nejstarším babyboxu (přemístěném z pražského Houbětína) ve FNKV ve Šrobárově ulici v Praze 2 je děťátko. Zdravotníci vyzvedli žlutomodrý fusak skrývající holčičku v bílé čepičce. Lékař, který mi telefonoval, mi hlásil: Je krásná! Podle pupečníku je stará 4–7 dní, na pohled v pořádku!
Holčička je pátým letošním nechtěným děťátkem, nositelkou pořadového čísla 219. Je prvním děťátkem odloženým na Vinohradech. Odloženo bylo 100 kluků a 119 holčiček. Pojmenoval jsem ji Sidonie podle posledního děvčete básníka Václava Hraběte – Sidonky Jiravové, své dobré kamarádky.
Sidonie dostane do kolébky dárek od České mincovny, a. s. – tradiční zlatý dukát, jímž naše spřátelená společnost obdarovává všechna odložená děťátka. Děkuju České mincovně!
Ať žije Sidonie!

Babydědek Lu

Zlatý dukát od České mincovny.
Zlatý dukát od České mincovny.
 

Sochař Milan Kuzica instaloval v parku v Dolních Počernicích svoji sochu RODINA - NATAN!

Dobry den Vazeny pan Hess,

218 je solidna volicska zakladna.

Ja som k MDD a Roku rodiny, vcera instaloval v nasom parku plastiku RODINA - NATAN.

S prianim zdravia a vsetkeho dobreho,
Milan Kuzica

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Oldřich Damborský mi poslal svoji novou knížku Dvojhlas havranů!

Milý Lu...srdečně zdravím. Poslal jsem ti novou sbírku mé maličkosti. Jsou tam básničky z posledních dvou roků. Sestavili jsme je spolu napůl s mým kamarádem básníkem Luďkem Laštovkou, ze Slaného u Prahy. Poslal jsem jknížku doporučeně, tak věřím, že dojde v pořádku. Jinak dej vědět, zda jsi zásilku obdržel. Děkuji. Měj se moc pěkně a opatruj se. Tvůj Olin.
Básní Oldřicha Damborského si velmi vážím, a tak ji přečtu ještě dnes! Jsem zvědav, zda se mu druhý autor Luděk Laštovka vyrovná. Knížku ilustrovala Zdenka Měřičková a vydala ji Věra Kopecká. Čítá 116 stránek nudloidního formátu a v pevné vazbě. V podobném formátu kdysi vycházelo tištěné Divoké víno. L. H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >