Archiv divoké vinice

Zemřela Alžběta Šerberová! Psala i do Divokého vína!

Alžběta Šerberová z literatury neodchází
Koncem roku obvykle bilancujeme, co se nám během roku povedlo a co ne. Osudu se nepovedla jedna věc – 18. prosince 2021 ukončil život spisovatelky a redaktorky, výjimečné ženy ALŽBĚTY ŠERBEROVÉ.

Rodačka z Příbrami (23. 8. 1946) od tří let spojila svůj život s Mostem, a tohle svérázné město v ní stále rezonovalo. Velmi živá, aktivní, inteligentní, plná nápadů, s velkým talentem na psaní – a bez ochoty ohýbat své názory kvůli čemukoli a komukoli, takovou jsme Alžbětu znali. Byla vyhraněnou osobností, vždy stálo zato si s ní popovídat, dokázala hovořit upřímně a nekonvenčně. Každému říkala spisovně celým jménem – Vladimír, Jaroslav…, nikdy Vláďa, Jára... Osobně i ve svých knížkách byla citlivá na různé zádrhele v běžném životě, i na ty větší a významnější nepravosti brzdící její svobodomyslné pojetí života.
Sama se s nimi brzy setkala, když nebyla z kádrových důvodů přijata na jedenáctiletku, protože její dědeček byl podnikatel, měl v Příbrami a potom v Mostě tiskárnu. Otec byl typograf, matka v domácnosti, ta ale předčasně zemřela. Křehká, drobná inteligentní Alžběta musela v patnácti nastoupit do učiliště v Chomutově na obor jemný mechanik. Po roce přešla na obor silnoproud na elektrotechnické průmyslovce (abs. 1965). Poté prošla až neuvěřitelnou „univerzitou života“ – myla vagóny, opravovala šicí stroje, dělala pokojskou, uklízečku, listonošku, provozářku OPBH, knihovnici i zvukařku v Divadle hudby. Od roku 1967 už studovala filozofii a historii na FF UK, kde v roce 1974 absolvovala prací Humor jako filozofie v dílech Gogola, Dostojevského a Čechova.
Prošla pak řadou redakcí, od týdeníku Sedmička pionýrů (od 1972), přes Svobodné slovo a Týdeník Rozhlas až po týdeník Ahoj na sobotu (v letech 1993 až 1997), kde jsme se podruhé sešli. Pět let pak šéfovala Kriminalistický sborník (do 2003).
Debutovala útlou, na metafory bohatou knížkou Dívka a dívka (1970), kterou jí strážci socrealismu vyčetli, téma expresivního ženského vnímání světa dál rozvíjela v románu Manekýnka (1974), který měl značný ohlas, a v milostných povídkách K mé kávě tvá dýmka (1976), další byl příběh Ptáci na zemi a ryby ve vodách (1979) a následují dvě knihy převážně milostných povídek, navíc s fantaskním nádechem Vítr v síti (1982) a Žena v síti (1987).
Svůj klíčový nonkonformní román Sbohem, město M. – o odvaze i kompromisech své generace a o zdevastovaném Mostu – napsala už na počátku 70. let. Leč byl příliš odvážnou kritickou výpovědí o současném světě. Několikrát jej musela přepracovat a vyšel až v roce 1991! Dohadování s nakladateli jí vzalo hodně spisovatelského elánu, vydala pak už jen povídky z let 1970–1990 Ta druhá (1993) a výbor povídek Poslouchali jsme Let It Be (2002). Kratší texty Alžběty Šerberové najdeme ještě v několika sbornících.
Lubor Falteisek

 

Zemřel Karel Šiktanc. Vzpomínka Rosti Opršala

Nejsem literární historik, nejsem pisatel nekrologů, nejsem soudce životů a nejsem ani kněz, abych dával rozhřešení za hříchy cizího života. Jsem jen český čtenář, který ztratil jednoho z mistrů rodného jazyka, autora Českého orloje a Adama a Evy… Tak co tady chci říct? Jen to, co jsem začal psát zhruba před osmi lety a co se zatím schovávalo v šuplíku:


O zvonu
(Karlu Šiktancovi)


Bylo
Krásně bylo
Vpodvečer na kostele
Ke klekání bilo
Nad krajem
Zvon
Kovu ržání
Času ze sna zasténání
Z anděla křídel
Perem vraním
Volá píše vytrvale

A slova rostou
Každá věta
Ohňostroj světa
Perem vzatá na paškále

Tož zaklejte ho!
Nepodlíhá…
Nestrhá zvon světa tíha
Dne sedmého
Do kalicha
Krev si slévá
Vědrem z ticha

Holub vrká
Ze zvonice
Po komůrkách jeho plíce
Ve dvou půlkách ztěžka dýchá

Jak Lazar vstává
Plný fáčů
Svatý patron mrtvých spáčů

Klátí mu hlava
Nezatlačuj
Oči sobě!
Pomáhej ti svatá Máří…

Nepokoj své poezie
Do orloje doby skryje
Tak podoben
Hodináři

Kdo křičí slovem
Nekušuje
Samodruhý samotřetí
Sebe sám si ukřižuje
Síla doby
Pod žernovem
Ocejchuje
Pravé zrní
Na zlost
Na vztek plevelům

Železem
Čertu kopyta
Okuje
S gustem stahuje
Kalhotky andělům
Ve tmě tancuje
Jeden tón

Tak zvoní zvon
Má podepsaný účet

Musí krví
Protože srdcem tluče

 

231. děťátko je holčička v teplickém babyboxu. Bomba na konec!

V úterý 28. prosince v 13:19 se otevřela dvířka babyboxu a přijala třetí děťátko v Teplicích. Děťátko bylo přikryté modrou peřinkou s andělíčky. Nese pořadové číslo 231, letošní 17. a je to holčička, jak mi po telefonu řekl lékař novorozeneckého oddělení. Pověděl mi taky, že je holčička zcela zdravá a má na sobě na chlup stejné oblečení, jako měla holčička, kterou před chvílí z novorozeneckého oddělení propustili.
Přesto jsem dal holčičce nové jméno, pojmenoval jsem ji Bohumíra po mamince Zdeňka Juřici, výrobce babyboxů. Snad tím udělám radost mamince svého největšího a nejlepšího spolupracovníka.
Ať žije Bohumíra v Teplicích! Ať žije Bohumíra v Náměšti nad Oslavou!
Děvčátko dostane od České mincovny tradiční zlatý dukát do kolébky.
Babydědek Lu, 602 305 139, www.babybox.cz

Zlatý dukát do kolébky od České mincovny!
Zlatý dukát do kolébky od České mincovny!
 

Co mi na moji novoročenku odpověděl Petr Zemek?

Děkuji a ještě chvíli nechte kamarády čekat. Nemusíte tam být zrovna cobydup. :-)

 

Novoročenka Mirka Huptycha!

 

Dušan Spáčil přeje!

 

Kluby poezie mají bronzovou desku!

V roce 1964 založili Emil Machálek řečený Méla a Ludvík Hess ve sklepě domu číslo 4 v pražské Krejčího ulici Klub poezie. Recitovali básničky a 19. září 1964 tu vydali první tištěné číslo Divokého vína.
Aby příchozí básníky upozornili, kde se sklep nachází, vyvěsili na nároží ulice Krejčího, Primátorské a Rudé armády, dnes Zenklovy, transparent s nápisem Klub poezie. Jako materiál posloužilo prostěradlo Ludvíka Hesse. Libeňský fotograf a přítel Bohumila Hrabala Ladislav Michálek ten vlající artefakt zvěčnil na fotografii a Hrabalovi se zalíbila tak, že svoji knížku pojmenoval Kluby poezie a dedikoval ji básnickým mladíkům. Při vydání knížky ovšem došlo k zásadní chybě - fotografie nebyla otištěna. A tak Bohumil Hrabal si nechal od Ladislava Michálka obrázek namnožit a vlepoval jej do knihy sám.
Původ názvu knížky připomíná od 15. prosince 2021 bronzová deska vyvěšená na škole Bohumila Hrabala - Na Korábě. Datem odhalení desky připomněl Ludvík Hess 75. nedožité narozeniny svého celoživotního přítele Emila Machálka - Mély. Odhalení desky se zúčastnila Emilova manželka Marie Machálková, ředitelka školy Irena Trojanová, radní pro školství Prahy 8 Michal Švarc a doyen Divokého vína Václav Bárta.
Děkuju ředitelce školy Ireně Trojanové a radnímu Michalu Švarcovi za vstřícnost, s níž mi umožnili pamětní desku umístit na svoji školu. Zdravím Mélu do básnického nebe.
L.H.

 

Autoři Antologie Divoké víno 2017 - 2021 se sešli v Mánesu!

Desítka mladých básníků a básnířek si rozebrala náklad třetího dílu Antologie Divoké víno 2017 - 2021 aneb Mám víc kamarádů nebožtíků než živých. Jediným honorářem byl oběd, na který je autor knihy Ludvík Hess pozval. Za mladé básnířky přišly Olga Nytrová, Františka Vrbenská a Eva Frantinová, básníky zastupovali Václav Bárta, Jiří Žáček, Karel Sýs, Dušan Spáčil a Ivan Fontana. Holky s kluky si vzájemně rozdali a podepsali svoji poslední tvorbu.
Oběd završila Olga Nytrová, předsedkyně Obce spisovatelů, jež si oblékla kabát Karla Sýse, předsedy Unie českých spisovatelů, a odešla v něm domů i Karlovými klíči a peněženkou. Gratuluji Obci spisovatelů, jež vyhrála K.O.
L.H.

 

Milan Vácha mi instaloval v domě na Hájku model sochy hřebce Marco Polo!

Než vytvořil velkou sochu hřebce, připravil si akademický sochař Milan Vácha kamenný model. Získal jsem sošku od sochaře a Milan ji opatřil bronzovou destičkou a umístil v interiéru domu. Slavné vítězství hřebce Marco Polo ve Velké jarní ceně tak připomínají na Hájku dvě sochy.
L. H.

 

230. děťátko je Lukášek v nymburském babyboxu!

Aha! Jistě se ptáte, jak vím jeho jméno. Obvykle je v titulku neuvádím. Klučík odložený v pátek 10. prosince v 18:32 měl s sebou dopis od nešťastné maminky. Omlouvá se svému synkovi a píše, že se o něj nedokáže starat, taky prý je nemocná. Lukášek má podle pediatra ve službě, vstřícného Milana Válka, asi 4 až 5 měsíců, ale na pohled je zdravý, a to je hlavní! Svojí postavičkou zaplnil celou bedýnku babyboxu.
Lukáš byl oblečený v zimním overalu, zabalený v šedé plyšové šedé dece a na cestu dostal tašku ozdobenou sovičkami.
Lukáš je třetím nymburským děťátkem, 16. letošním a skóre kluci versus holky upravil na 105:125.
Prohlížím si pečlivě obrázek klučíka, který mi přišel do mobilu, a věřte - nevěřte, on se směje!
Rychle píšu Jaroslavu Černému do České mincovny, aby Lukáškovi vyrazil zlatý dukát do kolébky s číslem 230!
Ať žije Lukášek! A šťastnou cestu přeje Babydědek Lu!

Zlatý dukát od České mincovny!
Zlatý dukát od České mincovny!
 

Do babyboxu ve Slezské nemocnici v Opavě byla odložena holčička, letošní patnácté, celkově 229., osmé děťátko v Opavě!

V úterý 7. prosince v 11:07 přišla do mého mobilu zpráva s fotografií interiéru babyboxu. Děťátko bylo oblečeno v šedé zimní kombinéze s kapucí a na cestu do světa dostalo plyšového medvídka. Vzápětí v babyboxu přibyla velká igelitová taška, jež svým rozměrem znemožnila, aby se dvířka babyboxu zavřela. Nešťastná žena odkládající dítě je tedy vyjmula zpět z babyboxu a vzápětí odložila znova, tentokrát už bez igelitky. Snaha odložit děťátko trvala až do 11:17 a mně je úzko při představě, co se před babyboxem dělo.
Ošetřující lékařka mi řekla, že děťátko je staré několik měsíců a na první pohled v pořádku. Holčičku jsem pojmenoval Olinka podle Olgy Stanley, pracovnice společnosti ROSSMANN, spol. s r. o., jež spolek Babybox opakovaně velkoryse podpořila, naposledy to bylo 6. prosince při otvírání babyboxu nové generace v Klatovské nemocnici.
Opavský babybox s osmi odloženými dětmi se dostal na smutné první místo v Moravskoslezském kraji. Se svými 56 000 obyvateli tak Opava vede - má jedno odložené děťátko na 7 000 obyvatel. Olinka zvýšila skóre holky versus kluci 126:103!
Malá Olinka získá tradiční zlatý dukát do kolébky od České mincovny, a. s. Děkuju Jaroslavu Černému, manažerovi České mincovny, který s tímto nápadem přišel.
Ať žije Olinka opavská! Ať žije Olinka Stanley!
Babydědek Lu

Zlatý dukát od České mincovny, a. s.!
Zlatý dukát od České mincovny, a. s.!
 

Štěpán Votoček, významný autor Divokého vína, vydal knížku Čas královny.

Kniha Čas královny je sbírkou básní Štěpána Votočka ilustrovaných kresbami Terezy Siegelové a reflektuje setkání obou s neutěšeným světem královny. Světem, o jehož existenci každý ví, ale věří, že do něj nikdy nevkročí. Kdo je onou královnou a za jakých okolností k setkání došlo, čtenář záhy pochopí. Střet s královnou je ultimativní a nepřenosný, přesto se o to autor pokusil. Vydat se s ním na cestu, o níž sbírka přináší svědectví, není snadné. Odvážnému čtenáři budiž odměnou poznání, že ani temnota není nekonečná. Autor je lékařem a ředitelem nemocnice.
https://m.kosmas.cz/knihy/500691/cas-kralovny/
Formát : A5
Vazba: V2 s klopami
Počet stran: 173
Nakladatelství Bondy
ISBN:978-80-88073-48-2
Cena 179 kč

Ludvík Hess

 

Tiskárny Havlíčkův Brod tisknou Antologii Divoké víno, mám víc kamarádů nebožtíků než živých - Babybox!

V pondělí 22. listopadu jsem byl vlídně přivítán Richardem Manukjanem v tiskárně. Tiskaři u nádherných strojů přede mnou vyjeli první archy. Děkuju Richardu Manukjanovi a všem jeho vstřícným spolupracovníkům.
L. H.

Pracovníci zakázkového oddělení.
Pracovníci zakázkového oddělení.
Richard Manukjan, technik tiskárny, který mě má na starosti.
Richard Manukjan, technik tiskárny, který mě má na starosti.
 

Martin Honzák vydal novou knížku!

V děsivé totalitě Nové země jsou Občané pro jejich vlastní dobro sledováni pomocí čipů a Strana zakázala mimo jiné i chůzi, aby si lidé neublížili. Brutalita vůči protivládně smýšlejícím členům odboje nezná mezí a Pořádkové sbory je nemilosrdně likvidují nebo deportují do pracovních táborů.
Sedmnáctiletá revolucionářka Světlana dostane zvláštní úkol a pokyn získat pro spolupráci i syna vysoce postaveného člena Strany. Podaří se jí překonat nesnáze a s pomocí Autonomu zasadit Straně smrtící ránu? Zjistí Agáta, že štěstí leží jinde než ve stranickém učení? A komu slouží ministr H., vynálezce invalidizující vakcíny?
Rozmanité příběhy tohoto dystopického románu z blízké budoucnosti umožňují nahlédnout do fungování společnosti, která se vzdala vlastní svobody i zodpovědnosti.
Objednávky románu je možné učinit přes stránky www.honzakovapoezie.cz

 

228. děťátko v Nemocnici Liberec, osmé liberecké a 14. letošní!

Liberecké děťátko potvrdilo tradici – děti se odkládají do babyboxů po dvojicích nebo ještě lépe po trojicích. Je to holčička a byla zabalená v ručníku a v šedivé plyšové dece. Umytá nebyla, pupečník má podvázaný gumičkou do vlasů.
Na hodinkách bylo 15:08, 3. listopadu 2021 a zrovna jsem se sešel se svým nejmladším synem Antonínem Václavem Hessem, a ten rozhodl, aby se děťátko jmenovalo podle jeho spolužačky a kamarádky Adélka.
Malá Adélka dostane již tradičně zlatý dukát do kolébky od České mincovny, a. s.! Skóre holky versus kluci upravila Adélka na 125:103 ve prospěch děvčátek.
Příští babybox otvíráme 6. prosince ve 12 hodin v Klatovské nemocnici a jeho hlavním dárcem se stane společnost ROSSMANN spol. s r. o.!
Ať žije Adélka z Liberce! Ať žije Adélka ze školy ve Weberově ulici v Motole!

Babydědek Lu, 602 305 139, www.babybox.cz

Zlatý dukát od České mincovny, a. s.
Zlatý dukát od České mincovny, a. s.
 

227. děťátko v babyboxu, šesté na Praze 6!

Je to holčička, podle odhadu záchranáře váží asi 3 kg, řekla mi Lenka Kratochvílová z radnice Prahy 6. Děťátko je na cestě do nemocnice v Motole a Lenka Kratochvílová má starosti, co se zakrváceným ručníkem, který byl s holčičkou v babyboxu.
Skóre holčičky versus kluci se posunulo na 124:103 ve prospěch holčiček. Děvčátko jsem pojmenoval Isabella po protagonistce projektu Babybox Zuzaně Isabelle Tornikidis, ředitelce Nadace Agrofert. Je to jeden z významných dárců babyboxů.
Zdeněk Juřica ve chvíli, kdy byla holčička odložená, instaloval babybox v Klatovské nemocnici, slavnostní otevření se koná 6. prosince ve 12 hodin, symbolicky na Mikuláše.
Česká mincovna, a. s., obdaruje malou Isabellu zlatým dukátem do kolébky, jak je tradicí.
Ať žije Isabella! Ať žije Zuzana Isabella Tornikidis!

Babydědek Lu

Zlatý dukát od České mincovny, a. s.
Zlatý dukát od České mincovny, a. s.
 

Zemřel spolužák z gymplu Václav Hlásek!

Než jsem stačil dopsat svoji knihu Antologie Divoké víno aneb Mám víc kamarádů nebožtíků než živých, telefonoval mi syn Václava Vratislav: "Tatínek umřel."
Svoji vzpomínku na Václava tedy píšu alespoň jako aktualitu. Václav Hlásek publikoval v roce 1965 v Divokém víně. Jeho tatínek byl ředitelem vydavatelství Zahraniční literatura, tedy muž politicky prověřený, a proto byla spolupráce s Vaškem o to důležitější.
Poslední komunikace s Václavem proběhla na jeho svátek 28. září. Poslal jsem mu SMS: "Ať žije Václav! Sláva! Ludvík", odpověď zněla: "Děkuji, budu. Chystám se na to. Vašek"
L.H.

 

81. babybox jsme otevřeli v Rokycanské nemocnici!

Ve středu 27. října se sešli přátelé a dárci babyboxů u lékárny vpravo od vchodu do Rokycanské nemocnice. Se Zdeňkem a Jitkou Juřicovými, MONTEL Náměšť nad Oslavou, výrobci babyboxů, jsme prezentovali novou bedýnku na odkládání nechtěných děťátek. Zúčastnila se doc. MUDr. Milada Emmerová, jež hostům vysvětlila vývoj svého vztahu k projektu babybox od původního negativního až po současný pozitivní. Hosty uvítal ředitel nemocnice Jaroslav Šíma, s nímž jsem už otvíral babybox v Českém Krumlově. Modlitbu pronesl a babyboxu požehnal biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub. Požádal jsem jej, aby mi svá slova poslal: "Nechte děti ke mně přicházet!“


Tato Ježíšova slova nám jasně připomínají, že každé dítě je velký dar i zázrak, a setkání s ním nám otevírá oči i pro setkání s Bohem.
Proto udělat vše pro záchranu dětských životů má smysl. Tedy i instalace dalšího babyboxu.
Nicméně my všichni se v takovémto okamžiku ocitáme ve stejné situaci jako vojáci, kteří se intenzivně a poctivě mají připravovat na to, co si přejí, aby nikdy nenastalo.
Udržet tuto náročnou balanc, abychom ani lehkovážně nezanedbali přípravu ani si nepřáli, aby se stalo něco zbytečného či krutého, a my tak došlo sebepotvrzení, to je náročné velmi.
Proto modlitba o pomoc shůry k takovému okamžiku patří velmi přirozeně.

Poděkování patří hlavnímu dárci společnosti Květiny Novák Praha, a. s. a jejímu šéfovi Vojtěchu Novákovi, jednomu z největších mecenášů projektu. Významným dárcem rokycanského babyboxu je Jaroslav Jelínek, majitel Hotelu Smrž v Milevsku, i on nepřispívá poprvé.
Děkuju všem dárcům, bez nich by babybox nebyl ani jeden!
Babydědek Lu

Miladě Emmerové jsem připomněl naše první setkání před dvanácti roky, kdy jsem jí dal podobnou orchidej.
Miladě Emmerové jsem připomněl naše první setkání před dvanácti roky, kdy jsem jí dal podobnou orchidej.
Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský, babyboxu také požehnal.
Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský, babyboxu také požehnal.
Jaroslav Šíma, ředitel Rokycanské nemocnice, protagonista babyboxů.
Jaroslav Šíma, ředitel Rokycanské nemocnice, protagonista babyboxů.
 

Jaroslav Kučera zve!

Milí přátelé.

Srdečně vás zvu na vernisáž jediné své letošní výstavy Tiché dialogy, kdy se po padesáti létech vracím na „místo činu“, do své alma mater, Stavební fakulty, kde jsem tenkrát z posledních sil  dokončil studia stavařiny, abych hned poté už jen fotografoval. Dnešní fakulta je krásná, moderní budova s atriem uprostřed, na jehož jednom konci je galerie. Bude vystaveno 60 fotografií, z nichž některé měly premiéru před čtyřmi léty v Leica Gallery a kde byla pokřtěna stejnojmenná kniha. V příloze je také ukázka jedné dvojice z Tichých dialogů.

Bude mi ctí vás na vernisáži přivítat a pozdravit Jaroslav Kučera

 

V Rokycanské nemocnici jsme nainstalovali 81. babybox!

V pondělí 11. října instaloval Zdeněk Juřica MONTEL Náměšť nad Oslavou v Rokycanské nemocnici nový babybox, který byl okamžitě uveden do zkušebního provozu. Slavnostní otevření se koná ve středu 27. října ve 12 hodin. Hlavním dárcem rokycanské bedýnky je tradiční mecenáš Květiny Novák Praha, a.s. a její šéf a můj přítel Vojtěch Novák.
Děkuju regionálním dárcům a vůbec všem mecenášům, bez nichž by babybox nebyl ani jeden.
Rokycany jsou jedním z posledních tří okresních měst dosud bez babyboxu.
V předposledním okresním městě v Tachově jsme dohodli zřízení babyboxu se společností GRAMMER CZ, s. r. o. a plánujeme jej otevřít na přelomu ledna a února 2022.

Babydědek Lu

Zdeněk Juřica babybox nainstaloval a uvedl do zkušebního provozu.
Zdeněk Juřica babybox nainstaloval a uvedl do zkušebního provozu.
Babybox je umístěn vpravo od hlavního vjezdu do nemocnice.
Babybox je umístěn vpravo od hlavního vjezdu do nemocnice.
 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >