Archiv divoké vinice

Milan Vácha tesá Mistra Hussa!

Můj přítel akademický sochař docent Milan Vácha zvítězil v soutěži vypsané Středočeským národním výborem na realizaci sochy Mistra Hussa na hradě Krakovci. Pochopitelně jsem měl radost! Kdo by taky neměl?! Milan mi dovolil, abych si jej při ztvárnění sochy do hořického pískovce vyfotografoval.
Autorem architektonických úprav okolí sochy je druhý můj přítel Mgr. ing. arch. Rostislav Říha. Ano, ten, jenž je s Milanem Váchou autorem projektu azylového DOMOVA, jehož postavení plánuju na Hájku.

Stránky Milana Váchy - www.milanvacha.cz
Stránky Rostislava Říhy - www.rh-arch.com

Lu

P. S. Milan Vácha mě po přečtení aktuality telefonicky upozornil, že jsem se spletl v počtech. Správně je to - co rána, to dvanáct halířů. Na rohlík v Normě je třeba udeřit paličkou do dláta desetkrát. Jsou-li ovšem zrovna rohlíky v akci.

Sádrový model je v poloviční velikosti.
Sádrový model je v poloviční velikosti.
Co rána paličkou, to 60 haléřů!
Co rána paličkou, to 60 haléřů!
Dvě rány a má na rohlík. Když je v akci - ovšem!
Dvě rány a má na rohlík. Když je v akci - ovšem!
 

Klisnička Manacce má měsíc. Ve čtvrtek 19. května vychází DV 53

Tak jsem ji dnes ráno vyfotil, abych se s vámi, milí čtenáři, podělil a abych měl do své další knížky. Jak se bude jmenovat? To ještě nevím.

Matka Manorka s hříbětem probíhají dramaticky kolem hřebce Access to Java.
Matka Manorka s hříbětem probíhají dramaticky kolem hřebce Access to Java.
Trénuje cval.
Trénuje cval.
 

Aktualita od Karla Sýse

„Drahé lístky mají Pražany motivovat“, četli jsme. Aby chodili pěšky? Aby jezdili na koních? Aby ucpávali ucpané ulice auty? Aby řekli dědkovi a bábě, ať si neválejí osmdesátileté šunky a koukají taky platit? Nebo aby vzali sudlice a cepy a vymlátili tu chátru, co si vozí šunky v mercedesech, z radnice?

 

Cena pro Jiřího Žáčka!

Porota Ceny Jána Smreka sa rozhodla udeliť tohtoročnú prestížnu Cenu Jána Smreka 2011 dvom českým básnikom za ich celoživotné básnické dielo, s prihliadnutím na ich tvorivé aktivity pri šírení slovenskej literatúry v Českej republike: Jane ŠTROBLOVEJ a Jiřímu ŽÁČKOVI. Obidvaja básnici sa svojou tvorbou zapísali do dejín českej literatúry ako obnovovatelia tradície drsného i spevavého verša v modernej poézii, tragiky i triumfu života, ako tvorcovia nezabudnuteľných básní, metafor a obrazov.

Cenu Jána Smreka, ktorá pozostáva z plastiky "Ego" od sochára Dalibora Baču a diplomu, prevezmú laureáti 5. septembra 2011 v Bratislave počas malej slávnosti na záver literárneho podujatia v rámci Medzinárodného literárneho festivalu Jána Smreka.

Cena Jána Smreka ako prejav uznania veľkým svetovým básnikom sa udeľuje od r. 1998. Jej laureátmi sa stali napr. Tomas Tranströmer, Ludvík Kundera, Gennadij Ajgi, Reiner Kunze, Friederike Mayröckerová, Pia Tafdrupová či Mateja Matevski.

Za porotu Milan Richter, jej predseda a zároveň riaditeľ Festivalu Jána Smreka

 

Jindra Štreit vystavuje!

Jindřich Štreit, jehož fotografie hluboce obdivuju, vystavuje od 10. do 31. května v Galerii Octopus v Rýmařově. Vernisáž se koná 14. května v 16 hodin. Současně vystavuje pod názvem Příběhy venkova v Galerii v Podkroví na farmě Hlubočec. Vernisáž je 13. května v 17 hodin. Jindřich Štreit spolu s Robertem Vanem budou besedovat s návštěvníky v Domě kultury v Kroměříži 16. května v 16.30. Je mi ctí, milý Jindro, že Vaše fotografie jsou i v Divokém víně.
Lu

Pro zvětšení klikni!
Pro zvětšení klikni!
 

Alenka Kučerová měla narozeniny!

Grafička a výtvarnice Alenka Kučerová oslavila 28. dubna svoje 76. narozeniny. Přijel jsem s kytkou a za odměnu mi Alenka předvedla svoji současnou tvorbu. Nemyslím si zrovna, že by měla vyšívat, navíc je to hrůzostrašně pracné, obraz má statisíce stehů, ale od Alenky je skvělé všechno!
Lu

Na dvorku.
Na dvorku.
Květy ve čtverci.
Květy ve čtverci.
Květy na výšku.
Květy na výšku.
 

Ultras jako kladní hoši

Nejsem žádny velký fotbalový "fan", vlastně vůbec nejsem velký znalec fotbalu. Fotbaloví ultras jsou mi protivní a děsí mě- snad není nic horšího než bezdůvodná hrubost.Virvál na stadionu Slavie však docela chápu - mám dojem, že v historii patálií s fanoušky to bylo poprvé, co bylo právo do jisté míry na jejich straně.Podle mě to nebyl výbuch samoúčelného násilí, ale oprávněné frustrace.

Nikdy jsem Slavii nefandil, ale statečný boj jejích hráčů navzdory tomu, že hráli už řadu měsíců zadarmo a neměli mezi sebou velká jména, mě dostal. Copak to nebylo úžasné, že se tým v této situaci dokázal vzchopit a bojovat o pohárová místa?

Jenomže funcionáři za zády fotbalistů předváděli nepěknou hru. Zatímco na trávníku se kopalo jako o život, v zákulisí se spekulovalo a kombinovalo s jediným cílem, jak si namastit kapsu. Je pravda, že fanoušci svým anarchistickým chováním způsobili, že zápas, který mohl být z hlediska pohárových šancí klíčový, bude asi kontumován. Myslíte si však, že kdyby zůstali tiší a pokorní, že by ligová komise Slavii do dalšího roku ligy pustila? Zjevně ne. Copak to byly "fans", kdo můžou za stomilionové dluhy a čachry kolem vlastnictví nejstaršího českého klubu?! Možná že je proto dobře, že k této fanouškovské revoluci Slavie došlo.Kausa Slavie se tak dostala z kuloárů fotbalových institucí a podivných firem na světlo.A třeba se díky tomu konečně rozhoupou ti, kdo mohou Slávii opravdu pomoci.
Matěj Kouba

 

Pax Usáma

V Pakistánu byl zabit arcilotr Usáma. Pokud to byl skutečně strůjce newyorského masakru z 11. září 2001, dostal co si zasloužil, o to nic. Stejně je ale zvláštní, jak to proběhlo. Ve městě, které je takřka satelitem Islámabádu, hlavního města amerického spojence, který není s nikým ve válečném stavu ani tam neprobíhá otevřená občanská válka, zaútočilo americké komando se čtyřmi vrtulníky. Jeden prý měl poruchu, tak ho Američani sami zničili. (Tato formulace se u amerických zásahů objevuje podezřele často, buďto má americká technika značnou poruchovost, nebo americká armáda nerada přiznává ztráty.)
Akce proběhla za použití těžkých zbraní a trvala čtyřicet minut, byla to tedy regulérní bitva.
Máte z toho dobrý pocit? Fandové Ramba jistě. Přiznám se, že mě ale krapet znepokojuje představa, že by se nějaký gauner, který podobně naštval Amíky, usídlil třeba v Kutné Hoře. Taky by na něj naši ctění přátelé poslali po zuby ozbrojenou jednotku a bylo by jim jedno, že zasahují v suverénním státě, který je navíc jejich spojencem? A o civilní oběti by prohlásili, že se k tomu holt připletla jako živý štít? Asi jo. Jen nevím, jestli takové uplatňováni Pax Americana jde dohromady třeba s Chartou OSN. A jestli je to ještě Pax.
Matěj Kouba

 

Leopold F. Němec o Usámovi

Jak to vidí ubohý civilista.

Co jsem četl v tisku. Pakistán světu desetiletí lhal, že u nich Usáma není. Jenže Američanům neunikl třípatrový dům s mimořádnými bezpečnostními opatřeními, extrémní ostrahou, dvěma bezpečnostními branami a minimem oken, připomínající nedobytnou pevnost (viz foto). Američany však zmátlo, že obyvatelé nevynášejí odpadky.

Rambo se naštval, vzal asi dvacet chlápků (specielní komando) a celou širokou oblast neprodyšně uzavřeli (podle svědectví místních obyvatel). Usámův dům, obehnaný 3,6 až 5,5 metrů vysokým plotem (viz foto) však neměl telefon ani internet, jenom satelitní přijímač na ČT24 a Novu (viz foto).

Zbytek komanda za podpory čtyř vrtulníků tuto pevnost zcela nečekaně přepadl. Pevnost, kterou bránili tři chlápci a jedna ženská v litém boji dobili a zapálili. Ohýnek, který vysílalo několik televizí, byl založen tentýž večer, jako v Čechách ohně při pálení čarodějnic.
Blesková akce a ukrutná řež trvala neuvěřitelně krátkých 40 minut. Během této krátké doby si pakistánská armáda ani policie ničeho nevšimli, jen místní obyvatelé během oněch čtyřiceti minut zaslechli pár výstřelů.
Tento majstrštyk amerických mariňáků pozorovali na hradbách 800 metrů vzdálené pakistánské vojenské akademie míru a Američanů milovní islámští kadeti a jejich zkoprnělí velitelé. Vyučovací hodina trvala obvyklých 45 minut.
Po malé přestávce na cigaretu amíci naložili Usámu bin Ládina do vrtulníku, celou neprodyšně uzavřenou oblast uvolnili a ve zbývajících neporouchaných vrtulnících přes celý Pakistán v klidu odletěli k nejbližšímu moři (2500 km).
Obřadně omytou mrtvolu důstojně (podle islámských zvyků do 24 hodin) pohřbili v moři, protože na Guantanámo je to daleko. Tyrana tak stihne stejný osud jako Hitlera. Donekonečna se může spekulovat, že žije někde v jižní Americe.

Leopold F. Němec

 

Co vídá vydavatel Divokého vína na jaře z balkónu

Jabloně rozkvetly letos o něco dřív. I ta stará se ztrouchnivělým kmenem před domem - možná už naposledy. Koně vybíhají kolem půl desáté do výběhů. Idylka velmi zdánlivá...

Lu

Výhled z nového domu na starý domek
Výhled z nového domu na starý domek
To je asi polovina stáda...
To je asi polovina stáda...
 

Komu prospívá agentománie

Co pořád všichni mají s těmi odposlechy, s fízlováním, s tajnými videonahrávkami? Kdo všichni? Naši bohunemilí politikové. S pokryteckým pohoršením povykují ve všech médiích a tváří se, jako že nás chrání před zlými bezpečnostními agenturami.
Hovnajs, jak pravil Otec Ubu. Když potřebují, pošlou na nás všecky fízly, které mají pod palcem. Jim vadí, když někdo monitoruje jejich zákulisní kontakty s podsvětím, jejich lobistické rejdy, velkokoaliční čachry a všemožné lumpárny, jejichž zveřejnění by ohrozilo jejich tajnosnubné kariéry.
Ano, fízlovat řadové občany je zločin, ale monitorovat politiky je žádoucí. Policie by to měla mít v popisu práce. V této banánové republice prolezlé korupcí nemají politikové žádné právo na soukromí. Pokud ho chtějí mít, ať nechají politiky a pěstují brambory, učí děti nebo si třeba otevřou nevěstinec.
Dáte při příštích volbách svůj hlas politikům, kteří odmítají veřejnou i neveřejnou kontrolu svých aktivit, anebo je pošlete do důchodu?
Jiří Žáček

 

Velký pátek

Lotr na pravici, lotr na levici
Nic nového, a tak zapálím ti svíci...

Vše nejlepší k Velikonocům přeje čtenářům Divokého vína

Dušan Spáčil

 

Přeje Oldřich Damborský! Milá slova

Milý pane Hess, zdravím vás z prosluněného odpolenedne na Hlinikách, především Vám a Vašim blízkým přeji příjemné prožití svátků velikonočních a slunečné jarní dny plné zdraví a harmonie a taky inspirace jako dosud. Posílám velikonoční básničku:

Velikonoční

Narodila se trojbarevná veselá koťátka
a zajíci březňáci hupkají po poli
Zima je náhle potápějící se kocábka
zamilovaného se můžeš zeptat na cokoliv...

Také bych Vás navštívil někdy v květnu, tak počítám v půlce května, jestli by to bylo možné, rád Vás poznám osobně a popovídám si s Vámi. Mějte se fajn, vše dobré a zdravíčko přeje Olin Damborský

 

Pohled od Karla Sýse

V metru jsem četl přes rameno v Metru - novinách chudých: „Je čas zaujmout své místo na slunci!“ A napadlo mě, že se horních deset tisíc sráčů konečně rozhodlo pustit nějaký ten chlup a vyvést nás aspoň na chviličku ze stínu. Byl to však vemlouvavý příkaz, že si máme pořídit nový slunečník, nové zahradní lehátko, nové balkonové brouzdaliště!
Zacházejí s námi jako s opicemi: „Užij si svůj banán!“
V nejlepším případě chcípneme jako dobře krmený prasata.

KAREL SÝS

 

Před 25 lety...

Zpravodajství České televize staré čtvrt století vysílá ČT 24 denně v 18.50. Rád se na ně dívám, asi už proto, že mě na chvilku zavádí do zdánlivého mládí. V roce 1986 mi bylo právě skvělých 39 let. Žil jsem na samotě Fantův mlýn na Botiči ve třech mobilních buňkách a na toaletu chodil do dřevěné budky. Jezdil jsem škodovkou, kterou bylo problém v zimě nastartovat a v létě neuvařit. S nostalgií si tedy poslechnu znělku z té doby. Následují zprávy, které se skoro doslova shodují s dnešními - Spojené státy bombardují Libyi, Kaddáfí se brání, arabské státy mu projevují sympatie. Ano, ten člověk se před 25 lety dokázal ubránit leteckým útokům a bombardování.
Nevím, jaký je libyjský plukovník člověk, asi nic moc. Jisté je jenom, že historie se opakuje. Pusťte si v 18.50 ČT 24. Babydědek Lu

 

Tomáš Hřivnáč s dcerou Petrou vystavují

Přesně řečeno budou vystavovat od 3. května do 28. května v Galerii DESET na nároží Čechova náměstí a Moskevské ulice v pražských Vršovicích. Ano, tam, co býval Obvodní výbor Socialistického svazu mládeže. Pod jeho křídly jsem se s koňmi ukrýval nejméně deset let, proto galerie DESET. Přežil jsem zázrakem určitě čtyři předsedy a poslední z nich - Bořek Pražský, je můj kamarád dodnes. Proboha, co to melu?! Chtěl jsem napsat, že s grafikou Tomáše Hřivnáče souzním celou duší. Možná i tělem. Galerii Tomáše Hřivnáče najdete taky v Divokém víně 43. Lu

Kliknutím se zvětší!
Kliknutím se zvětší!
Tomáš Hřivnáč, Jiný směr
Tomáš Hřivnáč, Jiný směr
Petra Hřivnáčová nenapsala, jak se zvíře jmenuje.
Petra Hřivnáčová nenapsala, jak se zvíře jmenuje.
 

Nabídka čtenářům

Moji milí čtenáři, kdysi jsem zřídil v Divokém víně přístup čtenářům v diskuzním fóru. Vstup byl zcela anonymní a neredigovaný. Umožnilo to čtenářům napadat časopis, jeho autory i mne samého, což se mi líbilo. Umožnilo to ovšem taky zavirování serveru, což přinášelo značné komplikace. Zrušil jsem diskuzní fórum na doporučení webmastera a můj milý Dušan Spáčil mi navrhl Divokou vinici. Nabízím vám moji milí, abyste ji využívali. Stačí mi aktualitu poslat mailem, obratem bude na www.divokevino.cz. Zkuste to. Lu

 

Jiří Žáček taky koukal na Magnesii Literu

Šou-dva-tři v přímém přenosu
Pokud jste si nechali ujít slavnostní vyhlašování literárních cen Magnesia Litera, můžete litovat. Byl to zážitek pro otrlé!
Televizní diváci víc než hodinu nevěřícně zírali na křepčící boubelky, fantoma-poletuchu a hlavně famózního detektiva pátrajícího po ukradené vítězné knize. Bože, to je nápad – až tu knihu vypátrá, důmyslný detektiv odhalí vítěze! A jinak? Mohli jsme vidět ministra kultury, pražského primátora, šéfa ČEZu, šéfredaktory Lidových novin a Týdne a dokonce i paní exprezidentovou, zkrátka samé V.I.P., jenom na spisovatele se jaksi nedostávalo času. Mihli se tam, to ano, ale jen tak letmo, aby nekazili tu báječnou šou. Co by ti pisálkové taky chtěli!
Copak dnes ještě někdo čte?
Estrádní umělci nám názorně předvedli, k čemu je dobrá literatura. K vyplnění několikavteřinové pauzy při výměně rekvizit během televizní šou. Ale ta šou byla tak třeskutě pitomá, že překonala i politické frašky z nejžhavější české současnosti.

Jiří Žáček

 

Legalizujme držhubné! Státu to prospěje

Tak prý půlmilión korun, vložený v obálce mezi dokumenty paní poslankyně Kočí, není úplatek! Prý to mohlo být spíše něco jako neformální zvýšení platu! Nebo nevyžádaná půjčka – on je pan Bárta altruista tak skvělý psycholog, že umí vytušit přání svých kolegů ještě než jsou vyslovena. Všechny tyto úvahy byly vysloveny zcela vážně. Neměli by se tedy zákonodárci zamyslet nad zákonem, který by jakékoli úplatky zcela legalizoval? Konec konců aspoň by se všimné a držhubné muselo zdanit a chudák stát by měl o významný příjem více!

Matěj Kouba

 

46. děťátko v babyboxu je Jeník v hloubětínském GynCentru!

„Jmenuje se Jeník, je zcela čerstvý, ještě s pupečníkem!“ hlásil mi primář GynCentra ještě dřív, než jsem jej pozdravil. „Proč Jeník?“ ptám se. „Protože má službu Honza Karhan!“ vysvětlil mi Petr Pícha.
Mobil mi nahlásil otevření prvního českého babyboxu ve 21:49:54 v úterý 12. dubna. Babybox v GynCentru si na plané poplachy příliš nepotrpí. Jeník je sedmnácté děťátko, jemuž praotec hloubětínský babybox pomohl zachránit život, celkově 46.
Zeptal jsem se pro jistotu ještě doktora Karhana. „Byl nahý v zavinovačce, pokakaný. Se zaschlým pupečníkem. Moje druhé děťátko z babyboxu.“ Jan Karhan vyzvedl z babyboxu i předchozí děťátko – holčičku Janičku, která se tu objevila 25. října 2010. Babybox v GynCentru tedy odpočíval skoro šest měsíců.
Celkové skóre holčičky versus klučíci je k dnešnímu dni 28 : 18.
Babydědek Lu

 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >