Archiv divoké vinice

Rostislav Říha zve na výstavu!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Varhanice Michaela Káčerková mě zve na koncert ve prospěch karlovarského babyboxu!

Vážený pane Ludvíku,
na základě milého telefonátu Vám níže posílám odkazy s informacemi o Mezinárodním hudebním festivalu J.C.F.Fischera a také nějaké ty “obrázky”.
Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert V.ročníku, který se koná v sobotu 22.6. v 19:00 v kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově.
Účinkuje německý soubor Rastatter Hofkapelle.
Koncert bude symbolickým propojením dvou míst působiště významného barokního skladatele Johanna Caspara Ferdinanda Fischera - Ostrova a Rastattu.
Fischer byl žákem piaristické koleje v Ostrově a poté kapelníkem u bádenského dvora, s nímž roku 1715 přesídlil do německého Rastattu, kde působil až do své smrti r. 1746. Byl nejvýznamnějším hudebníkem rastattské dvorní kapely.
V prostoru kostela Zvěstování Panny Marie zazní dílo J.C.F.Fischera a dalších barokních mistrů.
Vstupné dobrovolné bude věnováno na nový karlovarský BabyBox.
Webové stránky festivalu jsou: www.imff.cz
https://www.novinky.cz/vase-zpravy/karlovarsky-kraj/karlovy-vary/1043-56234-mezinarodni-hudebni-festival-j-c-f-fischera-ma-pevne-misto-v-kulturni-nabidce-karlovarska.html
https://www.novinky.cz/vase-zpravy/karlovarsky-kraj/karlovy-vary/1043-55233-mezinarodni-hudebni-festival-j-c-f-fischera-oslavi-letos-prvni-jubileum-.html

 

Recenze: Skromná knížka, bohaté potěšení

Malý sympatický formát, stejný jako u jiných Spáčilových knížek- a abychom nebyli monotónní , tak úplně jiný než je u jeho sličné, skoro čtvercové knížky Hvězdné války (2014). Všechny tři mají něco společného: autora výtvarné stránky, a to jak ilustrací (koláže Jana Gablera reprodukované na křídě– to u té posledně jmenované), tak typografie či vtipná, jemně i pastózně pojatá grafika: Zorka a Jan Gablerovi . Je to podstatná složka každé knihy – u Dušana Spáčila sedí.
A teď postupně podle oddílů knížky: Dopohádky –lze tu najít pěkné metafory (dlouhý vláček sliny, hořící keř jejího pohlaví), básně nikoli prvoplánové, nápaditě vedený většinou monotematický námět příběhu – chtělo se mi napsat studii o Ženě na Měsíci plné decentních dostředivých digresí a přesahů –žádný polopatismus, byť se nabízí (Odhalení), objevná, metaforicky bohatá manželská hádka (Do pohádky).
Alibaba podle Toníka – potěší zapracováním známých figur světového dění, v kontrastu s prostým dějem hry na schovku mezi dědečkem a vnukem; napsáno s elegancí v inspiraci, kterou naznačuje název. A což teprve Vánoční zázrak! Apokryf, Ježíškovo téma přeneseno do dnešní reality, ale úcta vyjádřena nejprostším způsobem, z něhož přímo burácí tlukot srdce: Pak vzal jemně do ruky/ jeho nožičku/ a přičichl k maličkým prstíčkům ./ „Smrdí, smrdí,“/ zašeptal mazlivě,…
Foie gras – široce rozkročené delší básně s více motivy namočené ve společenských problémech. Přiznám se, že jsem se při čtení tohoto oddílu rozzlobila na Francouze a nejen na ně, kteří tak brutálním způsobem získávají své foie gras , své gurmánské potěšení, bohužel, zastřelo to i verše, které byly té krutosti naprosto vzdáleny.
Polobásně- po apokryfu a téměř politické satiře epigram a dokonce i limerick. A pěkná čtyřverší založená na kontrastech, psaná potěšující obecnou češtinou; pozoruhodný nápad v Polobásničce o VW – Dnes pojedu na poloplyn, / jen se tak polovezu, / na cestu mi pak pan Chopin / zahraje polonézu…
Nov – podvraťák, čokl, pes, fena, pejsek , ze všech těch slov čiší u Spáčila dobromyslnost a doporučení přesně podle lidských tužeb: a přesto, pejsku – lepší je být u ní, / netušíš, že za pár dnů je nov. Luna zmizí a máš po ptákách, dodáváme za dveřmi básně Úplněk. V tomto oddílu je i pečlivě vycizelovaná titulní báseň, není upocená, Spáčil našel přirozeně rytmizované padnoucí rýmy, dobře verše svázal, a ta symbolika, byť ne zcela nová, mnohé o autorovi vypovídá… pacifista… takových je dneska třeba (na rozdíl od přesvědčení politických garnitur napříč Evropou, Ásií a dál…)
Vivaldiho žízeň je naplněna dvanácti měsíci ve tvaru haiku. Ne ledajakými, stojí zato citovat poslední, Prosinec: Když na mne koukla/ tím svým rybím pohledem / polkl jsem (úz)kost.
Hlesla- hříčka, hesla a hlesla – To už je básníkovo hlesnutí na závěr, dočtěte sami.
Skromná knížtička, bohaté potěšení, Dušane Spáčile, díky za udržovanou (i v zimě) přístupovou cestu k poezii.

Lydie Romanská



Dušan Spáčil: Pokud se střelím do spánku. Praha, Mladá fronta 2018, ilustrace a typografie Zorka a Jan Gablerovi, redakce Ludvík Hess.

 

Básník Petr Skarlant zemřel v pondělí 13. května 2019

KAREL SÝS
602 817 659
I touha po životě jednou oněmí
oněmí i mobil
telefonní číslo přidělí jinému živáčkovi
Umřel básník budou se dít věci
sudičky si nasadí posmrtné masky
začne rozpočítávání
někdo přece musí přijít na řadu
jeden do kola druhý z kola ven
takový už je řád v tom božím porouchaném světě
Nesmrtelnost? Ano
ale až příště!
Ještě musíte chvilku počkat
ještě to není vyjasněno
Básník se narodí jednou za x let
nikdo to neví přesně
není na to předpis
Bezpečně se ví jen to že zemře
datum ovšem není stanoveno předem
znají ho jen ti co nečtou
pro které je poezie vzduch
neznabozi analfabeti a slepci
co nás jednoho každého zapisují do matrik
Ocitl se ve vyjmenovaných slovech
prostě byl příbytek bystrý
Byl to básník
Ať vojsko střílí
ale ne slepými

22. 5. 2019
Jeho tělo už není
V Paříži jsme spali v jedné posteli
nebylo dost frantíků
jeden spal a jeden bděl
a na vedlejší posteli totéž Žáček s Maříkem
a dost možná jeden spal a jeden honil vzdálený sen
Složil jsem pro účely naší cesty hymnu:
Ó se si bon
sukně hore cecky von
nu zon ček ekrivon
Ó se si bon
A všichni čtyři jsme líčili na Apollinairovu Paříž
která už není
a která ani tenkrát nebyla
i Nezval si ji musel dobrovolně vysnít
Git-le-Coeur?
Zde už srdce dávno neleží na dlani
Eluard a Breton?
Phe! I Paříž počítá co jí to vynese
Čtyři proti všem a přece vítězové
Když se přitlačí ve vhodném čase a místě
i Paříž povolí
V budce v Lucemburské zahradě
střídáme se na jedinou minci
je třeba toho tolik vzkázat domů
kde slovo Paříž pořád ještě něco znamená
vzkázat manželkám milenkám vlasti a múzám
Jsme náhle Velká Čtyřka
povinní ručitelé poezie
v samém srdci lhostejnosti
Básník dnes znamená hovno
ale dnes je tomu na chviličku jinak
jen co mince cinkne o dno
Ach Petře…


Poznámka vydavatele LH: Nezbývá mi, než opakovaně připomenout, že s. Mařík můj kamarád není a nikdy nebyl.

 

190. děťátko v babyboxu v Liberci, desáté letošní, páté liberecké, 61. Komerční banky!

Dvířka babyboxu nové generace v Krajské nemocnici Liberec tentokrát ani nevrzla. O to víc zvonil můj mobil a ozvalo se hlášení z místnosti stálé služby na dětském oddělení. Důležitým číslem je, že děťátko je 61. novorozencem v jednom z dvaceti babyboxů pořízených za korunky Nadace Komerční banky, a. s. - JISTOTA. Blahopřeju svým přátelům ze správní rady Sylvě Floríkové, Tomáši Talašovi, Jiřímu Mifkovi, Kateřině Susak, Tomáši Doležalovi a Danielu Hořtovi. Nesmím zapomenout na generálního ředitele Komerční banky Jana Juchelku, který mi nedávno osobně předával jeden z velkorysých šeků.
Konečně odhalím, že děťátko je holčička, kterou jsem na výslovné přání tiskového mluvčího Václava Řičáře, s nímž jsem už otvíral také nejeden babybox, pojmenoval Barborka. Přiznávám, že kdyby to byl kluk, pojmenoval bych jej po mediálně známém řediteli Luďkovi Nečesaném, s nímž už jsem otvíral babyboxů nespočet. Holčička váží 3 260 g, měří 50 cm, pupečník měla zauzlovaný amatérsky hnědým tkalounem, vykoupaná nebyla, ale na cestu dostala bílou čepičku, žlutou deku a dokonce transportní tašku podobnou košíku v samoobsluze.
Barborka zvýšila skóre holky versus kluci na 109:81. Ať žije Barborka! Ať žije Barborka Václava Říčaře! Ať žije Luděk Nečesaný, který mi hned telefonoval.
Babydědek Lu

 

Spouští se hvězdná mříž

Jen firma Space x vypustí za příští čtyři roky 12000 satelitů, další desetitisíce vypustí firmy Amazon,One Web, Telesat. A to je jen začátek...Ano, všude bude kvalitní internetové pokrytí - a naše vnoučata budou chodit do planetárií, aby viděla, jak vypadá hvězdné nebe....Vlastně budou všichni žít pod vesmírnou mříží. Milenci si za letních nocí budou ukazovat: "Podívej miláčku, támhle za těma dvaceti družicema je vidět opravdická hvězda!" Chudáci příští básníci.
(ds)

 

Milan Kuzica zve na výstavu do Třeboně!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Milan Kuzica zve na výstavu!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Jaroslav Kučera zve!

Milý Ludvíku.

Posílám ti pozvánku na výstavu, kterou jsme připravovali rok /tedy já ano/ a původně měla být až v listopadu. Mám tam na Sametové revoluci 71 fotografů a asi 500 fotek.

Jaroslav Kučera

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

189. děťátko je prvním v babyboxu v Nemocnici Havířov!

Havířovský babybox si počkal na své první děťátko skoro pět let. Je to holčička, která se narodila dnes v 18 hodin, jak její dárce připsal na lísteček. Oblečená je zřejmě po starším sourozenci - pruhovaná čepička a tričko, bílé tepláky s fialovými ponožkami. Tak trochu jako eskymák. Sestřička Milada měla jednoznačně radost a ujistila mě, že děťátko je na první pohled zdravotně v pořádku. Mám dva důvody, abych holčičku pojmenoval Milada - po sestřičce, která ji vyjmula z babyboxu a po mamince Šimona Blably, dvorního spolkového grafika, autora loga a webových stránek. Kdyby si holčička počkala tři dny, vstoupila by do života ve výroční den otevření prvního babyboxu 1. června 2005. Skóre holky versus kluci upravila na 107:81! Ať žije Milada! Ať žijí Milady všechny tři!
Babydědek Lu

 

Jindřich Štreit zve!

kliknutím zvětšíš
kliknutím zvětšíš
 

Milan Kuzica zve!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Zemřel Petr Skarlant

Nedlouho po svých osmdesátých narozeninách, zemřel nejstarší z básnické generace tak zvaných pětatřicátníků, Petr Skarlant. Byl básníkem originální poetiky již od své první sbírky nazvané Vyřezávaný osel. Následovala jich pak dlouhá řada, ale autor se prosadil i jako prozaik a překladatel z francouzštiny. Francie byla v mnoha směrech volbou jeho srdce. To však dotlouklo 13. května letošního roku.

Krásná slova o posledních chvílích svého tatínka napsala jeho dcera Pavla: "...poslední dobou už hodně slábl, uvadal a jeho jiskra postupně vyhasínala. Odešel pokojně, měl ruce složené za hlavou jako by pozoroval hvězdy."

Milý Petře, byls milostný lyrik, sloužil jsi lásce celým svým dílem, věděls, že na světě je nejsilnějším a nejkrásnějším darem. Existuje-li láska i na těch hvězdách, nemůžeš ji minout.

Tvůj Petr Cincibuch



Rozloučení s básníkem proběhne 22.května ve 12 hodin ve Velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích.

 

Profesor Milan Nakonečný přednášel na Husitské teologické fakultě UK!

Přednáška pod názvem "Typologie několika světoznámých představitelů magie" se konala v sobotu 18. května a hlavní osobností byl Johannes Faust. Jsa hluchý, podávám dokumentaci fotografickou. Utkvěla mi věta: "Už nemám duši..."
Připomínám, že jsem za mimořádné pomoci Milana Nakonečného, svého tehdejšího učitele psychologie, v roce 1970 vydal v Klubu Mladá poezie Divokého vína jako bibliofilii Faustovu Magii Innaturalis v překladu Františka Kabeláka. Shodou okolností jsem měl tu čest před dvěma roky na stejné fakultě přednášet o babyboxech. Milan Nakonečný měl 250 posluchačů, já asi méně. Milanova přednáška byla vážná, moje spíš do vesela. Na stejné fakultě promovala před dvěma roky moje vnučka Adelina Hessová.
L. H.

 

Milan Vácha zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Zuzanka Vinklerová Tomanová - moje spolužačka od první třídy do maturity!

Se Zuzankou se znám šest a půl desítek let. Je to nejstatečnější holka, kterou jsem potkal. Vždycky se mi líbila, ale nikdy z toho nic nebylo. Možná jsem se Zuzance líbil taky, ale méně, než bylo potřeba. Zuzanka bydlí ve stejné ulici Novákových 27 od narození, já jsem bydlel ve stejné ulici v domě číslo 11. Často jezdím pod okny Zuzančina bytu, vždycky jí zavolám a pošlu pozdravný telegram. Pro pobavení veřejnosti přikládám tři fotografie z různých období.
L.H.

Zuzanka na školní fotografii, odhaduji tak v šesté třídě.
Zuzanka na školní fotografii, odhaduji tak v šesté třídě.
Zuzanka se mnou v období studia na Gymnáziu U Libeňského zámku.
Zuzanka se mnou v období studia na Gymnáziu U Libeňského zámku.
Zuzanka a já na současné fotografii pořízené mojí psychiatričkou Danuškou Janotovou.
Zuzanka a já na současné fotografii pořízené mojí psychiatričkou Danuškou Janotovou.
 

Píše mi autorka Veronika Svobodová!

Tak zkouším takto znovu. Jestli jste myslel email s přílohami, ale asi ten potom, což byl jen o tom :-) že je to letos 15 let co píší do DV a mezi stovkou nejsem, všichni mí přátelé ano, jen já ne :-D ale neberu si to osobně

 

Zemřel Petr Petříček!

Oznámila mi to jeho manželka Jitka Petříčková. Odešel 21. dubna 2019. Upřímnost soustrast, milá Jitko Petříčková!
L.H.

 

188. děťátko v babyboxu Nemocnice Mělník! Je to kluk Vláďa!

Ve středu 17. dubna ve 20:31 vrzla dvířka babyboxu Nemocnice Mělník. Do nového života jimi vstoupil klučík právě narozený, nevykoupaný, s nepodvázaným pupečníkem, a do světa vybavený jen starým šedivým ručníkem. Sestřičky jej pojmenovaly Lukáš, jak mi sdělila vrchní sestra Pavla Jelínková. Poprosil jsem jí, zda mohu děťátko pojmenovat Vláďa na památku svého přítele a člena vedení spolku Babybox Vladislava Jarého, který zemřel 12. dubna a jehož odchod se mě hluboce dotkl. Taky abych doplnil počet Vladislavů žijících v zemi české.
Vláďa je osmé letošní děťátko, třetí mělnické a upravil skóre kluci versus holky na 82:106. Samozřejmě vedou holčičky! Babybox v Mělníku byl otevřen 4. listopadu 2009, hlavním dárcem byla Nadace Komerční banky, a. s. - JISTOTA, jež nám pomohla zřídit dvacet babyboxů a nyní finančně podporuje výměnu původních bedýnek, již technicky zastaralých. Ve dvaceti babyboxech zřízených s podporou Nadace Komerční banky, a. s. - JISTOTA se stal malý Vládíček 60. děťátkem. Tedy v průměru, co babybox Komerční banky, to tři děti a ani jeden z nich nezůstal bezdětný.
Ať žije Vládíček Mělnický! Čest památce Vládi Jarého, s nímž mě pojilo padesátileté přátelství!
Babydědek Lu

 

Sešel jsem se s Jiřím Anderlem!

Potkali jsme se u Šimona Blably v jeho grafickém studiu DEGAS (www.degas.cz), kde známému výtvarníkovi a malíři připravuje do tisku další knihu Jiří Anderle na Hradčanech. Vydává ji Český rozhlas radio servis.
Setkání s Jířim Anderlem považuji za velký životní zážitek.
L.H.

Uprostřed Šimon Blabla.
Uprostřed Šimon Blabla.