Archiv divoké vinice

V pátek 8. července zemřel v Nemocnici Motol můj kamarád Josef Rebec. Bylo mu 80 let.

Jeho otec, nositel stejného jména, byl spisovatel a nakladatel a své knihy podepisoval pod pseudonymem Josef Roden.
Josef Rebec byl přítelem a fotografem Václava Hraběte a hudebního skladatele a varhaníka Jiřího Růžičky. Oba dva bydleli nějaký čas v bytě Josefa Rebce na Národní třídě 35. Josef byl pro mne zdrojem vyprávění o Václavu Hraběti.
Zprávu o Josefově odchodu jsem dostal od jeho vnučky Adriany Rubešové, která se o něj do poslední chvíle starala. L. H.

Zleva Josef Rebec s fotografií Václava Hraběte a Jiří Růžička.
Zleva Josef Rebec s fotografií Václava Hraběte a Jiří Růžička.
 

Zdeněk Kolařík vydal sbírku básní!

Verše z knížky byly již publikovány v Divokém víně číslo 119 v rubrice Poetický démon. Knížečka má všechny náležitosti ve formátu A6 je vázaná v pevné vazbě s přebalem, čítá 60 stránek a je ilustorvaná barevnými obrázky Aleše Knotka. L. H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Navštívil jsem svého moudrého přítele a dávného učitele psychologie profesora Milana Nakonečného!

Milan, přestože je mu 90 let, stále píše odborné knihy a intenzivně se věnuje malování. Ukázal mi svůj autoportrét.
Milane, buď zdráv a vesel!
Lu

 

Václav Bárta zve na 85!

History o. s. připravilo k významnému výročí Václava Bárty program.
PĚTAOSMDESÁT

Václav Noid Bárta, Dalibor Bárta, Vít Fiala, sólisti muzikálu J. K. Tyla Plzeň, Harmonie Kraslice, potomci a další.
Křty nových knížek.
Divadlo U Hasičů čtvrtek 29. září od 19 hodin.
Program, dárek a hostina za pětistovku.
Předprodej v pokladně divadla a Ticketportal.

 

Alice Horáčková vydala další knihu Rozpůlený dům, příběh sudetské rodiny.

Román o svobodomyslných ženách a pytlácích, kšeftmanech s textilem a spiritistech se odehrává v sudetské vesnici první poloviny 20. století. Češi a Němci tu žijí ve smíšených manželstvích, ale taky se handrkují o to, k jaké národnosti se kdo přihlásí při sčítání lidu, kdo dřív vystaví novou školu a kdo komu zamordoval psa jménem Masaryk.
Je to příběh o tajných láskách, útěcích, křivdách, změnách jmen i příjmení a žabomyších válkách, které nakonec stály životy. Autorka splétá velký „famílienromán“ z rodinných příběhů, vzpomínek i archivních záznamů, střídá mužské a ženské hlasy a fantazii s citacemi. K románu ji inspirovala vlastní rozpůlená rodina: po roce 1945 byla část jejích příbuzných odsunuta a část zůstala. Jeden z jejích předků se dokonce stal arizátorem židovské fabriky a přítelem Reinharda Heydricha.

Román Rozpůlený dům Alice Horáčkové se čte jedním dechem jako napínavá kronika. V Krkonoších se mluvilo česky i německy, osudy rodin se zde potkávaly, prolínaly a protínaly. A to vše je z této mimořádné knihy cítit. Název může evokovat něco rozbitého, ztraceného. Je tomu ale přesně naopak. Díky této mimořádné knize srůstá rozbitá minulost dohromady a vzniká její plastický a celistvý obraz.
Jaroslav Rudiš

Cover design Pavel Rút.
Cover design Pavel Rút.
 

239. děťátko je holčička Karolína a vstoupila do života dvířky babyboxu v Nemocnici Jablonec nad Nisou.

Dvířka vrzla ve 23 hodin, a když jsem za chvíli volal na dětské oddělení, zvedla mi telefon sestřička, vlídná a milá dáma. Děťátko je podle jejích slov dnešní, čisté a pečlivě oblečené, zabalené v bílo-růžové dece, na hlavě má bílou čepičku a v puse dudlík. ,,Je cítit od kouře“, sdělila mi. Pochlubila se, že vyzvedávala z babyboxu i první jabloneckou holčičku Silvii v roce 2011. Karolína posunula skóre holky vs kluci na 131:108. Je osmé letošní děťátko.

Od České mincovny a jejího marketingového manažera, Jaroslava Černého, dostane do kolébky zlatý novorozenecký dukát. Česká mincovna sídlí v Jablonci, a tak bude radost našeho mecenáše o to větší.

Ať žije Karolína Jablonecká!

 

Je možné koupit fotografie Pavla Hudce Ahasvera?

Zarámované fotografie je možné koupit na níže uvedené adrese.
Fotografie Pavla Hudce Ahasvera jsou ke koupi v Antique Ahasver, Propkopská 3, Praha 1 - Malá Strana
Otevřeno: Úterý - Neděle 15:00 - 19-00
Kontakt: Dita Hudcová Tel: 608 203 735

Pavel Hudec Ahasver
Pavel Hudec Ahasver
 

Pavel Hudec Ahasver zve na výstavu svých fotografií!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Otevřením 82. babyboxu v Nemocnici Hranice jsme připomněli 17. výročí od zřízení první bedýnky v pražském Hloubětíně v roce 2005!

Ve středu 1. června, symbolicky na Mezinárodní den dětí, prezentoval Zdeněk Juřica, výrobce a člen správní rady spolku, 82. babybox v Nemocnici Hranice. Nepodařilo se získat dary od místních mecenášů na pokrytí nákladů, a tak nás zachránil mnohonásobný dárce Vojtěch Novák, majitel Květiny Novák Praha, a. s. Děkuju, milý Vojto! Děkuju všem dárcům, bez nich by nebyl babybox ani jeden! Zvláštní poděkování patří České mailingové společnosti a jejímu majiteli Davidu Frostovi za zajišťování naší korespondence. Děkuju České mincovně, která obdarovává všechna odložená děťátka zlatým novorozeneckým dukátem.
Z původních 46 bedýnek, které byly již technicky de mode, jich Zdeněk Juřica vyměnil 39 za babyboxy nové generace a celkem jich instaloval 75. Za sedmnáct let své existence pomohly vstoupit do nového života 238 nechtěným lidským mláďatům.
V SeneCura SeniorCentrum Chrudim budeme otvírat další babybox 8. září ve 12 hodin a do konce roku máme v plánu ještě zřídit babybox v Tachově, posledním okresním městě v České republice dosud bez záchranné bedýnky. V plánu je vyměnit i posledních sedm původních babyboxů za babyboxy nové generace.
Spolek Babybox se dostává do prekérní finanční situace, protože všechny součástky až několikanásobně zdražily. Prosím tedy, milí přátelé dětí, zvažte dar, pomůže doslova každá koruna. Zadostiučiněním pro vás budou další zachráněná děťátka.
Babydědek Lu

 

Natáčel jsem s Terezou Krippnerovou celovečerní biják!

V hlavních rolích byla Tereza a já. Film se jmenuje „Všechno, co mám ráda“ a vysílat ho bude Česká televize na Jedničce ve čtvrtek 16. června v 11 hodin. Terezka je maminkou tříměsíční Františky a tříletého Tobiáše, a tak si nedovedla představit, jak může maminka odložit děťátko do babyboxu. Kladla mi celou řadu zvídavých otázek, jenom se obávám, že po sestříhání bude výsledkem tříminutový filmeček.
Natáčení bedlivě sledoval marketingový manažer České mincovny, a. s., Jaroslav Černý, a tak jsem pochopil, že mým úkolem je zdůraznit, že každé děťátko odložené do babyboxu dostane do kolébky od České mincovny zlatý novorozenecký dukát. Doufám, že jsem to řekl dost důrazně, zdálo se mi, že Jaroslav je spokojený.
Taky se mi zdálo, že Terezka Krippnerová se mnou komunikuje ráda, protože si se mnou začala tykat a pomáhala zvukaři protáhnout kabely od mikrofonu pod mojí košilí, přičemž mě sama rozepínala.

 

Radek Lehkoživ vydal sbírku básní To snad není možný!

Knížku největšího českého básníka Radka Lehkoživa vydalo Nakladatelství Bondy pod taktovkou Luboše Y. Koláčka a Dušana Spáčila. Ilustrace jsou z dílny Ivana Baboráka. Knížka čítající 200 stránek formátu A5 v pevné vazbě je vytištěna čtyřbarevně a čtenáře poezie jistě potěší.
Největší český básník Radek Lehkoživ měří 206 cm!
L. H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

238. děťátko je klučík na záchrance v Českých Budějovicích! Jmenuje se Jaromír Jirsa!

Jaromír je novorozený a vstoupil do života babyboxem v neděli 22. května v 22:04 hodin zabalený v bílém ručníku. Telefonoval mi ředitel záchranky Marek Slabý, byl zrovna na výjezdu, a ujistil mě, že chlapeček je na první pohled zdravý. Je pátým budějovickým děťátkem, druhým klukem, letošním sedmým děťátkem z babyboxu. Skóre holky vs. kluci posunul na 130 : 108.
Ptáte se právem, jak znám jeho jméno. Před několika dny mi volal soudce Ústavního soudu JUDr Jaromír Jirsa a ptal se mě, jak pojmenovávám děťátka. Vysvětlil jsem mu, že podle přátel a mecenášů. Soudce o jménech dětí chystá elaborát. Pojmenoval jsem tedy budějovického klučíka na počest Ústavního soudce.
Jaromír dostane do kolébky zlatý novorozenecký dukát, kterým Česká mincovna tradičně děťátka z babyboxů obdarovává. Děkuju České mincovně a jejímu manažerovi Jaroslavu Černému, jenž s nápadem přišel.

Ať žije
Jaromír Jirsa budějovický! Ať žije Jaromír Jirsa z brněnského Ústavního soudu!

Zlatý dukát do kolébky od České mincovny, a. s.
Zlatý dukát do kolébky od České mincovny, a. s.
 

Jindřich Štreit zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Oldřich Damborský mi poslal svoji novou knížku Víno z kyselých hroznů.

Knížka čítá 133 stránek skvělých básní v pevné vazbě, ilustrace Zdenky Měřičkové svědčí o tom, že výtvarnici se líbí dvojice žen, nebo je to na přání básníka? V tom případě jsme za jedno, milý Oline!
L. H.

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Holčička odložená v hodonínském babyboxu 5. dubna!

V Hodoníně je jedna z posledních původních bedýnek a není tedy opatřena kamerou. O odloženém děťátku jsem se dozvěděl od novinářů z Hodonínského deníku. Správně by měla holčička číslo 235, ale dostane 237, abych nemusel předchozí číslování měnit.
Nemocnice mi zprávu o odložené holčičce nedala, přestože je to součástí dohody. Tedy dodatečně píšu, že holčička byla asi týden stará a zdravá. Od 11. dubna je v péči pěstounů. V nemocnici dostala jméno Mirečka, protože ten den měla Miroslava svátek. Mirečka zvýšila skóre holky versus kluci na 130:107.
Malá Mirečka je prvním děťátkem hodonínské nemocnice za 11 a půl roku existence babyboxu.
Děvčátko dostane již tradičně zlatý dukát od České mincovny, a. s.! Děkuju České mincovně a jejímu marketingovému manažerovi Jaroslavu Černému, který s nápadem obdarovávat děti z babyboxu přišel.
Ať žije Jaroslav! Ať žije Mirečka!

Zlatý dukát od České mincovny!
Zlatý dukát od České mincovny!
 

Petr Cincibuch k odchodu Vladimíra Křivánka.

VLADIMÍRU KŘIVÁNKOVI

Smuteční hosté
jen těžce vzdorují času
na schodech k obřadní síni.

Na motolský kopec padají
do rozkvetlých třešní
barevné vzkazy zemí
jejichž jména neumím přečíst..

Je krásné žít.
28.4.2022

 

Jiří Žáček přeložil Písně nemilovaného.

Nejznámější báseň Guillaume Apollinaire Písně nemilovaného přeložil Jiří Žáček a vydal je vlastním nákladem. Knihu doslovem doplnil Václav Kubín.
Jirka mi poslal s věnováním jeden číslovaný výtisk. Báseň Písně nemilovaného v Jirkově překladu považuju za významný básnický počin.
L.H.

 

Ivan Halousek mi napsal!

Milí oslovení,
v rámci mých 80. narozenin vyjde zítra ve čtvrteční příloze MfD - DNES mag.
veliký rozhovor s mou maličkostí. Stojí to jen 22 korun. A jsou u toho obrázky!
Omlouvám se těm adresátům, kterým má pošetilost poslala tuto informaci podruhé.
Zdraví
IH

 

Ve Slezské nemocnici v Opavě vstoupil do života chlapeček, 235. děťátko z babyboxu!

Jen několik minut po druhé hodině ranní v sobotu 23. dubna mi přišlo hlášení z opavského babyboxu. Na fotografii jsem viděl jen fialovou mikinu a z ní vystrkovalo hlavičku novorozené děťátko. Paní doktorka Soňa Krejčí mě vzápětí ujistila, že děťátko je chlapeček, zcela čerstvě narozený, na první pohled zdravý a vesele křičící. Pupečník 30 cm dlouhý, nebyl podvázaný a svědčil o tom, že děťátko je narozené zcela čerstvě. Váží 3700 g a měří 50 cm.
Klučík je letošním pátým děťátkem, devátým odloženým v babyboxu ve Slezské nemocnici, pátým opavským chlapečkem. Opava se počtem děťátek v babyboxu propracovala na první místo v Moravskoslezském kraji. Chlapeček se bude jmenovat Vojtěch, jednak má dnes svátek, jednak Vojtěch Novák, šéf Květiny Novák Praha je jedním z největších mecenášů spolku Babybox.
Vojtíšek v opavském babyboxu potvrdil, že signalizace českých babyboxů je dokonalá. Zahladil poněkud smutek a lítost nad nedávno nalezeným děťátkem v Hniezdu záchrany v Bratislavě.
Vojtíšek se stává majitelem zlatého novorozeneckého dukátu, který tradičně věnuje Česká mincovna, a. s.
Ať žije Vojta z Opavy! Ať žije doktorka Soňa Krejčí, která o něj v tuto chvíli pečuje!
Babydědek Lu

Zlatý dukát od České mincovny!
Zlatý dukát od České mincovny!
 

236. děťátko v babyboxu záchranky České Budějovice! 2. dnes!

Děťátko mi zavolalo do auta v sobotu 23. dubna v 11 hodin 50 minut. Zabalené bylo v růžovém povijanu a na hlavičce má bílou čepici. Zavolal jsem řediteli záchranky a svému příteli Marku Slabému
a ten mi řekl, že děťátko je na první pohled zdravá holčička. Tvoří teda dvojici s chlapečkem nalezeným dnes ve 2 ráno hodiny v Opavě.
Českobudějovický babybox potvrdil, že signalizace funguje bezchybně. První zprávu poslal při otevření dvířek, pak poslal fotku při zatížení váhového senzoru babyboxu a třetí zprávu poslal, když záchranáři vyjmuli děťátko z babyboxu. K tomu ještě dvakrát zvonil mobil na začátku a na konci akce.
Holčičku jsem pojmenoval Lenka, protože náš velký dárce Petr Bečička má Lenku doma. Petrovi blahopřeju, nedávno uběhl brněnský půlmaratón ve skvělém čase 2:00:50. Kromě běhání se Petr Bečička stará o svou brněnskou počítačovou firmu 100MEGA Distribution. Lenka se jmenuje taky pravá ruka Vojtěcha Nováka - Květiny Novák. Lenka Baráková má z každého narozeného děťátka velkou radost a nezapomene gratulovat.
Lenka získává od České mincovny zlatý novorozenecký dukát, kterým Česká mincovna tradičně
obdarovává všechna děťátka z babyboxu.

Ať žije Lenka z Českých Budějovic!

Zlatý dukát do kolébky od České mincovny!
Zlatý dukát do kolébky od České mincovny!
 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >