Anna Dvořáková

PRVNÍ RANDE

Každý z nás to zažil a ti, co ještě ne, ty to čeká také. Řeč je o prvním rande, čili pro mnohé důležitá schůzka, která může rozhodnout, zda vztah vznikne nebo ne.
První rande bývá většinou dosti rozpačitá záležitost. Samozřejmě záleží na způsobu pozvání. Každá žena očekává, že ji pozve muž. Bez výjimky. Ano pánové, opravdu bez výjimky. Sice se dnes říkají různé věci o emancipaci a zrovnoprávnění, ale ne... na první rande musíte pozvat ženu vy. Raději si to přečtěte ještě jednou, aby vám to došlo. Poté je na vás, abyste vybrali vhodné místo. Fotbalový stadion, prodejna sportovního oblečení nebo oběd ve fast foodu nejsou vhodná místa. Pokud toto navrhnete, k prvnímu rande pravděpodobně vůbec nemusí dojít.
Další důležitý krok je způsob, jakým ženu pozvete. "Hele kóčo, poď do kina!" není ideální fráze, stejně tak jako "Noooo...taaaaaak... hele... tak mě jako napadlo jo... že jako...bysme mohli to... víš co... no... to..." Ne, takhle opravdu ne. To se totiž rande nedočkáte. Pokud se vyjádříte jasně, stručně a vhodně, je už jen na ženě, jak se rozhodne, ale doporučuje se souhlasit, přinejmenším z lítosti.
Dalším důležitým aspektem je příprava. Pánové, vytahané tričko, roztrhané kalhoty a okena místo vůně nejsou vhodné. Dámám, těm se nemusí radit nic. Ty totiž stráví čtyři hodiny před zrcadlem zkoušením oblečení, sprchou, umytím vlasů, oholením nohou (kdyby náhodou), další dvě hodiny před zrcadlem vytvářením účesu a nového obličeje na ten starý a nakonec odlíčením, převléknutím a znovu namalováním tak jako tak.
Pánové, pokud přinesete růži, máte z části vyhráno (pokud rande není z lítosti, pak nepomůže téměř nic). Kaktusy se nedoporučují. Letmá pusa na tvář, nabídnutí rámě a následné zavedení do restaurace nebo kina je nanejvýš vhodné řešení. Pokud jste v restauraci, bylo by žádoucí, abyste nestrávili hodinu vybíráním jídla. Gentlemani, nehrajte si na zkušeného degustátora vína. Stejně tomu rozumíte jak koni pastva. Nechte si raději poradit.
Téma konverzace může být také velmi důležitým aspektem pro úspěšné rande. Pro muže je tabu fotbal (pokud nemáte rande s velkou fanynkou, která si nenechá ujít jediný zápas), pro ženy zase nakupování, nejlepší kamarádka, svatba, děti a orchidej, co krásně vykvetla. Ideální témata jsou neutrální, které zajímají oba dva. Nemusíte se hned svěřovat s tím, že v mládí jste si podřezali žíly, že vás minulý partner podváděl se sekretářkou/zahradníkem nebo že trpíte vyrážkami. Takové intimnosti si nechte tak na desátou schůzku. Nemusíte mluvit o počasí, to je zase moc neutrální. Zkrátka, pokud jste inteligentní, dokážete zvolit takové téma, které vyhovuje oběma stranám.
Konec schůzky je také velmi důležitý. Pokud partner doprovodí dámu domů, nehodí se položit otázku, zda onen muž nepůjde nahoru. To byste vypadala jako nymfomanka, co je dostupná každému. Pánové, stejně tak se nevnucujte a nepokoušejte se dámu násilím políbit. Letmá pusa na tvář, objetí a věta "Bylo to moc příjemné" je absolutně dostačující. Pak je na čase zvednout kotvy.
Co pak dělat další den? Doporučuje se napsat alespoň krátkou zprávu o tom, že jste se dobře bavili (pozn. pánové opět první!!). Pokud nenapíšete, žena bude sedět, kontrolovat vzkazy, volat jako skryté číslo, jestli jste na telefonu, a bude si klást otázky typu: "Proč mi nevolá?", "Co jsem udělala špatně?", "To opravdu nemá zájem? (pokud se jednalo o rande z lítosti, pak jí to bude jedno, možná si i oddychne). Takže i když zájem nemáte, alespoň krátká zpráva se sluší. Nemusíte si dělat násilí a zvát hned na další schůzku. Ale pokud máte zájem, zakomponujte to do té zprávy, třeba takto: "Včera jsem se skvěle bavil, kdy si to zopakujeme?". A je vyhráno. Pak už záleží jen na dámě, jestli odpoví kladně, a když ano, druhé rande je na obzoru.
Pár statistických faktů bych ještě měla v rukávu. Polibek se většinou koná na třetím rande. Sex na pátém (pokud žena nechce sex až po svatbě). Žádost o chození na sedmém a žádost o ruku se odkládá na neurčito (dámy, nečekejte to na desátém rande, takhle to nefunguje). Další rady nemám, protože pak už záleží jen na vás, jak se s tím poperete. Každopádně přeji hodně štěstí na prvním rande a co nejméně neúspěchů.