Romana Štrynclová

„Ráda ve svých obrazech vrstvím významy, propojuji je se zážitky a místy, doplňuji psaným slovem. I díky tomu vznikl projekt výstav spojených s aukcemi olejomaleb pro kočičí útulky. Obrazy jsou obohaceny básněmi mé oblíbené básnířky Aleny Vávrové. Vždy maluji kočku,která má silný příběh a je pro daný útulek důležitá. Celá vydražená částka pak putuje přímo na konto útulku," říká výtvarnice Romana Štrynclová.

Rodačka z Brna, Miss Morava a Sympatie 1991, spoluzakladatelka prvního umělecko-obchodního centra „Zadní trakt" (1993), návrhářka, choreografka, projektantka, designérka, kurátorka, pořadatelka kulinárních večerů s autorským menu a výstavami se v posledních letech věnuje především malování. Od roku 2013 pracuje na souboru kočičích olejomaleb. Stále se rozrůstající kolekce s básněmi Aleny Vávrové nese název Souhvězdí Bohumila Hrabala. Pro útulky ze všech koutů ČR se už podařilo vydražit 14 obrazů s celkovým výtěžkem 150tis. Korun.

„Kočky mám ráda a s radostí je oživuji na plátně. Pocit, že jsem někomu pomohla a udělala radost, je fajn. Stejně jako radost, že lidé na mých výstavách čtou,“ dodává Romana.

obr. 11

náhled 11. obrázku

obr. 12

náhled 12. obrázku

obr. 13

náhled 13. obrázku

obr. 14

náhled 14. obrázku

obr. 15

náhled 15. obrázku

obr. 16

náhled 16. obrázku

obr. 17

náhled 17. obrázku

Galerie obsahuje celkem 17 obrázků.
1-10   11-17  

Aktuálně Romana vystavuje v Infocentru města Cheb, kde je k vidění olejomalba kočky Pepinky pro útulek Konec toulání v Kraslicích. Přihazovat lze do 6. prosince 2018 do půlnoci na webových stránkách útulku: www.konectoulani.cz. Celá výstava Souhvězdí Bohumila Hrabala je součástí 21. ročníku festivalu Literární Františkovy Lázně.
Téměř všechny Romaniny výtvarné projekty vznikají v úzkém propojení s texty. Pro obrazy z cyklu Královny slz a ostružin (2010) se staly inspirací básně ze stejnojmenného almanachu současné ženské milostné poezie, v němž publikovalo svou tvorbu 44 současných českých básnířek. Romana je zároveň autorkou obrazu, který tvoří obálku knihy. Almanach vybrala a uspořádala Sylva Lauerová.

V roce 2014 se zrodil projekt KOČKA DENNĚ, soubor 365 perokreseb. Výběr z této série byl prezentován na mezinárodní výstavě v Nové Manéži v Moskvě „Котики в Манеже – Pussycats at the Manege" (2014/ 2015), jež poukazovala na fakt, že kočky vždy tvořily nedílnou součást výtvarného umění. Některé perokresby doplnily texty v almanachu KOČKOVÁNÍ, jeho obálku zdobí obraz „P. D." Pro Kočky SOS Hodonín byl na rok 2016 vydán první Romanin autorský a zároveň sponzorský kalendář. Novinkou v tvorbě Romany Štrynclové jsou kolekce ZeMě a ZeMěKočky na větších formátech.

Za významný počin výtvarnice považuje založení první autorské kočičí galerie FELIDAE v Cafe&Wine Adamov (srpen 2017), nabízející průřez její "kočičí" tvorbou. Jméno FELIDAE nese zároveň i kolekce obrazů kráčející kočky v mnoha variantách. Jedna z nich – konkrétně s názvem Odpaluji pro děti – pomohla dětem z SOS vesniček.
více zde: www.stryncl.cz

BUDU TI ŘÍKAT BÁBO

Alena Vávrová

Ráno je do tvé
sametové kůže
oblékáno

Chtěl bych si tě vzít
a mít tě i pak
až zestárneš
do vrásek se zamotáš
Budu ti říkat Bábo
a budu tě mít rád
jenom nevím jak
Jak ti to mám říct

Tak poslouchej ty smyčce
i když v gramofónu praská
poslouchej znova a znova
nepotřebuješ
řečnit
„Jako most přes rozbouřený vody
rozklenu se nad tebou…“

MILOSTNÁ PÍSEŇ

Alena Vávrová

Miluju širokodechý věty
velvety výlety výstřiky výkřiky

kde jazyk není mamlas co mdle leží
na patře a Nudouchcíp a Nudouchcíp

miluju z pra barokních věží svěží šíp
Amora z něhož ještě ukapává krev

šíp hluboko vražený do mozku srdce
jde se mnou kamkoliv a trnu trhá stín

KOČIČÍ ZPRAVODAJ

Alena Vávrová

Všimli jste si ..?
Všimli jste si Pepy?
Tohle nejsou klepy:

rozkvetla nám, Pepinka.
To vidí i slepý.
Ač v letech, je dnes Krásná
celebrita – Kočičí madam.

(Dám vám tu zprávu a padám…)

Pepka – ta kočka nádherná,
naštěstí nový domov má.
Bydlí teď u moc hodných lidí.
To se vážně jen málokdy vidí!

A kdo si obraz Šťastné
kočičí hvězdy koupí ?
Přinese mu štěstí a tak :

Neprohloupí !

OHLÍŽENÍ

Alena Vávrová

Bogane!
Kde jsi?!
Kam jsi zmizel .?
Já vím ty si sedíš
ve Velkém voze
na obloze
Kdo mlíčko nám teď
dávat bude .?
na zemi totiž
právě teď je
Velká vleklá Krize
a strmě roste
prudce
těžko hledají se Ruce
které by dovezly nám
ty nejdobřejší kousky .
a Nůžky
Rozevřené
ty nejsou jenom na koláže .
buď rád že tu nejsi
Zůstaň blažen tam
se Všemi Nádhernými
a nejvíc se svou Pipsi .