Fučík dohlížel na oslavu šedesátin Karla Sýse

Že jsem byl pozván na oslavu narozenin Karla Sýse, kterého ctím jako velkého básníka a jehož mám rád, tím jsem se už pochlubil. Taky jsem popsal svoji vizi – kde se oslava odehraje, v jakých lahvích se bude víno podávat… Nebyl jsem daleko od skutečnosti.

Netušil jsem, kdo bude jedním z hostů – že pohlédnu do tváře Kamila Maříka, někdejšího nepřítele neoficiální poezie. Před mnoha lety se zapsal do mé duše památnou větou: „Ten krmič vepřů se nám už zase sere do poezie.“ Až na to, že jsem tehdy krmil krávy…

Požádal jsem o morální oporu při oslavách Jirku Žáčka, vzal s sebou svoji milou ženu Evu, a protože máme všichni Karla rádi, bylo nám cestou na oslavy veselo.

V zasedací místnosti KSČM v domě v ulici Politických vězňů na bujaré veselí dohlížel Julius Fučík, nabádající nás, abychom neusnuli. Hned pod jeho bustou harmonikář s repertoárem lidových písní. Opravdu prima! Zvu na oslavy na Hájku taky harmonikáře, mám sonorní hlas harmoniky rád.

Karla podporovala celá rodina, celkem bylo Sýsů deset, počítal-li jsem dobře. Karlova manželka Jana mi připomněla, jak jsme spolu s ní i Karlem letěli v roce 1968 jako vysokoškolská delegace do italské Bologni. Bylo tam veselo, protože s námi v Itálii pobýval tehdejší rektor Univerzity Karlovy MUDr. Starý – všechno víno, které dostal darem a nestačil vypít, rozdal nám studentům. V Ruzyni jsme jej při návratu nesli z letadla…

Karlovi k šedesátinám vydal Daniel Strož novou knížku – Zasklené kalhoty dospělého muže – a Karel mi jednu věnoval a vepsal několik slov, jež mě dojala.

Karle, máme tě opravdu rádi!

Ludvík Hess

Jiří Žáček napsal Karlu Sýsovi:

Zdravice pro Karla Sýse

Básník má umřít velmi mlád,
tak jako Mácha, Wolker, Orten, Hrabě.
Dokud mu péro bude celé noci stát,
bude to líto každé babě.

Ale když vidím Karla, tak bych řek –
šedesátka je dětský věk.
Přeju Ti, Karle, přízeň múz i vzlet,
měj v žilách oheň, šampus, rtuť i kafr.
Topoř se nejmíň šedesátku let,
buď čilejší než každý Zulukafr.

Tvůj Jiří Žáček

Obrázky z oslavy


Warning: preg_split(): No ending delimiter '/' found in /www/doc/www.divokevino.cz/www/include/standfce.php on line 14

obr. 1

náhled 1. obrázku

obr. 2

náhled 2. obrázku

obr. 3

náhled 3. obrázku

obr. 4

náhled 4. obrázku

obr. 5

náhled 5. obrázku

obr. 6

náhled 6. obrázku

obr. 7

náhled 7. obrázku

Galerie obsahuje celkem 7 obrázků.

* * *

1. obrázek

Jiří Žáček a Karel Sýs jsou celoživotní přátelé. Navzdory tomu si Jirka nebyl jist, zda jdeme oslavovat do nejlepšího lokálu.