Archiv divoké vinice

Bohumil Ždichynec vydal novou knížku!

BOHUMIL ŽDICHYNEC: HRANATEJ SVĚT. Ilustrace: Terezie Haspeková, Ilja Bažanov. Návrh obálky: Ilja Bažanov. Vydal: Aesculapus Praha. Tisk: Tiskárna a vydavatelství 999, s.r.o. Vydání první, pevná vazba, formát 155 x 205, 175 stran. Praha 2018. ISBN 978-80-87200-05-6. PC 186,- Kč.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nejpodstatnější v životě tušíme, nevidíme dál než zase stopy. Jak nalézat ve světě krásu? Jsme uživatelé předmětů civilizace a žijeme v prostředí, jehož principu fungování přestáváme rozumět. Pomůže digitální komunikace, kdy máme vše jako na dlani? Možná svět bude jedinou vesnicí a začnou se zaoblovat jeho hrany. Zdaleka to není jisté. Život je prolínáním témat, střídáním obrazů i chronologie děje. Jak ho zaznamenat? „Člověče, říkám srdci, buď ve mně blíž“, nabádá autor. Poznání je poezií myšlení, ima¬ginativní kubismus je trvalá výzva. K čemu by byli básníci, kdyby k současnosti mlčeli? „Ždichyncova novější umělec¬ká výpověď vyklenula ve dvě roz¬sáhlé, do určité míry a v jistém smyslu až monumentální knižní syntézy, vznikající z valné části v několika nedávno uplynulých letech. Nejprve v básnický opus příznačně nazvaný Hamlet v te¬kuté době (2017) a nedlouho poté předkládaný svazek poetických i nepoetických meditací a maxim se souměři¬telně emblematickým názvem Hranatej svět, lyric¬ký opus oplývající vůlí k filosofování a k poznávání (či k poznání) nepochybně ze všeho nejvíce ztělesňuje tvůrčí svár sebereflektu¬jící lidské bytosti s marasmaticky se přikulujícím světem reflexe-prostým a reflexe samozbavovaným, jehož hodnotová nestmelenost je ještě obludnější než všelijaké kulaté čtverce současné pseudokracie...“, píše v doslovu literární kritik doc. PhDr. Vladimír Novotný, Ph.D. A krédo autora? Aby člověk žil ve víře a nejenom přežíval, potřebuje k tomu pravdu: chtít lepší svět.

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Václav Bárta zve!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Zdvořilý Petr Petříček mi poslal svoji sbírku haiku Dvanáct měsíců!

Knížku vydalo nakladatelství DharmaGaia v Praze, Uhelný trh 1, Praha 1
Knížku vydalo nakladatelství DharmaGaia v Praze, Uhelný trh 1, Praha 1
Ilustrace Emil Sláma
Ilustrace Emil Sláma
 

Eduard Světlík se dnes dožívá 87 let!

Gratuluju, milý Edo, a jsem trochu neklidný, že ses na dlouhou dobu odmlčel. Co jsi v životě dělal se čtenáři dočtou na internetu, a tak snad jenom připomínám, že jsi jeden z nejmladších autorů Divokého vína.
Ať žije Eda Světlík!
L.H.

 

Jaroslav Svěcený zve!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

165. děťátko v babyboxu!

Dvě minuty před 19. hodinou v pátek 9. března 2018 vstoupila dvířky hloubětínského babyboxu do nového života holčička, kterou jsem pojmenoval Jana po mimořádně velkorysé dárkyni Janě Severinové, jež spolu s manželem Karlem a firmou S:LUKAS, s. r. o., Brno, byla hlavní dárkyní včera otevřeného babyboxu v Blansku. Jana Severinová navíc včera oslavila své narozeniny. Gratuluju, milá Jano, a děkuju!
Novorozená holčička mohla být podle sestry Ivany Staňkové, která mi podávala informaci, stará i několik dní, ale oblečená do zimního opravdu nebyla. Měla na sobě body s krátkým rukávem, teplou čepici, tepláčky a oranžové ponožky.
Jana zvýšila skóre holky versus kluci na 94:71. Je pro mne velkým zadostiučiněním za tragický středeční nález mrtvého chlapečka v pražských Stodůlkách. Holčička je zároveň důkazem, že i maminka, která se dostane do tíživé sociální a psychické situace, může být korektní. Připomínám slova svého přítele a rádce profesora Zdeňka Hájka, porodníka z Apolinářské: "Nikdo si nedovedeme představit, co se děje v hlavě ženy kolem porodu."
Ať žije Jana z Hloubětína, ať žije její kmotra Jana Severinová z Moravy! Ať žijí Petr Pícha a Zdeněk Mayer, tehdejší majitelé GynCentra, kteří mi v roce 2005 přes odpor všech oficiálních institucí umožnili otevřít první babybox!
Babydědek Lu

 

Tomáš Matys zve!

kliknutím zvětšíš!
kliknutím zvětšíš!
 

Plivanec do grálu

Chtěl bych říct něco k tomu dobrému muži Ondráčkovi. Soudruzi vždycky rádi pracovali s nenápadnými náznaky.

Když jsem - jako mladý redaktorský elév v časopise Svět v obrazech - někdy v roce 1984 zpracovával četku do stránky Aktuality, kam se dávaly třeba připomínky narozenin nejmocnějších členů předsednictva ÚV KSČ, soudružka šéfredaktorka Věra Hellová (žena oficiálního velebásníka Ivana Skály, který byl členem ÚV) vždycky nesmírně bedlivě, s měřítkem v ruce, kontrolovala jak dlouhá ta zpráva je. Aby všichni tajemníci měli články stejně dlouhé. Pokud byl někdo na vzestupu, dostal o pět řádků víc. A vice versa. Nebo - když umřel v SSSR generální tajemník, sledovalo se, kdo bude předseda výboru pro přípravu pohřbu, protože se vědělo, že to je příští šéf. Atd. Prostě ve společnosti posedlé kontrolováním se práce s jemnými indiciemi stala uměním a nepochybuji, že současní bolševici toto umění stále ovládají. Proto se mi nezdá, že by nominace Ondráčka, u níž i naprostý politický ignorant musel tušit , že vzbudí nevoli, byla jen tak. Ten, tehdy kluk, určitě není hrozný zločinec. Ale demonstrace v Palacháči a na Národní jsou svatý grál Sametovky, byť (vzhledem k tomu, že z nich nebyly vážné oběti) - z pohledu 29 let poté - hodně upocený. Komunistický pokus dostat někdejšího pendrekáře z roku 1989 do čela GIBS tedy musí být cílený experiment. Ale co je jeho účelem? Možná skutečně zjistit, zda už by komunisté mohli do vlády. Velká demonstrace je nejspíš přesvědčíla, že ne, alespoň Zdeněk Ondráček sám odstoupil. A tak se KSČM nejspíš opět v klidu vrátí do své poklidné opoziční existence. Času mají dost, víra je nesmrtelná.
(ds)

 

Akademický malíř Daniel Pitín je nominován na Českého lva!

Jeden z autorů Divokého vína Daniel Pitín získal nominaci za scénografii filmu Křižáček, který natočil režisér Václav Kardnka inspirovaný romantickou básní Jaroslava Vrchlického. Blahopřeji, Danieli!

L.H.

 

Petra Hřivnáčová zve na svoji výstavu!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

164. děťátko v babyboxu je holčička Bára na radnici Prahy 2!

Děťátko se mi objevilo na obrazovce v neděli ráno v 9:55 celé zabalené ve žlutém ručníku, ani hlavička vidět nebyla. Teprve Andrea Horáková, moje oblíbená spolupracovnice z radnice, mi telefonicky oznámila, že uzlíček ve žlutém ručníku je holčička právě narozená, pupečník jí ošetřil teprve doktor ze záchranky. Dostala jméno Bára po Barboře Pletkové, vedoucí hospodářské zprávy radnice, která stačila přijet k babyboxu současně se záchrankou.
Bára je šestým děťátkem v babyboxu starostky Jany Černochové zřízeném s pořadovým číslem 33 v březnu 2010 a nedávno vyměněném zásluhou starostky za babybox nové generace. Skóre holčičky versus kluci zvýšila ve prospěch holek na 93:71, na radnici Prahy 2 vedou taky holky 4:2.
Ať žije Bára! Ať žije starostka Jana!
Babydědek Lu

 

Dušan Spáčil oslavil moje narozeniny básní!

Babybox

Mám hranatýho tátu
je z nerezu a drátů
a když mu máma
dala mě do náruče
byl odtažitě chladný
a taky trochu bručel

Za pár let jsem pak potkal
na kraji jiné obce
bratříčky kteří měli
též hranatého otce
stál na pochmurném místě
u vchodu eldenky
leč pochoval je a zahřál
a sestra jim dala plenky

Máme hranatý táty
kov plasty a spletité dráty
a často ten kdo se o tom doví
tuhletu zprávu špatně nese
však mluvím za nás malinký
Hranáč je nad mnohé tatínky!
Stačí se zeptat strejdy Hesse

 

Přeje mi Rosťa Opršal!

Zas utekl rok jak
oko na punčošce.
Na druhý bok
převalilo se štěstí.
Objeví se: jeď dál
na návěsti, tak
Šemíku, skok a
znovu šlápnem na pedál!


Posílám malý vinš k narozeninám, milý Lu...
Přeju zdraví, zdraví a taky zdraví. A kdyby ho nebylo dost, tak ještě trochu zdraví. A samozřejmě nutných pár drobtů z rohu paní Fortuny, aby ten život šmakoval.

Z Hradce vinšuje a pozdravuje
Ro

 

Přeje mi profesor Milan Nakonečný!

Vzácný příteli a milý Ludvíčku,

každý z nás má v sobě duševní plácek, kde dospívá ještě potom,
co dospěl. To byla Tvoje Libeň a Tvůj Karlín, když jsi mi ta místa
ukazoval, byl tam s námi Hrabal, Boudník, Bondy ... a spousta
roztomilých děvčat, Ty velký básníku života, milovníku dívek a
koní, táto skoro dvou set dětí a mnoha dalších, které se Ti ještě
narodí. Jsem rád, že jsme se po tolika letech zase potkali, protože
jsem v sobě zase začal potkávat svou vlastní minulost a sebe sama
a v Tobě jsem potkal mnohé z toho, co mi v životě chybělo.
Buď tu ještě dlouho, hodně dlouho, Ty svatý hříšníku v království
pozemském. Tvůj
Milan

 

Přání od Olina Damborského!

Milý Lu, srdečně tě zdravím a přeji ti k zítřejším narozeninám vše nejlepší, hlavně zdraví, pohodu, spokojenost a aby jsi ještě vydal spoustu čísel časopisu Divoké víno a dal do provozu spoustu babyboxů. Posílám ti básničku k tvým narozeninám, snad tě potěší... srdečně Olin Damborský.

Básnička k narozeninám(Ludvíku Hessovi)

Hoří modře les poezie,
co zapálil Ludvík Hess,
pro jednu třísku
časopisu z nostalgie.

Hoří hezky bukovina,
je to jeho vina,
že nepijeme jen colu
a nebaštíme hambáče.

Čteme o světabolu
a přitom nám není do pláče,
z koně se pěkně dívá dolů
místo obleku lacláče.

Místo bílého koksu
ujíždí na babyboxu,
co zachrání robátka,
je prostě krásně svůj...

(...bez falše a pozlátka)

 

Jiří Altmann zve na výstavu!

Kliknutím zvětšíš!
Kliknutím zvětšíš!
 

Jaroslav Kučera zve na svoji výstavu!

Kliknutím se zvětší!
Kliknutím se zvětší!
 

Petr Cincibuch má první vnučku! Jmenuje se Stela!

Stela se narodila Petrově dceři Kláře, praktické lékařce. Porodila ji 22. ledna v den narozenin svého manžela. Ať žije Stela! Ať žije Klára! Lu

Stela
Stela
 

Vladimír Stibor hledá básníky...

Za tečku na nesprávném místě nepřebírám odpovědnost. Lh
Za tečku na nesprávném místě nepřebírám odpovědnost. Lh
 

Jakub Fišer zve na svá autorská čtení!

Autorská čtení Jakuba Fišera:
1.2. 2018 17.30 Duše v peří, Praha U půjčovny 8 jako host
8.2. 2018 18.00 Artyčok kavárna, Hradec Králové, výstava Kiseljov
13.2. 2018 19.30 kostel sv. Vavřince, Helichova ul., Malá Strana Praha čtení z Já Amadeus jako host Václava Daňka
17.2. 2018 14.00 obecní úřad Těšovice - Srbice, Chodsko, čtení nejen z Já Amadeus a nejen klavír
24.2. 2018 Mrákov, Chodsko Podveský mlýn, jen pro zvané
2.3. 2018 18.00 křest knihy Hlasy Plzeň, Zastávka, Přeštická 4, výstava Kiseljov
15.3. 2018 18.00 večer poezie na Zastávce v Plzni, čtení se srbským a královehradeckým kolegou z PEN klubu, Jakub Fišer, Saša Stojanovic a Jan M. Heller, výstava Kiseljov

 
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 >