Klára Klose

Sochy, kresby

Klára Klose vystudovala Akademii výtvarných umění v atelieru figurálního sochařství u profesora Karla Nepraše. Od roku 1997 měla několik samostatných a zúčastnila se řady kolektivních výstav. Věnuje se převážně abstraktní tvorbě, kterou považuje za více tvůrčí a svobodnou, a jejími hlavními tématy jsou svět lidí a mezilidské vztahy. Prozaička a výtvarná kritička Anna Zonová přirovnala její odvážné ilustrace k pracím Toyen. Ve figurální tvorbě zpracovává téma mezilidských vztahů jak v dílech sochařských, tak i na plátně.
Ukázku vtipných plastik Kláry Klose můžete najít i na veřejných prostorách. Město Vysoké Mýto se může pochlubit „Opuštěným měsícem“, který se nachází v Havlíčkových sadech, a město Přelouč plastikou „Týden“ na nově zrekonstruované pěší zóně.
Ilustrovala knihu Tomáše Zdechovského Nekonečné ticho.
www.klaraklose.com

obr. 1

náhled 1. obrázku

obr. 2

náhled 2. obrázku

obr. 3

náhled 3. obrázku

obr. 4

náhled 4. obrázku

obr. 5

náhled 5. obrázku

obr. 6

náhled 6. obrázku

obr. 7

náhled 7. obrázku

obr. 8

náhled 8. obrázku

obr. 9

náhled 9. obrázku

obr. 10

náhled 10. obrázku

Galerie obsahuje celkem 60 obrázků.
1-10   11-20   21-30   31-40   41-50   51-60  

Úryvek z článku k výstavě ve východočeském divadle Pardubice…

Mohou být sochy vtipné? Mohou. Dokazuje to třeba pardubická sochařka Klára Klose. Ta rovněž prosazuje, aby se na sochy sahalo. U těch jejích je to nutnost, jde s nimi totiž i hýbat: točit mlýnkem v těhotenském břichu, nebo bouchat ženskou hlavou (paličkou) do muže (prkýnka)... Klára Klose je také autorkou nové ceny Génius smíchu, která je předávána v Pardubicích na Festivalu smíchu.
(Zuzana Hronová)