/T/

NAROZENINY BH

V den svých 78. narozenin v roce 1992 si Bohumil Hrabal poznamenal: „28.března…Co budu slavit svoje narozeniny, když se mi chce umřít? Narozeniny, to ano, ale ty na druhou stranu…Vystoupiti je naroditi se…Vejíti je umříti. Tolik Lao ć v Kanonické knize ctnosti“.
Kdyby se letos Bohumil Hrabal dožil své stovky, byly by mu připraveny na 28. března tak mohutné a bouřlivé oslavy, že by z nich vskutku ochořel nebo rovnou zhebnul. Ale vzhledem k tomu, že Bohumil Hrabal odešel na druhou stranu již ve svých 83 letech, slavíme za něj narozeniny my, pozůstalí čtenáři a přátelé. Nutno však říci, že již nyní dosahují přípravy mnohdy absurdních podob. Slavnostní úvod celoročních oslav 100. výročí zahájí „Hrabalova“ Libeň vystoupením Hudby hradní stráže a Policie ČR, v Nymburce bude se zájemci „po místech, které měl Hrabal rád“ jezdit auto značky Ford, které kdysi patřilo spisovateli, ze všech stran bude rozebírán na mezinárodní vědecké konferenci v PNP na Strahově - obrazně řečeno tak, jako je na Rembrandtově obrazu Anatomie dr. Tulpa, kdy skupina mediků hledí do vyzařující mrtvoly. To jen namátkou.
Oslavy budou velkolepé, dočkáme se rozličných překvapení, navlékneme tričko s podobiznou, pivečko poteče proudem, zakoupíme si i nějakou tu hliněnou kočičku, vždyť je měl Mistr tak rád.
Ach ano, škoda že se velký pábitel svého jubilea nedožil! Byla by z toho hezká malá povídka, morytát o oslavách Bohumila Hrabala za přítomnosti samotného Bohumila Hrabala. Vystoupiti je naroditi se…