Zdeněk Kamrla

FOTKY Z ODPADKOVÉHO KOŠE

Staré pravidlo praví, že odpadkový koš je nejlepší přítel fotografa. Znám ho a také ho důsledně používám. Letos na jaře pro mne dostal nový smysl. Jsem členem komunity Week of Life, ve které obyčejní i neobyčejní lidé z celého světa prezentuji svůj život ve formátu 3x3=9 fotek denně po dobu jednoho týdne. Jsem tam znám tím, že fotografuji mnoha různými přístroji analogovými, digitálními i vlastnoručně zhotovenými. A kamarád Milan mi k jednomu týdnu napsal velmi pochvalná slova, cituji: "Zdeňku, gratulace, ty kdybys měl v ruce kýbl na odpadky, tak ti z toho polezou fotky:-)". No to je přece výzva, kterou nelze nechat bez povšimnutí.

Zakoupil jsem tedy běžný odpadkový koš a předělal ho na fotoaparát Trash Can 273. Má proměnný libovolný čas od jedné sekundy do nekonečna (to ale není zatím prakticky ověřeno), pevnou clonu číslo 273 a fotí na fotografický papír formátu A4. Použil jsem ho pro světový den dírkové fotografie a také pro skupinovou fotografii workshopu, na které všichni stateční stojí nehnutě celé 4 minuty před odpadkovým košem stojícím na zemi. V dešti, to jsem vám zapomněl říct. Jedním z nich je pochopitelně také Milan, který to všechno způsobil.

Odpadkový koš je opravdu nejlepší přítel fotografa, ale nemusí být jen jednosměrný. Místo aby v něm fotky končily, může je také docela snadno produkovat. No, snadno … fotopapír je nutno vložit v temné komoře, pak vyrazit ven za jednou fotkou, vrátit se do temné komory, papír vyměnit za čistý a znovu vyrazit. V kombinaci se skutečnosti, že bydlím na kopci, a ve čtvrtém patře bez výtahu, je tato zábava rovnocenná s návštěvou posilovny.

A proč vám to tady všechno říkám? Protože si myslím, že je občas dobré v dnešní rychlé době odložit digitální foťák s nastaveným kulometem, který vytváří deset perfektně ostrých fotek za sekundu, a zkusit se nad tím, co vidíme kolem sebe, zamyslet. To, co uvidíme, asi nebude perfektně ostré a dokonalé, ale bude to živé a zůstane to v paměti … možná, že napořád.

V Ostravě 11. září 2014

obr. 11

náhled 11. obrázku

obr. 12

náhled 12. obrázku

Galerie obsahuje celkem 12 obrázků.
1-10   11-12