Jindřich Buxbaum

JAHRZEIT KERESTIR

obr. 41

náhled 41. obrázku

obr. 42

náhled 42. obrázku

obr. 43

náhled 43. obrázku

obr. 44

náhled 44. obrázku

obr. 45

náhled 45. obrázku

obr. 46

náhled 46. obrázku

obr. 47

náhled 47. obrázku

obr. 48

náhled 48. obrázku

obr. 49

náhled 49. obrázku

obr. 50

náhled 50. obrázku

Galerie obsahuje celkem 50 obrázků.
1-10   11-20   21-30   31-40   41-50  

V tokajské oblasti Maďarska, na břehu řeky Bodrogu leží malé vinařské městečko Bodrogkeresztúr. Toto místo je známé v celém židovském světě jako působiště a místo posledního odpočinku rabína Yeshayi Steinera zvaného a známého jako Reb Shayele z Kerestir (Kerestirer Rebe)zc´´l.
Rabín Yeshaya Steiner se narodil rabínovi Moshe Steinerovi jeho ženě Hentshe Miriam zřejmě v roce 1851 ve slovenském Zborově. Ve třech letech mu zemřel otec a dál žil jen s matkou, která ho ve dvanácti letech poslala na studia k vyhlášenému maďarskému chasidskému rabínovi Tzvi Hirschi Friedmanovi (Lisker Rebe) do vesnice Olaszliszka v tokajské oblasti. Lisker Rebe byl v širokém okolí známí jako podporovatel dobročinnosti s velkým důrazem na sycení hladových. K tomuto úsilí se reb Shayale připojil a již jako mladík byl jmenován rebeho gabajem (pobočníkem). Lisker rebeho o jeho úsilí říkal:“ Podívejte se, jak můj Shayale rozdává chleba. Pytel už je prázdný ale on dává dál..“ Po smrti Lisker Rebeho v létě roku 1874 reb Shayale začal studovat u dalších významných rabínů své doby rabína Chaima Halberstama z Sanzu (Sanzer Rebe) a rabína Mordechaie Leifera z Nadvorny (Nadvorna Rebe). Na jaře roku 1875 se oženil se Sarou dcerou reb Yitzchaka Yoni Weinstocka. Společně měli čtyři děti, které se dožili dospělosti, jednoho syna a tři dcery a dalších osm dětí, které zemřeli v dětském věku. Nedlouho po svatbě, na radu a doporučení rebeho z Nadvorny přijal reb Shayale post rabín v Bodrogkeresztúru (Kerestiru). Začal bydlet na v malém domě Kossuth Utca 56 a pokračoval v dobročinných snahách, především sycení chudých a potřebných. Brzy se díky této snaze stal známým a vyhledávaným a byl označován za cadika (spravedlivého, „divotvorného rabína“) pro jehož radu a požehnání přicházeli prosebníci z dalekého okolí. Mnozí se na něj obraceli s prosbou o pomoc a někteří si jen chtěli dopřát teplo, pohodlí a vydatné jídlo, kterého se jim běžně nedostávalo. Reb Shayale se o všechny postaral a z vyprávění jeho potomků je zjevné, že jeho dům byl vždy všem potřebným otevřen. Reb Shayale z Kerestiru zesnul 3. dne měsíce ijaru v roce 5685 (27.4. 1925). Traduje se, že svolal celou rodinu ke své smrtelné posteli a řekl jim: „Bude zde velký pohřeb a přijede mnoho lidí z okolních měst a vesnic. Připravte prosím několik velkých hrnců s jídlem, aby lidé, kteří přijdou na můj pohřeb, neměli hlad." I v poslední chvíli svého života myslel na hladovějící a potřebné.
Přestože na jeho post nastoupil jeho jediný syn rabín Avraham Steiner a následně další kteří pokračovali v jeho odkazu dobročinnosti, dělo se tak na rodinné úrovni a původně nevznikla žádná velká chasidská skupina. Hrob reb Shayaleho byl dlouhá desetiletí poněkud opomenut a na jeho jahrzeit, výročí úmrtí podle židovského kalendáře, zvláště po druhé světové válce přijíždělo poměrně málo poutníků.
Situace se podstatně změnila po roce 2016 kdy se začali v Bodrogkeresztúru odehrávat činnosti směřující k větší popularizaci odkazu a osoby reb Shayaleho. Byl upraven rebeho dům a jeho okolí a také místo jeho odpočinku na místním židovském hřbitově umístěném mezi vinicemi na kopci nad městečkem. Postupem času se stal jahrzeit Reb Shayaleho z Kerestiru jednou z největších takových událostí v Maďarsku. Letošního jahrzeitu, který proběhl 23.-24.4.2023 se podle odhadu zúčastnilo asi padesát tisíc lidí z celého světa.
Odkaz dobročinnosti reb Shayaleho dnes naplňují také jeho potomci, kteří založili a provozuji podpůrný fond Rav Lehoshia, jehož úkolem je zajišťovat výživu pro chudé rodiny a jednotlivce. Působení fondu především v Izraeli zajišťuje například kojeneckou výživu, jídlo pro chudé a osoby bez domova a také potravinové balíčky umožňující i nemajetným důstojně slavit šabaty a židovské svátky.
Zatímco ostatní chasidští cadikim jsou proslulí svou osobní zbožností, vědeckými úspěchy nebo oddaností modlitbě, Reb Shayale je nejvíce připomínán pro svou oddanost fyzickým potřebám svým bližním, zejména chudých a utlačovaných.

Ostatní tvorba Jindřicha Buxbauma publikovaná v Divokém víně:
DV 131/2024: Fotografie
DV 130/2024: Jahrzeit
DV 129/2024: Poslední svatba v Lošticích
DV 128/2023: Václav Neckář 80 let
DV 119/2022: Fotografie
DV 117/2022: Fotografie
DV 115/2021: Fotografie a další
DV 108/2020: Jindřich Buxbaum a Daniel Soukup vydlai knihu Sedmero požehnání!
DV 107/2020: Fotografie
DV 106/2020: Fotografie