Karel Pecka

Daniel Pagáč
Letos na podzim obohatila čtenářskou nabídku kniha úryvků z díla vynikajícího českého spisovatele Karla Pecky. Autora, jehož Václav Černý označil za nejvýznamnějšího českého prozaika a Bohumil Hrabal jej nazval korunním princem české prózy. „Smyslem vydání Střípků a Střepů Souhvězdí Gulag je představit Karla Pecku formou krátkých úryvků – střípků, ale i ostrých střepů z jeho románové a povídkové tvorby,“ říká příležitostný nakladatel (sám sebe tak označuje) Daniel Pagáč, který se spisovatelem osobně znal a jehož psaní i život na něj silně zapůsobilo.
Navazuje tak na své loňské vydání jednosvazkového souborného díla SOUHVĚZDÍ GULAG KARLA PECKY obsahujícího 4 romány, 3 povídkové soubory, 1 básnickou sbírku a 1 originální kafkovskou povídku. Jednotlivé texty doplňují doslovy a úvahy významných, morálně respektovaných osobností, každý se na Karla Pecku a jeho tvorbu podíval z úhlu své odbornosti, vztahu k tématu či autorovi. Například Jiří Stránský se podepsal pod povídky Na co umírají muži, Jiřina Šiklová doplnila román Veliký slunovrat, Cyril Höschl napsal doslov k Horečce. Předmluvu vytvořil Jiří Padevět. „Souhvězdí jsme se ženou vydali k nedožitým 90. narozeninám jako poctu velkému, byť téměř zapomenutému a neprávem opomíjenému mistrovi. Smyslem našeho počinu bylo a stále je dostat Karla Pecku na místo v české literatuře, které mu právem náleží,“ dodává svérázný nakladatel, který ve spolupráci se Společností učitelů českého jazyka a literatury připravuje literární soutěž. „Jsem velmi rád, že tato prestižní a nezávislá organizace vyhodnotila Karla Pecku jako jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů a rozhodla se letos v listopadu vyhlásit soutěž o Cenu Karla Pecky, která je určená studentům středních škol. Ti mají za úkol napsat esej na téma svoboda, přátelství, statečnost nebo povídku či jiný literární útvar inspirovaný jeho dílem,“ uzavírá Pagáč.
Pro úplnost dodáváme, že byla natočena audiokniha povídek Karla Pecky, kterou načetli mistři mluveného slova Miroslav Táborský a Lukáš Hlavica. Obsahuje kompletní sbírku Na co umírají muži, výběr z Malostranských humoresek, kafkovskou metaforu Čtvrtý vítač a porevoluční povídku Spiknutí dobrodějů, která pojednává o tom, jak parta štamgastů (v čele s Karlem Peckou) zachrání na začátku 90. let legendární Hostinec U Černého vola před divokou privatizací.

SOUHVĚZDÍ GULAG

obr. 1

náhled 1. obrázku

obr. 2

náhled 2. obrázku

obr. 3

náhled 3. obrázku

Galerie obsahuje celkem 3 obrázky.